Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már dolgoznak a mobilba építhető COVID-teszt chipen

Lehet, hogy idővel a most megszokott tesztek egy részét is leválthatnák így.

A General Electric szakemberei az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettől arra kaptak forrásokat, hogy egy olyan chipet tervezzenek meg és gyártsanak, amely a levegőben keringő vírusrészecskék alapján tud figyelmeztetni minket, ha fertőzött területen járunk. Míg a világjárvány első hónapjaiban a kézfertőtlenítésre helyezték a szakemberek a legnagyobb hangsúlyt, mára egyértelmű lett, hogy a levegőre legalább ennyire ügyelni kell.

Egy olyan chipen dolgoznak, amely kisebb, mint egy pénzérme, a legmélyén apró pórusok húzódnak meg, amelyekbe csak rendkívül kicsi részecskék férnek be. Ezeknek az alján egy olyan szerves oldószert találunk, amelyet bizonyos nukleinsavakkal képessé tesznek arra, hogy kifejezetten a SARS-COV-2 részecskéket kösse meg. Az így megragadó molekulákat elektromossággal lehet aztán ellenőrizni, hogy kiderüljön: valóban a vírus került-e a légtérből a chipbe.

Ha minden jól megy, nem csak a telefonjainkba, hanem bárhova máshova is telepíthetnék a technológiát, sőt, lehet, hogy idővel a most megszokott tesztek egy részét is leválthatnák így. Mint minden kutatásnál, itt is sok a kérdés: lehetséges-e, hogy ne csak egyféle vírust legyen képes felismerni egy chip; egyetlen molekula alapján tényleg lehet-e arra következtetni, hogy reális a megfertőződés veszélye az adott helyen; vajon milyen gyorsan használódna el egy chip, és így tovább. - írja raketa.hu honlap.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra