Leteszteltük - Megváltozott a Szajki-tavak strandja, és nem hátrányára

Még mindig több a retró, mint a trendi, de – éppen ezért - sok minden szól a népszerű Vas megyei természetes víz mellett.

A közelmúltban közölte a kormányhivatal Bevizsgálták a Vas megyei természetes fürdővizeket 2021. July 06. 11:22 , hogy megvizsgálták a Vas megyei természetes fürdővizeket, és nemcsak alkalmasnak találták őket a fürdésre, de mindegyikük „kiváló” minősítést kapott.

Igaz, mindössze négy „hivatalos” természetes fürdőhely van a megyében, máshol nem ellenőrzik a vízminőséget.

Ezek egyike a Hosszúpereszteghez közeli Szajki Tófürdő, amelyet a 6. számú tóból alakítottak ki. (Ezért aztán némi bajban vagyunk, hogy Szajki-tavakról vagy Szajki-tóról beszéljünk-e, merthogy strandot tekintve mindkettő elnevezés igaz.)

Szajki tavak, Szajki-tó, strand
A Szajki-tó
Józing Antal

A közleményről jutott eszünkbe az a korábbi értesülésünk, hogy ez hely az utóbbi időben jelentős változáson esett át, így legfőbb ideje volt személyesen is tapasztalatokat szerezni.

Egy forró nyári hétköznap délelőttjén érkezünk a helyszínre, parkolót még vígan találunk a fák alatt, és a pénztárnál sem kell sorban állnunk.

A napi karszalagot 800 forintért kapjuk, ami nagyjából a balatoni strandbelépők árszínvonalának felel meg, és infrastruktúra szempontjából is ezt kapjuk.

Szajki tavak, Szajki-tó, strand
A pénztárnál
Józing Antal

Tiszta, tágas mosdók, kellő mennyiségű öltözőfülkék, sportpályák, játszótér, vendéglátóipari egységek, vízibicikli-kölcsönző.

A strand hangulatát alapvetően meghatározzák a parti nagy fák, melyek bőségesen adnak árnyékot. Hogy hétvégén mennyien vannak itt, azt nem tudjuk, mindenesetre amikor délutánra valamennyivel többen lettünk a füvön, még akkor is bőven jutott árnyék mindenkinek.

Szajki tavak, Szajki-tó, strand
Józing Antal

Szerencsére nem szól semmilyen „zsozsózene” a hangszórókból, így viszonylagos csend és nyugalom van a parton, háborítatlan lehet beszélgetni, olvashatni, szunyálni egyet a fák alatt.

Ha valaki nem szereti a tömeget és a pörgést, nem hiányzik a vibrálás, az jobban jár itt, mint a Balatonnál - vontuk le a következtetést, amihez még hozzájön, hogy a vendéglátóhelyek ceruzája is vékonyabban fog errefelé.

Szajki tavak, Szajki-tó, strand
Kattintson a további árakért
Józing Antal

Egy sima lángos 400, egy palacsinta 200, egy üveg Borsodi 450, a pizzák 1200-1500 forint között mennek, a „beülős” étteremben egy főételt 2000-2200 forint körül kapunk.

Jó néhány éve nem jártunk itt, így újdonságként fedeztük fel az időközben kialakított „homokos beach” szakaszt és a hozzá tartozó napvitorlákat, amelyek alapvetően változtatták meg a strand jellegét.

Szajki tavak, Szajki-tó, strand
Nem egy tipikus Vas megyei életkép
Józing Antal

Lám, kis befektetéssel milyen nagy változásokat lehet elérni.

Ahol némi kompromisszumot kell hoznunk, az a víz.

A Szajki-tó nem sziklás horvát tengerpart, még csak nem is a Balaton, hanem egy patak felduzzasztásával kialakított mesterséges erdei tó, a parton buja élővilággal, lábunk alatt süppedős és felkavarható tófenékkel.

Szajki tavak, Szajki-tó, strand
Ez nem az Adriai-tenger
Józing Antal

Így aztán búvárszemüveget felesleges hozni, a zöldes színű vízben nem sokat látunk, ami biztosan zavar néhány embert.

Ugyanakkor a víz ott jártunkkor pontosan ugyanolyan hőfokú volt, mint a magyar tenger (25 fok), a szélén biztonságban játszhatnak a gyerekek (és mi is), a forróságban kellemesen lehűlünk és néhány karcsapást is vígan úszhatunk benne.

Szajki tavak, Szajki-tó, strand
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Összességében: a Szajki Tófürdő egy megfizethető, emberi arcú, jó értelemben vett retró strand, ahol egy igencsak kellemes napot töltöttünk, valószínűleg nem utoljára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek