Megbukott a szlovák kormány

Bizalmi szavazást tartottak a parlamentben.

A szlovák parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól. A 102 jelenlévő képviselőből 78-an voksoltak a kormány bukása mellett, 4-en nemmel szavaztak, 20-an pedig tartózkodtak.

A válság hevében Igor Matovič még a lemondását is belengette és kemény feltételek elé állította az SaS-t, amely azonban elutasította Matovič ajánlatát – írta az Új Szó.

Michal Šipoš az OĽaNO frakcióvezetője közvetlenül a szavazás előtt arra kérte a mozgalmának képviselőit, hagyják el a parlament üléstermét. "Nem fogunk részt venni egy újabb korrupcióellenes kormány kivégzésében" – tette hozzá Šipoš.

Délelőtt még a kabinet megmentése érdekében Igor Matovič (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta. De csak akkor, ha az SaS visszavonja a kormánnyal szemben beadott indítványát és az állami költségvetést is megszavazza. A pénzügyminiszter távozását az OĽaNO egyes politikusai is elfogadható áldozatnak tartották, de a mozgalomban ezt mások árulásnak tekintik.

Az SaS azonban elutasította Matovič ajánlatát, szerintük a kormány bukása elkerülhetetlen. Délutáni közleményükben azt írták a kormány már nem érdemli meg a bizalmukat, elvesztette ugyanis a korrupcióellenes jellegét. Arra is emlékeztettek, hogy a költségvetés jelenlegi tervezetét nem tudják támogatni. "Világos, hogy a feltételeket úgy adták meg, elfogadhatatlanok legyenek számunkra" – írták, és hozzátették, a pénzügyminiszternek formálisan is be kellett volna adnia a lemondását. Kijelentették, nem hajlandóak a jelenlegi káosz fenntartásában közreműködni.

A kabinet számára sorsdöntő szavazás előtt több független képviselő is úgy nyilatkozott, ha a kormány és az ellenzék nem állapodik meg az előrehozott parlamenti választás időpontjában, akkor a kabinet bukására voksolnak.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek