Magyarországra is zuhanhat a kínai hordozórakéta? A szakértő válaszolt

Azt nem tudják, hogy mikor zuhan le, de azt lehet tudni, hogy hová nem. A hordozórakéta jelenleg 27 000 km/órás sebességgel köröz a Föld körül.

Magyarországra bizonyosan nem zuhan majd a Hosszú Menetelés 5B kínai hordozórakéta, vagy egyes darabjai, de hogy hol és mikor ér földet, azt most még nem lehet megmondani – mondta Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora az InfoRádiónak. Mint szavaiból kiderült, az űreszköz 42 fokos hajlásszögű pályán kering az Egyenlítőhöz képest, és magasabb vagy alacsonyabb szélességre nem jön, Magyarország pedig a 47. szélességi körön fekszik. Így pár napon vagy egy-két héten belül tőlünk délre fog lezuhanni.

Azt, hogy pontosan mikor fog lezuhanni, azért nem tudják megmondani, mert ez a Föld felső légkörének a sűrűségétől függ, ami viszont a földin kívül a Nap-tevékenységnek is ki van szolgáltatva.

Hozzátette, hogy általános ökölszabály, hogy az eszköz kétharmada, háromnegyede el fog égni a légkörben, viszont a nagyobb, szívósabb darabok, például merevítők, hajtóművek elérik a Föld felszínét, amelynek a nagyobb része óceán, de bármi megtörténhet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech