Ma lenne 81 éves Sztankay István, a Nemzet Színésze

Szinkronszínészként Belmondónak és Tony Curtisnek is ő kölcsönözte a hangját.

Ma 81 éve, 1936. február 14-én született Budapesten Sztankay István színművész, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1961-ben végzett. Pályáját a Miskolci Nemzeti Színháznál kezdte.1963-tól a budapesti Nemzeti Színházban eljátszotta Rómeótól Mátyás királyáig, a teljes repertoárt. Tizenegy év után szerződött a Madách Színházhoz. Az itt töltött évtizedek alatt Sütő András „Csillag a máglyán” Kálvin Jánosát, és Bernard Slade „Jövőre veled ugyanitt” komédiájának George-át közel ezerszer játszotta.

Sztankay István és Törőcsik Mari színművészek a Katona József Színházban
Fortepan/Hunyady József

1990-ben ment a József Attila Színházhoz. Az ott töltött évekből Hašek Švejkje volt emblematikus szerepe. Színes filmművészi pályát tudhatott maga mögött. Mindmáig felejthetetlen Páger Antal mellett a „Hattyúdal”-ban nyújtott alakítása. Szinkronszínészként Belmondónak és Tony Curtisnek ő kölcsönözte a hangját. A közönség kedvencévé a televízióban 1968-ban bemutatott, mára legendává nemesedett sorozatban, Bors Máté szerepének megformálójaként vált.

Közvetlen, barátságos személyisége miatt kollégái körében is nagy népszerűségnek örvendett. 2012-ben választották a „Nemzet színészévé”. Amikor betegségéről kezdett cikkezni a bulvársajtó egyszer azt nyilatkozta:

Ha sokat él az ember, az a baj, ha meg keveset, akkor az. Nincs mit szépíteni a dolgon, hamarosan elmegyek

. Kossuth díjas, érdemes művész számára akinek Orsolya leánya is színész lett az elkerülhetetlen 3 éve következett be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző