„Kisváros vagyunk, akárhonnan nézzük. Mindenki ismer mindenkit”

Az LMBTQ-közösség tagjai szerint Szombathely még nem egy túl elfogadó város. De mit lehet tenni, hogy az legyen?

Két hónap múlva lesz a 28. Budapest Pride, Magyarország legnagyobb LMBTQ fesztiválja, mely tízezreket mozgat meg, de Magyarországon kevés olyan város van, ahol ilyesfajta, az LMBTQ-közösség számára fontos eseményt rendeznek.

Pedig próbálkoznak többen is, április végén járt le például a Budapest Pride egyik ilyen pályázata, mellyel vidéki LMBTQ-projektek és programok szervezését támogatják.

Pillanatkép a 2019-es Budapest Pride-ról
Katona Tamás

„A Budapest Pride-nál van egy évek óta működő projektcsoportunk, korábban Országos Pride Academy, idéntől Országos Pride Program néven fut. Ennek a csapatnak a feladata teljes mértékben a Budapesten kívüli LMBTQ közösség, szervezetek és magánemberek támogatása több fronton. Rendszeresen járunk vidéki városokba közösségszervező és oktató képzéseket tartani vagy Budapesten szervezünk Szabadegyetem névre hallgató 2 napos alkalmakat, amiket teljes mértékben finanszírozunk. Ezen kívül, amikor van alkalmunk, bevonunk pályázatba vidéki szervezeteket is (legutóbb 2022-ben a teljes éven keresztül a kecskeméti Cifra LMBTQ Közösséget), illetve minden éven pályázhatnak magánemberek utazás- és szállás támogatásra a nyári felvonulásra is” – tudtuk meg Hrubi Zitától, a Budapest Pride sajtószóvivőjétől.

Legutóbb Debrecen tartottak közösségszervező és oktató képzést, de ugyanitt volt már aszex workshopjuk, volt filmvetítés és sportprogramokat is tartottak. Támogatták a II. Pécs Pride Felvonulást, tartottak Kecskeméten online beszélgetéssorozatot, Miskolcon Pink Pikniket, Szivárványhetet Szegeden, filmklubot Tatabányán és csapatépítést Nyíregyházán.

Szombathelyen viszont még nem.

Sem idén, sem a korábbi években nem érkezett hozzájuk pályázat se Szombathelyről, se bármelyik környező Vas megyei településről.

És hogy mi lehet ennek az oka? Erre próbáltunk választ találni, de egyáltalán nem volt könnyű dolgunk.

Nincs ugyanis túl sok olyan ember Szombathelyen, aki nyíltan vállalja másságát és szeretne is beszélni arról, hogy miért rejtőzködik a szombathelyi LMBTQ-közösség nagyja, és miért nincsenek egyesületek, közösségek, akik a kezükbe vennék a stafétát.

Félnek, okkal

„Aligha van, aki erről mer is beszélni. Akik ehhez a közösséghez is tartoznak – ahogy hallottam – zártkörű, nem bejelentett, inkább magánjellegű rendezvényeket szerveznek. Félnek. Nem egy olyan embert ismerek Szombathelyen, aki nem meri felvállalni önmagát – okkal –, legyen az illető kamasz vagy épp felnőtt” – mesélte lapunknak egy neve elhallgatását kérő fiatal.

Ő Szombathelyen született, itt is nőtt fel, de Budapestre költözött és jelenleg is ott él. Azt mondja, ez egy általános jelenség, a kisvárosokban élő, LMBTQ-közösséghez tartozó fiatalok többsége olyan nagyobb városokba költözik, ahol nyíltan felvállalhatja önmagát, ezért vannak Szombathelyen is csak kisebb csoportok.

„Többen elköltöznek a fiatalabb rétegből nagyobb városokba, ami jellemzően Budapest, hogy végre megélhessék azt, hogy egy nyíltan meleg bárban úgy szórakozhassanak, hogy nincsenek megvető pillantások. Egyébként egy 'nem meleg' szórakozóhelyen sincsenek Budapesten, legalábbis én nem tapasztaltam” – árulta el.

Szombathely még nem egy túl elfogadó város

De miért félnek? Miért mondják azt, hogy okkal nem merik felvállalni önmagukat? – merülhet fel többekben a kérdés. Nos, erre azt a választ kapjuk, hogy azért, mert Szombathely még nem egy túl elfogadó város.

„Javult a helyzet, de még nem könnyű boldogulni egy LMBTQ+ embernek. Ha meg lennének hirdetve ezek az események Szombathelyen, az azt jelentené egyes személyeknek, hogy mi ezzel feltűnést akarunk kelteni csak. Egy nagyobb városban nagyobb az esélye, hogy 'elbújhatsz'. Okkal nem vállalják fel magukat, mert közéleti szereplők, sportemberek, családos emberek, stb., akik bele lettek kényszerítve ebbe a helyzetbe vagy a közösségük, vagy a családjuk által” – mesélte egyik informátorunk.

És hogy szerinte mi hozhatna változást Szombathelyen? Mi lenne segítség az LMBTQ-közösségnek? Szerinte például több olyan ember kellene, aki meri nyíltan, névvel vállalni, hogy ehhez a közösséghez tartozik.

„Nem mondom, hogy egy Szombathely Pride a megoldás, először csak meg kellene érteniük az embereknek, hogy teljesen normálisak vagyunk. Mi vagyunk az eladók a boltban, mi szolgálunk fel nekik az étteremben, mi készítjük el a reggeli kenyerüket a pékségben, sorolhatnám még tovább” – tette hozzá.

És bár most még ő sem vállalja se nevét, se arcát, ez nem biztos, hogy így is marad. Szerinte például a Háttér Társaság minden jogi segítséget megad az érintetteknek, országosan, de úgy gondolja, jó lenne egy jogi segítségkérő iroda Szombathelyen is, a kérdés, hogy ez megvalósítható-e.

„Szépen lassan kell haladni, úgy talán elérhető a változás” – zárta mondandóját.

„Az, amiről szeretnél írni, az nem létezik itt”

Van azonban, aki felvállalja önmagát. Szőke Zizi neve valószínűleg ismerősen cseng olvasóinknak is, készítettünk vele ugyanis interjút már tíz évvel ezelőtt „Ha nem tetszik a stílusom, akkor F* off” 2013. September 10. 12:00 is és néhány éve is, Szőke Zizi, akitől megtanulhatjuk, hogyan lehet Vas megyében is teljes életet élni transzneműként 2021. June 16. 20:02 illetve podcastunk vendége „Ha elhagyom a Szombathely táblát, újra a tűsarkús, ezüstminis Zizi leszek!” 2021. June 27. 20:03 is volt már. Férfiként született, most nőként él, nyíltan vállalja transzneműségét. Egy klasszikus díva, aki nem tud és nem is akar észrevétlen maradni.

Zizi podcast-stúdiónkban.
Mészáros D. Zsolt

„Szerintem azért nem tudtál infót gyűjteni, mert az, amiről szeretnél írni, az nem létezik itt. Nekem meleg barátaim sincsenek, ismerős is csak pár, de még csak baráti társaságról sem tudok, ahol csupa LMBTQ ember lenne. Bár nyilván az én helyzetem ebben is picit más, hiszen az évek óta felvállalt identitásom ebből a szempontból elszigeteltté tett” – kezdte a tőle már megszokott kendőzetlen őszinteséggel.

Leegyszerűsítve, szerinte azt gondolják az emberek, hogy ha vele mutatkoznak, az egyenlő a felvállalással és erre még sokan nem állnak készen.

Voltak próbálkozások, de mind tiszavirág-életű volt

„Nem tartom kizártnak, hogy vannak Szombathelyen is mikroközösségek, de nem gondolnám, hogy előbújásra tudnád bírni őket, még egy anonim interjú keretében sem” – erősítette meg a korábban tapasztaltakat.

Ő is azt mondja, hogy mint sok minden más, ez a szubkultúra is egy helyen koncentrálódik: Budapesten. Megemlítette viszont, hogy jó néhány évvel ezelőtt egy társaság próbálkozott azzal itt Szombathelyen, hogy melegbulikat csináljon, de szigorúan meghívásos alapon.

Teljesen zártkörű bulik voltak, ha szerepelt a neved a listán, akkor bemehettél, különben nem. Bár ő egy ilyen bulin sem volt, hallott róla és emlékei szerint talán három alkalmat élt meg ez a „rendezvénysorozat”, mert állítólag voltak trollok, akik felíratták magukat a listára és odamentek balhézni.

„Kisváros vagyunk, akárhonnan nézzük. Mindenki ismer mindenkit, vagy ismer valakit, akit ismer a másik. De lassan nemcsak LMBTQ emberként, hanem az elvárt normák szerint élő embernek is kihívás Szombathelyen elmenni szórakozni, mert hova is mész? Aki akár csak egy kicsit is kitűnik a tömegből, az menekül Budapestre egy-egy melegbárba, melegbarát rendezvényre szórakozni” – mesélte.

2015-ben mi is tudósítottunk Szombathely első nyilvános queer-bulijáról, ami egyben Szőke Zizi évfordulós partija is volt. A sztárvendég pedig az a Novák Angéla volt, aki férfitestbe született, de 2002-től kezdve már teljes értékű nőként éli az életét.

„És hogy mi hozhatna változást itt helyben? Ha nagyon pesszimista vagyok, akkor semmi! Máshonnan megközelítve; Szombathely kisváros, Magyarország egy nem túl elfogadó, liberális ország. Majd ha eljutunk oda, hogy mindegy, ki vagy mi vagy, kit szeretsz és mit csinálsz a hálószobában, mert te magad, az ember vagy a lényeg, akkor talán az ilyen kis városokban, esetleg még kisebb településeken is előbújhat, működhet és alakulhat csoport és közösség. Addig óv minket a nagyváros, vagyis Budapest kozmopolita védőburka” – zárta mondandóját Zizi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet