Az M85-ös újabb szakaszát adták át

Maga Palkovics László is megjelent a nagy eseményen.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Dömper Kft.-Subterra-Raab Kft. konzorciuma teljeskörűen forgalomba helyezte pénteken az M85-ös autóút balfi csomópont és fertőrákos csomópont közötti szakaszát. Az ünnepélyes átadás ugyan fél órás késéssel kezdődött, de legalább gyönyörködni lehetett várakozás közben a havas tájban - és az akkor még üres útban.

A tegnapi hó fehérre festette a tájat.
Enyugat.hu

Az ünnepi beszédek sorában Farkas Ciprián polgármesteré volt az első, aki a Modern Városok Program 2015-ös soproni aláírásáig vezette vissza az időben az M85 soproni szakaszainak a megépítését. Barcza Attila országgyűlési képviselővel együtt a térség legnagyobb fejlesztésének nevezték a gyorsforgalmi építését. Tavaly a pandémia miatt a Csorna-Sopron szakasz nyilvános megünneplése elmaradt, de külön öröm, hogy most, a soproni népszavazás centenáriumán együtt avathatják az újabb szakaszt. Mindkét szónok hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, kinek kell megköszönni az M85-ös gyorsforgalmi megépítését...

Barcza Attila és Molnár Ágnes országgyűlési képviselők mellett Palkovics László miniszter.
Enyugat.hu

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója a műszaki paraméterekről és azok jelentőségéről beszélt. A most avatott rész a balfi és a fertőrákosi csomópont közötti 3,9 kilométeres szakasz, ami a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. konzorciumának kivitelezésében valósult meg. Eredetileg márciusra készült volna el, de mindenki számára öröm, hogy karácsonyi ajándékként nyújthatják át Sopronnak. Az építési szakasz része volt a Pozsonyi út egy kilométeres megújulása és a Mély úti kerülőút létrehozása is, valamint két jelzőlámpás csomópont, járdák, vízelvezetés és a világítás kialakításával együtt. A vezérigazgató hangsúlyozta: az építés során háromezer fát és 110 ezer cserjét is elültettek az utak mentén.

NIF Zrt.

- Gazdaságot nem lehet rossz minőségű utakkal fejleszteni. Az embereknek szükségük van jó és biztonságos úthálózatra - foglalta össze a lényeget Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője. A miniszter két stratégiai célt is tudott az M85-öshöz kapcsolni: Sopront bekapcsolták a gyorsforgalmi úthálózatba és elérték az országhatárt. "Most az osztrák kollégákra várunk, hogy eldöntsék, hol legyen a határ" - jegyezte meg Palkovics László. A miniszter a vasúti fejlesztésekről is szólt. "Záhonyt összekötjük Sopronnal" - mondta.

Néhány kilométer híján teljes hosszban járható az M85 autóút
NIF Zrt.

Az M85-öt tehát egy újabb szakasszal lett hosszabb, Sopron pedig gazdagabb - állapították meg az ünneplők. A kivitelezés nem áll meg, hiszen épül az alagút és az elkerülő is. A gyorsforgalmi várhatóan 2024 végére éri el az osztrák határt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Tech