Meghatottan és egyszerre önfeledten: évadot zárt a Weöres Sándor Színház

Kiss Mari, a teátrum újabb örökös tagja egy kezdeményezést indított útjára. Két bérletet vásárolt egy pedagógus házaspárnak. Reméli, sokan követik majd.

Késésben vagyok. Hol a fekete cipőm? Nincs meg. Jó lesz a barna. Hol a kulcs? Végre megvan. Indulás, jajj, csak odaérjek! Úgy estem be a Weöres Sándor Színház Holdbeli csónakos díjátadójára, mint talán a legtöbb néző az évad előadásaira.

Aztán felment a függöny, kigyúltak a fények, megláttam Szabó Tibor igazgatót csillogó zakójában, körülötte a társulat tagjai. A zene rögtön a kabaré világát idézte. Oké, megérkeztem.

WSSZ évadzáró 2023.
Rögtön magával ragadta a közönséget a kezdés
Weöres Sándor Színház/ Mészáros Zsolt

A 15 éves teátrum egész társulata dalra fakadt vagy táncra perdült a gálán. Volt, aki kulisszatitkokat árult el, vagy éppen saját kollégáit figurázta ki. A sok zene és meglepetés műsorszámok közben pedig elismerték az évad legjeit.

A díjak átadása előtt elbúcsúztatták Ősze Ferencet, a kapuk őrét, aki az alapítás óta volt a színház portása, nyugdíjasként dolgozott. Másfél évtizeden keresztül vele ébredt és tért nyugovóra a színház. Több előadásban is szerepelt. Egy meglepetés dallal köszöntek el tőle kollégái, a dalt Szerémi Zoltán szerezte.

WSSZ évadzáró 2023.
Ősze Ferenc 15 évig volt a kapuk őre
Weöres Sándor Színház/ Mészáros Zsolt

A Holdbeli csónakos-közönségdíjat Sipos László Márk vehette át, aki tősgyökeres Vas megyei. Celldömölkiként, tizenkét évesen kezdte színészi pályafutását a Soltis Lajos Színházban. 2017-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt, diplomáját a freeSZFE-én kapta meg. 2022-ben az egyetemi gyakorlata után csatlakozott a Weöres Sándor Színházhoz. Az évadban több fontos szerepben is színpadra lépett: ő volt a Koldusopera Jonathan Peachumje, a Kivilágos kivirradtig Pogány Imréje, és Az eltört korsó írnoka. Sokszínű karaktere teret enged a kísérletezésnek, hangzott el laudációjában.

WSSZ évadzáró 2023.
Közönségdíjas lett Sipos László Márk
Weöres Sándor Színház/ Mészáros Zsolt

A színház mintegy nyolcvan munkatársa szavazatai alapján, az évad háttérdolgozójának járó elismerést Tóth András gazdasági igazgató kapta, akit a színházi körökben csak „CIB Bandiként” emlegetnek, hiszen banki fiókvezetői pozícióját cserélte fel a színház gazdasági igazgatói székéért. Közvetlen kollégái a legnagyobb elismeréssel beszélnek róla, döntéseiben a kompromisszumra mindig úgy törekszik, hogy az mindenki, de leginkább a színház javát szolgálja.

WSSZ évadzáró 2023.
Az év háttérdolgozója : Tóth András
Weöres Sándor Színház/ Mészáros Zsolt

A 2022/2023-as évad legjobb színésze a társulat és a művészeti tanács voksai alapján Hajdu Péter István lett. A fiatal tehetség mindent egy lapra tett fel, amikor annak idején B terv nélkül ment el felvételizni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Jól tette, elsőre felvették. 2020-ban szerződött Szombathelyre. Alázatos, tisztelettudó. Olyan színész, akivel mindenkinek öröm a közös munka – emelték ki méltatásában. Az elmúlt évadban kilenc előadásban szerepelt, még egy bravúros szerepátvételre is maradt energiája a Candide-ban. Az új bemutatókban ő volt Ruprecht Az eltört korsóban, a Koldusopera Brownja, a Kivilágos kivirradtig Doby Péterje, és Cain a Kutyabajban.

WSSZ évadzáró 2023.
A legjobb színésznek járó elismerést Hajdu Péter István vehette át
Weöres Sándor Színház/ Mészáros Zsolt

A gála szinte utolsó perceiben az is kiderült, hogy Jordán Tamás után ki lett a WSSZ újabb örökös tagja: Kiss Mari. A művésznő értékteremtő művészeti tevékenységéért, a szombathelyi színházművészetben betöltött szerepéért, nagyra becsült színészi alakításaiért kapta a megtisztelő címet. Alapító tagja, évekig egyik tartóoszlopa volt a teátrumnak. Az idei évadban a Koldusopera Kocsma-Jennyjeként újra láthatták a nézők.

Kiss Mari meghatódva vette át az örökös tagságról szóló emlékplakettet, és rögtön egy új kezdeményezést is bejelentett, amelyet Szenkovits Péter újságíró barátjával indítanak útjára. Ahogy Kiss Mari fogalmazott: nagyon fontos, hogy a bérletesek száma növekedjen. Két bérletet ajánlott fel egy pedagógus házaspárnak. A színésznő reméli, hogy sokan követik majd őt azok közül, akik megengedhetik, hogy nem csak önmaguk számára vásárolnak bérletet.

WSSZ évadzáró 2023.
Kiss Mari szíve visszahúz
Weöres Sándor Színház/ Mészáros Zsolt

Szabó Tibor igazgatón Kiss Mari bejelentése után szemmel látható volt a meghatódottság. Most is bebizonyosodott: Kiss Mari igazi jelenség.

Ezek után már csak a finálé maradt hátra, amellyel a Weöres Sándor Színház társulata önfeledten engedte el a 2022/2023-as évadot.

Az elején néhány pillanat alatt szippantott be a műsor hangulata, de (ahogy az évadban többször) még órákig nem eresztett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra