Még négy napig marad a hőségriasztás

Döntött a tisztifőorvos, hétfőn éjfélig marad a harmadfokú hőségriadó.

Hétfőig, július 4-én éjfélig tart a harmadfokú hőségriasztás, amely a korábban tervezettek szerint csütörtökön lejárt volna. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján döntött így, és ez azt jelenti, hogy összesen nyolc napig van a legmagasabb fokú riasztás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelem mindenkinek azt tanácsolja, fogyasszon több vizet, és a déli órákban semmiképpen se tartózkodjanak a napon. Az autóvezetőket is arra kérik, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot, fokozott óvatossággal vezessenek, és még néhány percre se hagyják az autóban gyerekeiket, állataikat. Ha pedig bárki autóban hagyott gyereket, állatot lát, azonnal hívja a 112-t.

A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos ilyenkor árnyékben tartózkodni. Fehér sapkával, széles karimájú kalappal, hosszú ujjú, fehér pamutinggel, valamint a bőrtípusnak megfelelő napvédővel lehet védekezni a leégés ellen.

A hőségben a növényzet is könnyebben kigyullad: csak júniusban 20 millió négyzetméternyi terület égett le. Az elmúlt hónapban 1100 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédőket, ezekben összesen 17-en sérültek meg.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek