Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megszaporodtak a kiadó üzletek, de a szombathelyi belváros nagyobb vérveszteség nélkül vészelte át a koronavírus-válságot

Igaz, kicsit félünk, hogy elkiabáljuk az optimizmusunkat.

Amikor március közepén Szombathely belvárosában egyre-másra bezártak az üzletek – először önkéntesen, majd kényszerűségből -, azt gondoltuk, hogy sok nem nyit majd ki a járvány elvonultával.

Ezt erősítették a munkanélküliségi adatok éppúgy, mint a helyi vállalkozókkal történt informális beszélgetéseink.

A Bejczy utca egyik kiadó üzlete
Józing Antal

És amikor néhány nappal ezelőtt megláttuk, hogy a nyúlfarknyi Bejczy utcában két üzlet is kiadó lett, egyrészt megerősödtünk korábbi hitünkben, másrészt arra sarkalt, hogy járjuk körül a belvárost, és a klasszikus megfigyeléses módszerrel mérjük fel, mekkora a kár.

Majdnem olyan, mint a járvány előtt. De csak majdnem.
Kiss Tamás

Nos, láthatóan nem túl nagy a vérveszteség.

Hogy most mekkora a forgalmuk az üzleteknek, és abból hogyan tudják kigazdálkodni a borsos bérleti díjakat, azt egyelőre nem tudjuk, de talán még korai is lenne jóslásokba bonyolódni.

Mindenesetre szinte az összes üzlet és szolgáltatás ismét kinyitott.

Józing Antal

Sajnos a válság elsodorta az egyik kedvenc ruhaboltunkat, a Fő téri Mad March-t, és máshol is láttunk egy-egy zárt ajtót, de összességében az élet láthatóan újra indult Szombathely szívében: ha nem is pörög a korábbi fordulaton, a legrosszabb nem következett be.

Nincs túl jó állapotban a Széchenyi utca és a Belsikátor
Józing Antal

Persze egyelőre ne kiabáljunk el semmit, hiszen nemcsak a Széchenyi utca és a Belsikátor kihaltsága int óvatosságra, hanem a gépjárműipar bizonytalansága is, ami több tízezer helyi család mindennapi bevételét határozza meg.

Az OECD honlapját található júniusi előrejelzés Magyarországon egyébként a középmezőnybe teszi a vírusválság okozta visszaesés tekintetében. A szervezet – meglehetősen pesszimista -elemzése Magyarországnak 8 százalékos visszaesést jósolt, ami a nagyon kemény 10 százalékra is ugorhat, ha év végén megérkezik a COVID-19 második hulláma.

Reméljük, nem kiabálunk el semmit
Kiss Tamás

Orbán Viktor pénteki rádióbeszédében Orbán Viktor: Maradnak az időseket védő intézkedések, jön a második hullám 2020. June 12. 10:28 azt jelentette be, hogy még a jövő évi költségvetés is a járvánnyal kapcsolatos védekezésről fog szólni. Igaz, a miniszterelnök meglehetősen optimista hangot ütött meg Orbán Viktor: Maradnak az időseket védő intézkedések, jön a második hullám 2020. June 12. 10:28 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra