Lehetne méltányosabb nyugdíjrendszer Magyarországon – ugyanennyi pénzből

A modellt már kidolgozta Banyár József, a Corvinus kutatója.

Lényegében ma egypilléres a magyar nyugdíjrendszer. „Az új nyugdíjak indexálása („valorizálás”) tulajdonképpen a nettó bérindexen alapul, a meglévő nyugdíjaké pedig az árindexen. A bérindex azonban általában magasabb, mint a fogyasztói árindex, ezért a régebben nyugdíjba vonultak juttatása egyre inkább elmarad a friss nyugdíjasokétól” – véli a Corvinus kutatója, akinek a javaslatát az infostart.hu ismertette.

Egy példával érzékeltette: aki húsz éve ment nyugdíjba Magyarországon úgy, hogy 45 éven át végig átlagbért keresett, annak a nyugdíja ma kevesebb, mint a fele, mint azé, aki idén ment nyugdíjba úgy, hogy 45 éven át szintén végig átlagbért keresett. A német rendszerben ez az összeg ugyanakkora lenne.

A közgazdász szerint mindenképp érdemes két elemet átvenni, és hatot megfontolni.

Az egyik elem a gyermekvállalás, amelyért külön pontok járnának. Németországban a gyermeknevelésért külön pontok járnak, ahol a gyermek első 3 évében 1-1 nyugdíjpont jár (amit a szülők el is oszthatnak egymás között), majd a 10. évig évi 1/3 pontot, de maximum 3 gyermek után.

Az is átvételre érdemes a kutató szerint, hogy a korhatár férfiakra és nőkre egységes, és a korábbi nyugdíjba vonulás is lehetséges alacsonyabb összeggel, tehát a korhatár rugalmas.

Fontos tudni, hogy a német rendszerben az önkényes változtatásokat mellőzik (stabilak a járulékkulcsok, nincsenek egyszeri külön juttatások, így a napi politikának nincs ráhatása a rendszerre), és az, hogy működik egy feltőkésített, államilag szervezett nyugdíj részrendszer is, amihez önként lehet csatlakozni, s ahol egyénileg tartják nyilván, gyűjtik és befektetik a nyugdíjcélú megtakarításokat.

A tanulmány azért született meg most, mert Magyarországnak jövő év közepéig jelentenie kell az Európai Bizottságnak, hogy miképp tervezi megreformálni a nyugdíjrendszert a hosszú- és középtávú fenntarthatóság érdekében, és azt 2025 első negyedévének végéig hatályba is kell léptetnie.

„A reform lényegében nem igényelne a jelenleginél több forrást a nyugdíjakba, ráadásul az is része a javaslataimnak, hogy különítsük el a többi tételtől a nyugdíjkasszát, és tegyük azt önfenntartóvá” – hangsúlyozza Banyár József.

Hozzátette: „2013 után egyre csökkent a nyugdíjak részaránya a GDP-n belül, az állam tehát takarékoskodott a nyugdíjkasszán. Most tehát van tere egy, a mostaninál magasabb nyugdíjindexálásnak, amellyel ráadásul elkerülhető a régi és új nyugdíjak jelenleg jellemző szétcsúszása.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet