Megnyílt a felújított nagymartoni kultúrközpont

Mintegy 21,8 millió euróból, azaz mai árfolyamon nagyjából 8,3 milliárd forintból (!) újult meg a műemlékvédelem alatt álló épület.

Az 1970-es években Herwig Udo Graf tervei alapján brutalista stílusban felépült épület rendkívül leromlott állapotba került, felújítása során pedig egyes részeit le is bontották. Az ORF beszámolója szerint átlátszó üvegfront díszíti a KUZ főbejáratát. Mögötte egy előcsarnok található, amely kapcsolatot teremt a brutalista stílusú műemlék épület, és az újonnan megvalósult épületszárny között "Ez az előtér nappali funkciót tölt be, ez egy kommunikációs központ funkciója – véleményem szerint nagyon jól sikerült" - mondta Michael Ogertschnig építész.

Konstantin Vlasich

A földszinten egy nagy, akadálymentesített rendezvényterem található, ahova akár 410 ember is befér. Ősztől itt színházi- és kabaré előadásokat, koncerteket tartanak majd. A könyvtárban workshopokat is tarthatnak, felolvasásokra pedig majd az emeleten található nagytermet használják.

A Literaturhaus Mattersburg munkatársa, Barbara Mayer szerint sikerült egy jó módszert találni a régi és az új összekapcsolására, és már alig várják, hogy birtokba vehessék az új helyiségeket. Az épületben egyébként a könyvtár és az irodalom háza mellett a tartományi levéltár egy része, a népfőiskola és a Kulturbetriebe Burgenland is helyet kapott.

Konstantin Vlasich

Egy kiállítást pedig már most is meg lehet tekinteni a kultúrcentrumban, ez pedig a "Grenzland im Fokus" címet viseli, és a határtérség elmúlt 100 éves történetét, mindennapjait mutatja be fotókon keresztül.

Hans Peter Doskozil tartományfőnök
Konstantin Vlasich

( ORF Burgenland )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra