Bloomsday 2020 – Szombathely szerencsés és szerencsétlen kultúrünnepe

A porcukor mellett előkerült a múlt is. Van véleményünk róla.

Tavaly tömegek mozdultak rá Berobbant a Bloomsday - itt a jelentés a pénteki fesztiválhangulatról 2019. June 15. 10:12 a szombathelyi Bloomsday-re, de gyaníthatóan nem James Joyce lopta be magát hirtelen a derék városlakók szívébe. Egyszerűen kimentek jóízűt bulizni a Firkin zenekar koncertjére, lecsúsztattak néhány sört, nem is beszélve a több napos Foodtruck Show-ról. Berobbant a Bloomsday - itt a jelentés a pénteki fesztiválhangulatról 2019. June 15. 10:12

És valószínűleg igazuk volt.

Hogy mindez hogyan kapcsolódik az Ulysses-regényhez, azt nehezebb lenne elmagyarázni, hacsak úgy nem, hogy a regény – kis búvárkodással – gyakorlatilag mindenhez kapcsolódik az életben: így a nagy eszem-iszomokhoz is.

Egyben rávilágít arra, miért is nehéz ezzel a Bloomsday-jel valamit kezdeni egy Szombathely nagyságú városban.

Ha streetfood-népünnepet csinálunk belőle, a lényeg veszik el, ha a lényegre koncentrálunk, egy szűk csoport magánügye marad.

Bloomsday 2008-ban.
sadness

A probléma maga az ünnep alapja: James Joyce regénye. Az irodalom amúgy is kevés embert tud megmozgatni, és az Ulysses – amire a Bloomsday-kultusz épül – még ezen belül is kemény dió, amit sokszor még a kultuszhívők sem olvasnak el.

Csak hallották, hogy jó.

Ahogy az ellenzői azt hallották, hogy rossz.

Tessék elhinni, hogy a regényidő szerint június 16-án játszódó Ulysses valójában a világirodalom egyik kiemelkedő alkotása, milliós rajongótábora van mind az öt kontinensen, és azzal, hogy a főhős családja Szombathelyről származik, az író rátette a városunkat a világirodalmi térképre.

Innentől kezdve már rajtunk múlik, hogy mit kezdünk vele.

Hende Csaba pecsétel a Fő téri Joyce-szobor előtt. (2017)
Garai Antal Atom

Legyinthetünk rá, hogy néhány kultúrsznob köldöknézegetése, vagy megragadhatjuk a lehetőséget, hogy felülemelkedjünk a provincialitásunkon és kifussunk az igazi nagypályára.

Kultúra szempontjából James Joyce olyan a városnak, mint egy kitöltetlen csekk, amire szinte bármekkora összeget ráírhatnánk. Csak a bátorság kellene hozzá.

Voltak korábban biztató kísérletek, de valahogy mindig visszahuppantunk a komfortzónákba.

A 2020-as Bloomsday az új városvezetés első ilyen rendezvénye volt, amely a COVID-19 farvizén szerveződött, így aztán javarészt még az online térben játszódott. Idén sem marad Bloomsday nélkül Szombathely, csak most az online térbe költözik 2020. June 15. 18:52

A városháza nagytermében

Az első felvonást a városháza szervezésében és nagytermében tartották, ami részben önmagában is szimbolikus.

De ebbe az ideológiai és politikai nüánszokkal is színezett vonatkozásba most ne menjünk bele, próbáljunk meg a tényeknél, vagy legalábbis azok közelében maradni.

A sajtóeseményen beszédet mondott Nemény András, akinek sikerült újdonságot mondania azzal, hogy annak idején egyetemistaként egy Joyce-kurzust is felvett, ráadásul a szeminárium-vezetője a regény legújabb fordítója, Kappanyos András volt.

A polgármester a regény szombathelyi vonatkozásai mellett annak humánumát és humorát emelte ki, és azzal a használható, saját gyártmányú hasonlattal rukkolt elő, hogy az Ulysses mint regény annyiban érthető, mint egy hullám, amelyben bent van az egész tenger.

Bloomsday 2020
Nemény András polgármester és Prieger Szabolcs eseményszervező.
Józing Antal

Horváth Soma kultúráért alpolgármester beszédéből azt olvastuk ki, hogy a város a jövőben komolyabban ráfekszik a Joyce-vonalra. Mindenesetre alakítottak egy munkacsoportot, amely majd koordinálja az eseményeket, ami már csak azért is fontos lenne, mert az elkövetkezendő években egy sor, a regénnyel kapcsolatos évforduló következik.

Az eseményre online jelentkezett be az ír nagykövet. Sajnos a kapcsolat nem volt tökéletes, de annyit ki lehetett venni, hogy Ronan Gargan – úgymond – méltatta a regényt, a város és Írország kapcsolatát, illetve bejelentette, hogy a nagykövetség támogatja a szombathelyi Bloom-díjat, amelyet majd évről-évről odaítélnek valakinek.

Nemsokkal ezután kiderült, hogy az első Leopold Bloom-érmet – ami Veres Gábor alkotása – Feiszt György vehette át, aki egyike volt azoknak, akik 26 évvel ezelőtt útjára indították a szombathelyi Bloomsday-t.

Bloomsday 2020
Feiszt György - Kattintson a képre a galériáért
Józing Antal

A város egykori kulturális alpolgármestere – és ismert kulturális szereplője – többek között felidézte a kezdeteket, amikor Rasperger József és Kaszap Sára megkereste őt az ötlettel, illetve a reakciókat, amelyek a kezdetektől fogva megosztók voltak.

26 év után elindult a rendezvény honlapja

Az idei Bloomsday kiemelkedő jelentőségű eseménye a Bloomsday.hu weboldal hivatalos indulása volt.

Mind az ötlet, mind a megvalósítás a Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesülethez fűződik.

Bloomsday 2020
Salamon Júlia
Józing Antal

A módfelett gusztusos honlapot Salamon Júlia és Kassai Ferenc mutatták be a jelenlevőknek.

Az a legegyszerűbb, ha az érdeklődők egyszerűen átkattintanak, és megnézik, hogy mi ez.

Kiegészítőnek talán csak annyit, hogy civil, alulról jövő kezdeményezésről van szó, amit felkarolt a helyi önkormányzat és az NKA.

Bloomsday 2020
Kassai Ferenc - Kattintson a képre a galériáért
Józing Antal

A végeredmény egy alapos archívum és szellemiségesszencia, amely arra is kiváló, ha valaki szeretne képbe kerülni Bloomsday-ügyileg.

Karanténvideó

Az idei Bloomsday-t jól jellemezte, hogy egy úgynevezett karanténvideó készült hozzá.

Ebben 35 szombathelyi vagy Szombathelyhez köthető személy olvas fel a regény 17. fejezetéből (a Kappanyos-fordításból).

Ez a rövidebb verzió

A videónak készült egy rövidebb és hosszabb verziója is.

Pecsételés

A 2020-as Bloomsday-nek egyetlen rövid szabadtéri programja volt: a hagyományos pecsételés.

Ez idén a városháza előtt történt, ismert kulturális és közéleti szereplőkkel, de továbbra is szigorúan porcukorral, ami néha úgy szállt a szélben, mint amikor Donny hamvait szórják a tengerbe a Nagy Lebovszky című filmben.

Bloomsday 2020
Pecsételés a ház előtt – Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Viszont a betűk szép nagyra sikerültek.

Mi jön még ma?

Ahogy említettük, az idén az online térbe szorult a Bloomsday, és a délutáni folytatása is ott lesz.

 • 17:00 – Dáblin VR: Virtuális kiállítás a Szombathelyi Képtárban (Bemutató: www.bloomsday.hu)
 • 18:00 – Batykó Róbert kiállítása az Irokéz Galéria online terében (Bemutató: www.bloomsday.hu)
 • Ehhez a következő sajtóanyagot kaptuk:

  1994 óta rendezik meg minden évben június 16-án Szombathelyen a Bloomsday-t, abból az apropóból, hogy a modern világirodalom klasszikusának számító James Joyce Ulysses című regényének cselekménye ezen a napon játszódik, illetve a regény egyik főhősének, Leopold Bloomnak az édesapja, Virág Rudolf Szombathelyről származik.

  A 2020-as Bloomsday a járványügyi helyzet miatt online valósul meg, az emiatt is különleges programsorozatba az Új Irokéz Galéria is egy rendhagyó formátumú virtuálisan bejárható kiállítással kapcsolódik be, ahol is Batykó Róbert legújabb festményeivel találkozhat a közönség.

  A kiállítás ezen a linken tekinthető meg.

 • 19:00 – Nassim Solemanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi speciális egyszemélyes játék, csak egyszer egy életben a Weöres Sándor Színház Krúdy Klub Teraszán. Előadja: Nagy Cili.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra