Meglepetés – Vas megyében Celldömölkön drágultak legnagyobb mértékben az ingatlanok

Az utóbbi egy évben a megye szinte összes városában felmentek az árak. De vannak kivételek.

Az ingatlanpiaci téma mindig nagyon érdekes és izgalmas, főleg ha az árak változásáról van szó. Az ingatlannet.hu megvizsgálta, hogy az elmúlt egy éves időszakban mely Vas megyei településen drágultak legnagyobb mértékben a lakóingatlanok átlagárai. Mivel a különböző ingatlantípusok árai eltérő mértékben alakulnak, így a családi házak és a téglalakások külön-külön kerültek terítékre.

Celldömölkön 30%-kal drágábbak a házak most, mint egy éve

Családi házak szempontjából Celldömölk átlagos négyzetméter árai vannak legtávolabb a tavalyi évben látottaktól. Míg tavaly szeptemberben egy celldömölki ház átlagára 170 ezer Ft/m2 volt, addig idén szeptemberben 220 ezer Ft/m2. Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint ilyen mértékű (30%-os) vagy ezt meghaladó áremelkedés Vas megye egyik településének családi házainál sem ment végbe. Ezzel Celldömölk maga mögé utasította a szentgotthárdi és körmendi házak átlagárait is.

Celldömölkön kilőttek az ingatlanárak.
Bonyhádi Zoltán

Celldömölk mellett drágultak a családi házak Körmenden, Bükön és Sárváron is. Azonban ezeken a településeken mindössze 10-20%-kal nagyobb áron hirdették eladásra a házakat a tavalyi év azonos időszakához képest.

Vas megyében nemcsak áremelkedést, hanem stagnálást és áresést is mérni lehetett. Például Szombathelyen az elmúlt egy éves időszakban 410-420 ezer Ft/m2 körül stagnált a családi házak átlagára. Szentgotthárdon és Kőszegen pedig csökkentek az átlagos négyzetméter árak. Szentgotthárdon csak 3%-os volt a visszaesés, Kőszegen azonban már jobban meg lehetett érezni a pénztárcán az áresést, ugyanis itt 20%-kal lettek olcsóbbak a családi házak.

Ingatlannet.hu

Idén a lakásvásárlók is Celldömölkön járnak a legrosszabbul

Bár 2020 szeptemberében ugyanolyan átlagár – 510 ezer Ft/m2 – jellemezte a sárvári és szombathelyi téglalakásokat is, 2021 szeptemberében már eltérőek voltak. A megyeszékhelyen egy téglaépítésű lakás kínálati ára átlag 550 ezer Ft/m2-re nőtt, mely 30 ezer forinttal haladta meg a sárvári téglalakások átlagos négyzetméter árát. Ez annak köszönhető, hogy Szombathelyen nagyobb ütemű, több mint 10%-os volt a drágulás, míg Sárváron 10% alatti.

Szombathelyhez hasonlóan Kőszegen is 10%-ot meghaladó volt a téglalakások áremelkedése, viszont a megyén belül találunk olyan települést, ahol egy év alatt még nagyobbat léptek előre az árak. Ez pedig nem más mint Celldömölk. Így nemcsak a családi házak, hanem a téglalakások esetében is Celldömölk a drágulási verseny győztese.

Az elmúlt egy év csökkenést is hozott Vas megye lakáspiacára, méghozzá Szentgotthárd, Körmend és Bük tekintetében, ahol 10-20%-kal alacsonyabb átlagos négyzetméter árakkal találkozhattak a vásárlók most, mint tavaly.

Ingatlannet.hu

A kamatemelés az ingatlanár-emelkedés lassulását vetíti előre

A Magyar Nemzeti Bank először júniusban, majd júliusban is megemelte az alapkamatot, az eredmény 1,2% lett. Ez az eladó ingatlanárak változására is hatással lehet, oly módon, hogy visszavetheti az emelkedésüket. Ehhez természetesen hozzájárul az egyre kevésbé élénk kereslet is, melyet a kormány támogatásokkal próbál eszközölni.

Drasztikus drágulásra tehát az idei évben nemigen számíthatunk, ennek ellenére, azért érdemes minél hamarabb lebonyolítani az ingatlanvásárlás folyamatát. A piaci árakat bármikor feldöntheti egy váratlan esemény – gondoljunk csak a koronavírusra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság