Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lukácsháza hétfőnként füstbe borul, egyesek égetnek, mások nem kapnak levegőt

Hétfőn van ugyanis a száraz kerti hulladék eltüzelésének napja, csak a kerti hulladék egyre ritkábban száraz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kaptunk múlt héten egy érdekes olvasói levelet, melyben azt írták, látogassunk el hétfő délelőtt Lukácsházára. Nézzünk körül és szagoljunk a levegőbe, s amit látni, érezni fogunk, az bizony nem köd lesz.

Ebben a községben a nyári hónapok kivételével hétfőnként lehet elégetni a ház körül összegyűlt száraz gallyakat és avart, olvasónk szerint azonban ezzel az a baj, hogy a legtöbben egyáltalán nem foglalkoznak vele, hogy valóban száraz-e, amit éppen égetnek.

„Egy nyirkosabb vasárnap után hétfőn nem lehet kimozdulni a házból, hacsak nem szeret valaki a sűrű füstben fuldokolni” – állítja lukácsházi olvasónk, aki kérte, hogy nevét ne említsük.

Hétfői idill
Kiss Tamás

Hétfő reggel mi is bejártuk a települést, és abban valóban igaza van a panaszos levél írójának, hogy nagyjából száz méterenként tornyosul egy sűrű kékes szürkés füstoszlop valamelyik udvarban, az utcákat pedig átható füstszag és szürkeség járja át.

Olvasónk szerint az is nehézséget okoz egyeseknél, hogy megkülönböztessék a kerti hulladékot a régi bútoroktól vagy az autógumitól.

„Talán az egyetlen, amiért még nem kell fizetni, a levegő, mi szándékosan tönkre tesszük azt is. Talán ha majd palackban lehet haza hordani a Tescóból, nagyobb becsülete lesz. Üdvözlet a környék minden polgármesterének" - összegezte gondolatait a lukácsházi lakó.

A szemétégetésről megkérdeztük Vaskó Jánost, a község jegyzőjét is, aki elmondta, néha előfordul, hogy lát fekete füstfelhőket, ami azt jelenti, hogy szemetet égetnek. Ilyenkor nemritkán maga megy, és szólítja fel az illetőt, hogy fejezze be a tevékenységet.

„Nem jellemző a szemétégetés, figyelmeztetés után pedig nem is szokott újra előfordulni” – tette hozzá.

Örömtüzek mindenütt
Kiss Tamás

Abban egyébként egyetért a jegyző és olvasónk, hogy a Lukácsházán régebben még üzemelő zöldhulladék gyűjtő jó megoldás lett volna arra, hogy tényleg csak a száraz gallyak és avar égjen a kertekben, de ez mára sajnos megszűnt. Egyrészt túl drága volt a zöldhulladék elszállítása, másrészt a környező településekről, még Szombathelyről is sokan ideszoktak.

Lukácsháza polgármestere szerint a probléma januártól megoldódik

A község polgármesterét, Virág Jánost is megkerestük, mivel egy júniusban elfogadott törvénymódosítás értelmében január 1-jétől az egész országban tilos lesz Jövő évtől az egész országban tilos az avarégetés 2020. June 03. 13:59 a kerti hulladék elégetése, s kíváncsiak voltunk, Lukácsházán hogyan oldják meg ezt.

Virág János elmondta, hogy hosszútávon mindenképpen a komposztálás felé szeretnének elindulni. Ha sikerül település szinten megoldani, azzal elkerülhető lesz az égetés, az ezzel járó légszennyezés, és nincs költséges szállítás sem.

Komplett utcák borulnak füstbe
Kiss Tamás

A komposztálás ugyan még nem indul január 1-jétől, de a Magyar Falu Program pályázatán Lukácsháza nyert egy ágaprító gépet, amit év elején szolgálatba is állítanak, ezt használhatják a lakók a kerti hulladék eltávolítására.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Jövő évtől az egész országban tilos az avarégetés

Jövő évtől tilos az avar és a kerti hulladék égetése. Az ezzel összefüggő, az agrárminiszter által benyújtott, a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását 148 igen szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra