Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magaslesek és gabonatáblák között - A lukácsházi víztározó mögött kellemes sétautat találtunk

Minden bizonnyal több tucat ilyen van Szombathely körül, de ezekből soha nem elég.

Nyilván sokan vagyunk most úgy, hogy az elmúlt hetek szobafogsága után roppant jólesik kiszabadulni a négy fal közül.

És ha kiszabadulunk, akkor igyekszünk kerülni a népszerű „kiszabadulóhelyeket”, egyrészt mert még mindig bizonytalanok vagyunk, mennyire van közöttünk a járvány, másrészt mert emberek nélküli természetbe vágyunk.

Az eredeti terv az volt, hogy megállunk valahol a Velem és Kőszeg közötti kanyargós erdei úton, ott, ahol nincs autó. Aztán besétálunk madárdalt hallgatni az erdőbe, amely láthatóan rá se rántott a koronavírusra, egyszerűen csak bezöldült, ahogy minden évben.

Séta a Lukácsházi víztározó mögött
Józing Antal

Csakhogy amikor Lukácsházánál lekanyarodunk a 87-es útról, és meglátok egy töltést, felkelti a fantáziámat, és azt vizionálom, hogy a másik oldalán ott hullámzik a mesterséges tó.

Így aztán amikor néhány száz méterrel odább még egy parkolót is találok, magabiztosan bekanyarodok és behúzom a kéziféket.

Némi meglepetésre több más autó is áll ott.

Séta a Lukácsházi víztározó mögött
Józing Antal

Mint kiderült, nem azért, mert ott hullámzik ott bármi víz, hanem mert remek sétahely: gyakorlatilag utcai ruhában és cipőben gyalogolhatunk kilométereket egy olyan tájban, amely a felold és beszippant a maga egyszerűségében és szépségében.

Az innen induló gyalogút a Lukácsházi víztározó mögötti, az autóutakról láthatatlan tájba visz bennünket. Az út széli töltés minden bizonnyal a biztonsági rendszer része, de csak a nagyobb bajok esetén van szerepe.

Séta a Lukácsházi víztározó mögött
Józing Antal

Most viszont nincs baj, csak a panelből kiszabadult családok, kutyát sétáltató párok, fűben heverésző tinilányok vannak a koranyári napsütésben és a szemet gyönyörködtető zöld burjánzásban.

Az út mentén bokrok, ligetek, búza és árpaföldek váltják egymást, a látványt a Kőszegi-hegység teszi teljesség.

Séta a Lukácsházi víztározó mögött
Józing Antal

Valamiért egymást érik a magaslesek, mindnek különböző dizájnja van, mint a városvégi kiskertekben álló építményeknek.

Egyikre felkapaszkodom: zár nincs rajta, az ajtót kinyitva egy irodai forgószék és masszív szőnyegtakaró fogad.

Séta a Lukácsházi víztározó mögött
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Azt gondoljuk, hogy az út talán elvezet a víztározóhoz, de aztán egy kerítésbe (villanypásztor?) ütközünk, ahonnan visszafordulunk.

Nagyjából elég is volt.

Visszafelé jövök rá, hogy talán meg kellene osztani az élményt és a helyet másokkal is, mert ilyen kis sétautakból soha nem elég.

Séta a Lukácsházi víztározó mögött
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A töltésen egyébként vígan kerekeznek is: legközelebb azt az fedezzük fel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra