Megállító táblákba botlanánk, ha ki nem tiltották volna őket?!

Habár felül a megállító tábla, alul a térkőnek árja, azért a térkő az úr!

– írná most Petőfi Sándor, a részleteket pedig Lendvai Emil meséli el.
Király utca egyik része: Táblatilalmi zóna?
Lendvai Emil

Hová tűnt az a reklámtábla a kirakat elől?

– kérdeztem a szombathelyi Király utca egyik üzlethelyiségének üzemeltetőjét.

A térkövezés után már nem tehetjük ki

– jött a meglepő válasz, majd a történet.

Kirakva méregdrága lenne

Két közterület-felügyelő jelent meg az üzlethelyiségben - legalábbis ilyen ruhát viseltek -, akik felhívták a bent lévők figyelmét arra, hogy a térkövezés után az úgynevezett megállító táblát már nem tehetik ki. Ha megszegik ezt a tilalmat, akár 100 ezer forintjuk is bánhatja. Az üzlet vezetője csak ámult és bámult, s máig nem érti, miért.

Király utca másik része: Térkövezetten, de gazdagon terítve
Lendvai Emil

Mint mondta, az egyszerű, könnyen kezelhető, megfelelő tartószerkezettel ellátott táblát akkor készíttette, amikor még aszfaltozott volt a járda. Fizetett ezért, aztán a kihelyezési engedélyért, és persze a folyamatos közterület-foglalásért is. (Elszörnyedek, amikor megtudom, hogy az egy négyzetméternyi területet elfoglaló tábla kihelyezéséhez tervdokumentációt kellett benyújtani az önkormányzatnál.) A hölgy szerint az nevetséges, hogy a kihelyezett, álló táblák rongálhatnák a térköveket.

És ha esetleg az lenne a probléma, hogy rontják a városképet, akkor miért nem rontották, amikor aszfaltozott volt a járda? Mi összefüggés van a járda felülete és a táblakihelyezés között? Vajon az önkormányzat ezzel a tilalommal miért veszít el nem is kevés bevételt? Ilyen jól áll? Lehet, hogy megint valami érdek-összefonódás áll a háttérben? De hát a szabály, az szabály, akár ésszerű, akár ésszerűtlen, be kell tartani.

Kinek tilos, kinek nem

Azért motoszkált bennem a kisördög, így sétát tettem a térkövezett Fő téren és környékén. Mindjárt a Király utca másik felén

belebotlottam

egy fából készült megállító táblába, igaz, az a szintén diszkövezésként funkcionáló, úgynevezett

macskakövezett

részen állt. De kint voltak a térköves területen vendéglátásra szolgáló asztalok, székek, ahogy a Fő téren is. (S ez egy városban így jó és természetes.)

Van, mit szabad, van, mit nem, kinek szabad, kinek nem
Lendvai Emil

Utóbbi helyen legalább fél tucat kisebb-nagyobb reklámtáblát láttam kitéve, emellett termékbemutató és -kínáló szerkezeteket is. De volt kint tábla a szintén térkövezett Borostyánkő Áruház előtt és máshol is. Az egyik Fő téri vendéglátóhelyen úgy tájékoztattak, hogy ők semmit sem tudnak a táblakihelyezési tilalomról, őket erről még nem tájékoztatták.

Szóval, hogy is van ez? A városközpont térkövekkel felújított területén van táblamentes és nem táblamentes övezet? Amit szabad Jupiternek? Amúgy meg mi minden terheli a térköveket egy-egy rendezvény, például a Savaria Karnevál idején? Bármerre jár az ember az országban, akár térkövezett a terület, akár nem, mindenütt találkozhat kihelyezett reklámtáblákkal, termékkínáló pultokkal, ruhaállványokkal, amik cseppet sem rontják a városképet, és nem teszik tönkre a térköveket. Ezek a piacgazdaság természetes velejárói, ahogy hozzátartoznak napjaink városképéhez is.

Lehet, hogy Szombathelyen nem így látják? Persze lehet a felújítás ürügyén mindent kiirtatni s csak sétálgatást engedélyezni, de akkor minek is sétálgatni. Néhány éve már kisebb botrány volt a belvárosban a bolti portálok fölött kinyúló reklámtáblák miatt, pedig azok legfeljebb a légtér egy részét foglalták el. Akkor baj volt a levegőben, most baj van a földön is. Vajon még hol lehet baj?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra