Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ma a CEU, holnap a te egyetemed, holnapután a te munkahelyed

Ne ringassuk magunkat a hitbe, hogy velünk ez aztán nem történhet meg.

És akkor hivatalos: a második Orbán-kormány 1990 óta a legférgebb kormány, ami már a szabad gondolkodás, a minőségi oktatás ellen is harcot indít. Nehogy véletlenül a gyerekeinknek jó legyen.

Egy hete még a javaslat sem létezett, ma, kedd délután pedig megszavazta Az Országgyűlés éppen megfojtotta a CEU-t 2017. April 04. 13:41 a Fidesz-KDNP túlsúlyban tengődő parlament a felsőoktatási törvény módosítását, ami egyértelműen a Közép-európai Egyetemre (CEU) lett kihegyezve. Arra az intézményre, ami a tudáspallérozás műfajában talán a legjobban teljesít az egész országban - de amit egészen véletlenül az a Soros György alapított, akinek a nevét perzselő billoggá forrósította a Fidesz, és bármi, ami hozzá köthető, az szerintük egyenlő a hazaárulással.

UA

Azt most hagyjuk is, hogy Soros György egymaga annyit tett az európai civilizációnk alapjául szolgáló demokratikus gondolkodás beágyazódásáért, amennyit az összes, a rendszerváltás után regnáló magyar politikus összesen se. Foglalkozzunk inkább azzal, ami a mi személyes életterünket érinti, a legtöbben úgyis csak akkor horkannak fel (sajnos), amikor a döntéshozók belenyúlkálnak ebbe.

És hát Kormány Bácsi most éppen könyékig túr a saját jövőnk biztonságában.

Ha Ön nem is jár vagy járt a CEU-ra, akkor sem nehéz átlátni, mi folyik most körülöttünk. Hogy hogyan alkalmazza a Fidesz a törvényhozás elvileg többségi népakaratot feltételező eszközét pörölyként, amivel lesújt a neki éppen nem tetszőkre. Heinekenre, CEU-ra, holnap meg akár ránk.

Az meg mindegy, mit mondanak az okosok, mert azok nem is okosok, hanem sorososok . Orbánéknak nem számít, hogy a CEU programjainak jelentős részét a legjobb 200 képzés között tartják nyilván a világon. Hogy bizonyos területeken a legjobb ötven között jegyzik az egyetemet. Hogy képzett, felvilágosult tudósokat, kutatókat, sőt, politikusokat, nagyköveteket, minisztereket adtak a világnak. Hogy Nobel-díjasok tiltakoznak a támadása ellen. Hogy a nyitott gondolkodás és megalapozott kérdésfeltevések jelentős bástyájáról van szó. Nem számít, lehet ledönteni azt a brébe.

Persze az nagyon fontos volt, hogy pálinkát lehessen főzni szabadon az országban. Attól csak fejlődik a magyar! Az egyetem meg csak leépíti az agyat, mint az tudvalevő.

Jó lenne végre felismerni, hogy ezek a lépések mindannyiunkhoz és mindannyiunkról szólnak. Amikor rendőrök viszik el az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, akkor minket visznek el, amikor kopaszokkal akadályoznak népszavazást, akkor minket köpnek le, amikor ellehetetlenítenek egy nívós egyetemet, akkor a fiunk és lányunk fejlődését törik derékba.

Arról szólnak ezek a lépések, hogy ha nem úgy áll a szemünk, ahogyan az nekik tetszik, akkor bármikor kiránthatják alólunk a szőnyeget, megfojthatnak, elgáncsolhatnak. Úgyhogy lassan ideje tövig belenyomni a bicskát abba a gáncsoló lábba. Még mielőtt Orbán Viktor végleg lecipzározza az arcát, hogy telibe vigyorogjon minket Rákosi Mátyás.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra