Nem az edző focizik

Hozhatnak akárhonnan is edzőket a magyar első osztályú labdarúgó bajnokság egyes csapataihoz, még nézni is szenvedés a játékukat. Feltűnő, hogy az NB. I. élmezőnyét hazai edzők által irányított csapatok alkotják.

Hofi Géza poénja jut eszembe, amikor a hazai első osztályú bajnoki mérkőzéseket nézem a televízióban. Nagy nevettetőnk emlékeztetett arra, hogy az Aranycsapatnál Bozsik kereste Budait a labdával, s bőrgolyót oda is varázsolta. Budai pedig csak annyit mondott a labdának: ne pattogj! S csodák csodája, az nem pattogott. S, hogy van ma? Az öt méteres átadásnál is csak kínlódva tudják megszelídíteni azt a fránya focilabdát a ma már hivatalosan is profi, a fociból élő játékosok. Ahogy Hofi mondta: szúrd ki, majd nem pattog!

Jó példa erre a Fradi szereplése a Siófok ellen. Feltűnő volt, hogy csak vergődtek a legnépszerűbb magyar csapat játékosai, akiknek ismét külföldi edzője van. Profi és a teljesítményükhöz képest agyonfizetett futballisták pár méterről nem tudták lekezelni a labdát, elpattogott tőlük, elcsúszott a lábuk alatt. Volt olyan játékos, aki labda nélkül ollózta össze a lábát, hogy aztán seggre üljön.

Puskásék idejében nem volt gond a labdakezeléssel
Nyugat.hu

Persze tévedés lenne azt hinni, hogy csak a Ferencvárosnál van ilyen probléma. Több meccsen az NB III-es szintet képviselő profi játékosok a partvonal mentén vezetett labdát az utolsó pillanatban tartják a pályán, holt térbe rugdalják a labdát, a saját cselükben esnek el, a beadásnál a labda rendre leperdül a lábukról.

Több magyar csapat – főként fővárosi - kevésbé neves, futottak még kategóriába tartozó külföldi edzőkkel próbálja pótolni a játékosok feltűnő gyengeségeit. Hatalmas pénzt dobnak ki az ablakon az edzőkeringőre, a magyar fociviszonyokat alig ismerő, vagy egyáltalán nem ismerő trénerekre. Ők pedig hoznak magukkal vagy leigazoltatnak másutt már a kutyának sem kellő, lefutott, még megfizethető külföldi játékosokat. Brazil grundfocisták, Európába vágyó afrikaiak, délszláv országokból igazoltak.

Annyi az…ics végződésű név, hogy Dunát lehetne vele rekeszteni. Ugyanakkor, ha megnézzük az. NB. I. élvonalát, azt tapasztaljuk, hogy az első három helyezett csapatot magyar tréner irányítja, s az előző bajnokságban is zömében hazai vezetőedzők együttesei végeztek az első nyolcban. Mind a magyar válogatott, mind a Fradi példája azt mutatja, hogy a külföldi edző nem megváltás, ha nincs megfelelő képességű játékosállomány.

Nem kell messze mennünk az ellenpéldához. A szombathelyi Haladás nincs teletűzdelve menedzserbukszát tömködő külföldi idegenlégiósokkal, s hagyományosan magyar vezetőedző irányítja. S láss csodát, egy összeszokott, stabil, az ellenfelek részéről tekintélyt kivívó középcsapatként van számon tartva.

Sajnos, a sok külföldről szerződtetett játékos elveszi a helyet a feltörekvő, kinevelt hazai focisták elől, ezzel kimondva vagy kimondatlanul csapaton belüli konfliktushelyzetet is teremve, ami hasonló lehet az edzői körökben is. Erre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy a magyar foci érdekét szolgálja. Persze mondhatná valaki, hogy mi a helyzet Paulo Sousával? Ő aztán a Videotont a fellegekbe repítette.

Vagy nem is annyira? Többoldalú komoly támogatás ellenére a 2011/12-es bajnoki szezonban nem sikerült bajnoki címet szereznie a Vidinek, s mint tapasztalható bizony kezd „döcögni a szekér” mind a hazai, mind a nemzetközi eredmények tekintetében. A mester nem véletlenül keresi másokban a hibát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény