Ezek a szombathelyi gyerekek nagyon jóban vannak a madarakkal

Etetik, gyűrűzik, tanulmányozzák őket. Ők a Gothard Jenő Általános Iskola diákjai.

Nemrég jártunk, A Kámoni Arborétumban télire gyűjtik az élelmet a mókusok 2021. October 14. 14:08 az őszülő Kámoni Arborétumban, ahonnan sok szép fotót hoztunk. Akkor még csak a fákról és a növényekről, pedig az arborétumban rengeteg madár is lakik. Erről sok madáretető és odú árulkodik, így megkerestük Kelemen Tibort, a Gothard Jenő Általános Iskola tanárát, aki egyben a Madarász suli vezetője is.

Tiborral az iskola előtt találkozunk. Mint mondja, ha valakit a madarászat érdekel, általában őt keresik meg, hiszen tudják róla, hogy a madarászatot oktatja is a gyerekeknek.

Kelemen Tibor
Oktatás a szabadban. | Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

Az iskolában 1997 óta működik a madarász szakkör, Tibor pedig már 1979 óta tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, melyhez 1999-ben az iskola is csatlakozott.

Kelemen Tibor
Kelemen Tibor és a szépen megmunkált madárházikók.
Mészáros D. Zsolt

A szakkörben jelenleg harmincheten vannak, de ez a szám folyamatosan nő, mivel nagyon népszerűek a foglalkozások. A madarászsuliban a gyerekek megismerkedhetnek például a fás élőhelyekkel, és hogy hol, milyen madarak fordulhatnak elő.

Fészkelési szokásaikkal, életmódjukkal, vagy a ragadozómadarak, például a bagolyfélék zsákmányszerzésével is foglalkoznak. Az iskola kertjében egyébként vannak különböző odúk és etetők, van denevérodú és mű-fecskefészek is.

Kelemen Tibor
Különféle etetők és odúk.
Mészáros D. Zsolt

Ez eredetileg egy verébodú lenne, és láthatóan már birtokba is lett véve – mutatja Tibor – de a mohás alap miatt úgy néz ki, hogy a cinegéknek jobban tetszett a dolog.

Az ember nem is gondolná, hány fajta odú és etető van. És persze vannak fajspecifikusak is, mint például a legfelső, ami kifejezetten baglyok számára készült. A legkisebb nyílású „A” típus inkább az énekesmadaraknak való. A nagyobb a „B”, a négyzet alakúakból pedig méret szerint a „C” és a „D” mintájú odúkat láthatjuk.

Nemzetközi madármegfigyelő nap Tömördön
Nem csak a madarak szépek.
Kelemen Tibor

A legjobb dolog mégis az, amikor az ember saját maga figyelheti meg természetes környezetükben ezeket a kedves kis lényeket. Például Tömördön a nemzetközi madármegfigyelő napon, távcsövekkel, de a barátságosabb madarak a gyerekek kezére is rászállnak.

Nemzetközi madármegfigyelő nap Tömördön
Tömörd, a bázis, itt sok mindent megtudhatnak a madarakról.
Kelemen Tibor
És kézbe is foghatják őket.

A Kámoni Arborétumban például már egész odútelepeket kezelnek. Tibor azt is elárulja, hogy legközelebb a Dozmati víztárorozó lesz a cél, hiszen az október a vizes élőhelyek madárvilága területén nagyon izgalmasak, de az Abért-tóra is járnak. Kisebb túrákon ellátogatnak a Kőszegi-hegységbe, vagy például az Őrségbe is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?