Még nagyobb a pompa a fertődi kastélyban

Elkészültek a magyar Versailles háromszintes nyugati szárnyának újabb felújítási munkálatai és megújult az egykori hercegi istálló is.

A hazai barokk-rokokó kastélyépítészet egyik legszebb és legnagyobb emléke, a fertődi Esterházy-kastély több ütemben újul meg. A most lezárult szakasz a nyugati szárnyban, mintegy 1800 négyzetméteres alapterületű épületrészen 2023 januárjában kezdődött el, de gyakorlatilag 2001 óta folyamatos az építkezés a kastély épületegyüttesében.

Több mint húsz éve valahol éppen felújítás van a hatalmas fertődi kastélyban.
Enyugat.hu

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Az elmúlt másfél évben a FÉSZ és a ZÁÉV konzorciuma a kastély háromszintes szárnyában műemléki feltárást és helyreállítást, átalakítást és felújítást is végzett. A munkálatok során számos, kultúrtörténeti szempontból kiemelkedő alkotás került elő. Például sok rétegnyi festék alól, barokk figurális ábrázolásra bukkantak - írja a economx.hu.

2001 óta megújult a kápolna, a díszudvar, a kastélypark, a díszudvari homlokzatok és korszerűsítették az alapinfrastruktúrát. A kastélypark és a nyugati kastélykert sétányán kívül fejlesztették a múzeumi szekciót és a hercegi lakosztályokat is. Kastélyszálló, barokk víztorony és fogadótér is létesült. Többek között a díszudvar, a bábszínház, a marionettszínház a kiskastély, az egykori jószágkormányzói épület és a belső udvar is visszanyerte régi pompáját.

Az Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója 2016 tavaszán indult el. Ekkor újították fel az úgynevezett Patkószárnyat és elkészítették az építés második üteméhez szükséges infrastruktúrát. A munka eredményeként elkészült a mintegy 1100 négyzetméternyi területű képtár, a porcelánkabinet és a múzeum kiszolgáló helyiségei.

A projekt második eleme a nyugati szárny homlokzati javítását, a kőszerkezetek, szobrok restaurálást és a főpárkány újraépítését tartalmazta, kiegészítve a működési célt szolgáló villamos és gépészeti rendszerek újjáépítésével. Ez a kastélyrész 2021-ben nyílt meg.

A fertődi kastély újjászületése a nyugati szárny újabb részeinek helyreállításán kívül, az erősen leromlott állapotú hercegi istálló megmentésével folytatódott - részletezte a többmilliárd forintos beruházást a Magyar Építők.

A FÉSZ és a ZÁÉV szakemberei a nyugati szárnyban az egykor iskolaként használt épületrészeken is dolgoztak. A kivitelezés részeként létrehoztak egy 540 négyzetméteres kiállítóteret. 3380 négyzetméteren hagyományos és díszvakolattal látták el a tereket és közel 650 négyzetméternyi intarziás parkettát fektettek le. Mindhárom szinten tartószerkezeti munkákra is sor került, acélszerkezetű nyíláskiváltásokat építettek be.

A hercegi istálló 2400 négyzetméteres romos épületét már benőtték a fák és a bokrok, most azonban felújították. Az új tetőről az esővizet az épületet körbevevő elvezető csatorna kiépítésével oldották meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet