Leopold Bloom hazatért - Új állandó kiállítás nyílt a Szombathelyi Képtárban

A megnyitón az is kiderült, hogy a jó kedélyű ír nagykövetnek Szombathely a kedvenc magyar városa. Meg is indokolta, hogy miért.

A bíró éppen lefújja a Magyarország-Svájc meccset, amikor elkezdődik a Leopold Bloom alapítvány állandó kiállításának megnyitója a Szombathelyi Képtárban.

Sokan vagyunk, ami nem is csoda. Az idei Bloomsday-fesztiválnak ez az egyik legjelentősebb eseménye, merthogy nem mindennap bővül állandó kiállítással az intézmény.

Korábbi négy képzőművészeti eseményről már beszámoltunk A kortárs magyar képzőművészet bőségét hozta házhoz a Bloomsday June 15. 15:47 , az ötödik nemcsak azért más, mert sok a VIP-vendég, hanem mert a Bloom-gyűjtemény Szombathelyre költözése azt is jelenti, a várost ezentúl még nagyobb betűkkel jegyzik a kortárs magyar képzőművészet térképén. Talán a főváros után most a miénk a második legnagyobb betűnagyság.

A Leopold Bloom Művészeti Alapítvánnyal és a már korábban részletesen foglalkoztunk Az egyik legizgalmasabb kortárs gyűjtemény érkezhet állandó kiállításnak a Szombathelyi Képtárba 2023. August 03. 16:01 , most csak a lényeget írjuk le.

Leopold Bloom Gyűjtemény megnyitója
Nyitásra várva
Bonyhádi Zoltán

Az ír Ward család alapítványa úgy támogatja a kortárs magyar, elsősorban fiatal képzőművészeket, hogy kétévente odaítéli a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amely nemcsak hírnévvel, de 10 ezer euróval (kb. 4 millió forint) is jár. Közben vásárolnak is tőlük műveket.

Szombathelyen most a győztes és döntőkbe jutott alkotásoknak jutott állandó kiállítótér.

Leopold Bloom Gyűjtemény megnyitója
Nemény András
Bonyhádi Zoltán

„A tékozló fiú hazatért” - mondja a megnyitón Nemény András. A polgármester kifejti, hogy az Ulysses regény főhőse, Leopold Blooom az édesapja révén szombathelyi származású. És most az alapítvány segítségével a fiú visszatér a városba, sok kinccsel, amelyeket a hosszú útja során gyűjtött be. Ezek a kincsek egyszerre magyarok és nemzetköziek, és ugyanabból az anyagból, a tudatfolyamból táplálkoznak, mint a regény – magyarázza a városvezető, aki annak idején egyetemistaként egy Joyce-kurzust is felvett Bloomsday 2020 – Szombathely szerencsés és szerencsétlen kultúrünnepe 2020. June 16. 15:28 .

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója megemlíti, hogy a kiállítás annyiban is egyedi Magyarországon, hogy korábban nem volt példa arra, egy közintézmény állandó kiállításra befogad és beépít egy magángyűjteményt.

„Munka után édes a pihenés”- mondja magyarul Ragnar Almquist, a jó kedélyű ír nagykövet, akinek éppen ezért szombat a kedvenc napja a héten, amiből egyenesen következik, hogy Szombathely a kedvenc magyar városa. A diplomata ezek után az ír és magyar nép kapcsolódási pontjairól és kiállítás jelentőségéről beszél.

Leopold Bloom Gyűjtemény megnyitója
A jó kedélyű ír nagykövet
Bonyhádi Zoltán

Alice Ward, a gyűjtemény alapítóinak képviseletében arra emlékeztet, hogy a Leopold Bloom-díj értékét többek között az adja, hogy egy nemzetközi zsűri hozza döntést, így a perspektívája túlmutat a határokon. A szombathelyi kiállítás jól mutatja be a magyar kortárs művészet vibrálását és dinamikusságát. „James Joyce büszke lenne rá, ha látná, mi zajlik ezen a hétvégén Szombathelyen” - teszi hozzá.

Kollár Dalma, az alapítvány művészeti vezetője, a kiállítás kurátora megemlíti, hogy a tárlat a jövőben folyamatosan változik majd, hiszen a jövőben új díjazottak és vásárlások lesznek.

Jelen formájában decemberig lesz látható, utána a képtáron belül is mozog majd és eseményeket is szerveznek köré.

Leopold Bloom Gyűjtemény megnyitója
Kattintson a képre a galériához!
Bonyhádi Zoltán

Hogy ez pontosan mit jelent, azt egyelőre nem tudni, de mi azt tanácsoljuk, hogy aki tudja, nézze meg ebben a formájában, mert érdemes.

A gyűjtemény egyébként az emeleti állandó kortárs kiállításból hasít ki egy jókora darabot. A művek mellett az alkotókról is olvashatunk információkat.

A megnyitón billentyűn közreműködött konkoi (Grócz Bence), a kiállítás „hazai” kurátora pedig Salamon Júlia.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra