Ezek a szombathelyi gyerekek nagyon jóban vannak a madarakkal

Etetik, gyűrűzik, tanulmányozzák őket. Ők a Gothard Jenő Általános Iskola diákjai.

Nemrég jártunk, A Kámoni Arborétumban télire gyűjtik az élelmet a mókusok 2021. October 14. 14:08 az őszülő Kámoni Arborétumban, ahonnan sok szép fotót hoztunk. Akkor még csak a fákról és a növényekről, pedig az arborétumban rengeteg madár is lakik. Erről sok madáretető és odú árulkodik, így megkerestük Kelemen Tibort, a Gothard Jenő Általános Iskola tanárát, aki egyben a Madarász suli vezetője is.

Tiborral az iskola előtt találkozunk. Mint mondja, ha valakit a madarászat érdekel, általában őt keresik meg, hiszen tudják róla, hogy a madarászatot oktatja is a gyerekeknek.

Kelemen Tibor
Oktatás a szabadban. | Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

Az iskolában 1997 óta működik a madarász szakkör, Tibor pedig már 1979 óta tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, melyhez 1999-ben az iskola is csatlakozott.

Kelemen Tibor
Kelemen Tibor és a szépen megmunkált madárházikók.
Mészáros D. Zsolt

A szakkörben jelenleg harmincheten vannak, de ez a szám folyamatosan nő, mivel nagyon népszerűek a foglalkozások. A madarászsuliban a gyerekek megismerkedhetnek például a fás élőhelyekkel, és hogy hol, milyen madarak fordulhatnak elő.

Fészkelési szokásaikkal, életmódjukkal, vagy a ragadozómadarak, például a bagolyfélék zsákmányszerzésével is foglalkoznak. Az iskola kertjében egyébként vannak különböző odúk és etetők, van denevérodú és mű-fecskefészek is.

Kelemen Tibor
Különféle etetők és odúk.
Mészáros D. Zsolt

Ez eredetileg egy verébodú lenne, és láthatóan már birtokba is lett véve – mutatja Tibor – de a mohás alap miatt úgy néz ki, hogy a cinegéknek jobban tetszett a dolog.

Az ember nem is gondolná, hány fajta odú és etető van. És persze vannak fajspecifikusak is, mint például a legfelső, ami kifejezetten baglyok számára készült. A legkisebb nyílású „A” típus inkább az énekesmadaraknak való. A nagyobb a „B”, a négyzet alakúakból pedig méret szerint a „C” és a „D” mintájú odúkat láthatjuk.

Nemzetközi madármegfigyelő nap Tömördön
Nem csak a madarak szépek.
Kelemen Tibor

A legjobb dolog mégis az, amikor az ember saját maga figyelheti meg természetes környezetükben ezeket a kedves kis lényeket. Például Tömördön a nemzetközi madármegfigyelő napon, távcsövekkel, de a barátságosabb madarak a gyerekek kezére is rászállnak.

Nemzetközi madármegfigyelő nap Tömördön
Tömörd, a bázis, itt sok mindent megtudhatnak a madarakról.
Kelemen Tibor
És kézbe is foghatják őket.

A Kámoni Arborétumban például már egész odútelepeket kezelnek. Tibor azt is elárulja, hogy legközelebb a Dozmati víztárorozó lesz a cél, hiszen az október a vizes élőhelyek madárvilága területén nagyon izgalmasak, de az Abért-tóra is járnak. Kisebb túrákon ellátogatnak a Kőszegi-hegységbe, vagy például az Őrségbe is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?