Ma lenne 105 éves a magyar rajzfilmek atyja, Macskássy Gyula

Neki köszönhetjük többek között a Frakkot, vagy a Ceruza és a radírt.

Filmes körökben nem véletlenül tekintik a "magyar rajzfilmgyártás atyjának" a 105 esztendeje 1912. február 4-én született Macskássy Gyulát. A grafikát tanulni Bortnyik Sándor stúdiójában kezdte, majd Berény Róbert volt a mestere. Művészi pályafutásának hajnalán, a 30-as évek elején reklámplakátokat tervezett és ekkor kezdett trükk film rajzolóként dolgozni.

Animációs reklámfilmeket Halász János (John Halas), Kassovitz Félix és Szénásy György munkatársaként forgatott. 1945-1949 között a Magyar Filmhíradó- és Dokumentum Filmgyár részére dolgozott, majd a kezdődő magyar rajzfilmgyártás egyik elindítója lett.

Macskássy Gyula
Nyugat.hu

Első rajzfilmje az 1950-ben készült Walt Disney stílusú ”A kis kakas gyémánt félkrajcárja” volt. 1956-ban Móricz Zsigmond meséjéből készült „Két bors ökröcské”-t már, a „magyar népi motívumokra épülő képi nyelvű alkotásként”, 1956-ban a Párizsi Gyermekfilm Fesztivál I. díjjal jutalmazta. Macskássy látásmódja a karikatúra műfajából, valamint az absztrakt művészetből átvett elemekkel gazdagodott. Ebből építkezett az emblematikus „Ceruza és radír”-sorozat, de nylván sokan emlékeznek a Várnai Györggyel együtt készített „Frakk a Macskák réme” gyermekfilmek epizódjaira is.

Nyugat.hu

Az 1961-ben „Balázs Béla díj”-jal, 1965-ben „Érdemes művész” címmel kitüntetett, reklám filmjeiért számos elismeréssel jutalmazott mester, 81 évesen hunyt el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző