Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kultúra (is) falhoz szorul Szombathelyen?

Minden ágazatnak fájni fog a 2012-es büdzsé, majdnem felére csökkentik az Agora létszámát, a labdarúgó utánpótlásról szóló napirend miatt pedig Czeglédy Csaba még a családi ügyeit is átszervezte.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bőven az esti órákba nyúlóan ért véget a szombathelyi közgyűlés kulturális és sportbizottságának hétfői ülése. A városháza koccintójában tartott tanácskozáson nem kisebb horderejű ügyek kerültek terítékre, mint az idei költségvetés, a város labdarúgó utánpótlásában mutatkozó feszültségek, valamint (immár második olvasatban) a kulturális intézményhálózat átalakításának, egyes vélemények szerint pusztán az Agora Szombathelyi Kulturális Központ szétdarabolásának koncepciója. Utóbbi ügyben a bizottság múlt héten már vitázott, erről bővebben itt olvashatnak. Tornaterem lesz az MSH-ból? Aprítják az Agorát 2012. February 13. 20:53

Molnár Miklós még szigorúbb költségvetést terveztetett volna

A testület sürgősségi indítványként az ülés kezdetén döntött arról, hogy a Szabó Miklós utcai parkot a nemrég elhunyt sikeres súlyemelőről, Tóth Gézáról Elhunyt Tóth Géza 2011. October 05. 14:32 nevezi el. A folytatásban már korántsem volt ekkora az egyetértés a felek között. Előkerült ugyanis a 2012-es költségvetés, illetve befutott Molnár Miklós (Pro Savaria) büdzséfelelős alpolgármester is, aki rögtön tájékoztatta a legfontosabbakról a bizottság tagjait. A helyzet finoman szólva sem rózsás: tavaly körülbelül 4 milliárd forint külső forrásbevonásra lett volna szükség, melyből 2,5 milliárd kötvénykibocsátás formájában meg is valósult, a további 1,5 milliárd azonban hiányzik.

Kulturális és Sport Bizottság ülése
Molnár Miklós a pénzügyi helyzetet ecsetelte
Bonyhádi Zoltán

A terheket némileg csökkentette, hogy önhiki (tehát az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak járó) juttatásként megérkezett az államtól 250 millió forint, amit a korábban elmaradt gyermekgondozási kiadásokra kell fordítani. A vártnál jóval több lett az iparűzési adó is, ez szintén segítette a választás utáni első év teljesítését.

Molnár szerint a 2012-es költségvetésben 1,2 milliárdos kamatfizetési kötelezettség terheli az önkormányzatot. Így jelenleg ahhoz, hogy a város maradéktalanul betartsa a törvényeket és megalapozza saját pénzügyi biztonságát, nulla fejlesztés mellett kétmilliárdot kellene kivonni a működésből. Ezt nem sikerült megoldani, ezért Szombathelynek mindenképpen hitelt kell felvennie. Molnár úgy véli, az IMF-megállapodás után enyhülhet a szorítás, az viszont biztos, hogy az önkormányzat az idei évtől már a tőketörlesztéshez is csak a kormány engedélyével vehet fel kölcsönt.

A tavalyi évhez képest a város ráadásul magára vállalta a Mesebolt Bábszínház és a Savaria Szimfonikus Zenekar működtetését is. Az alpolgármester hangsúlyozta: a költségvetésben már elmentek egészen a falig. Molnár azt is megjegyezte, hogy személy szerint még szigorúbb büdzsét terveztetett volna.

Elvonási tünetek

A kulturális ágazatban egyébként az Agora 20, az Iseum 5, a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. pedig 10 millióval kap kevesebbet az önkormányzattól a 2011-ben szétosztott pénzekhez képest. A megyétől átvett Savaria Szimfonikus Zenekar Szombathely átveszi a Savaria Szimfonikus Zenekart 2012. January 18. 14:50 önkormányzati támogatási igényének (163 millió) forrásául a központi költségvetésből megpályázható támogatások szolgálnak, vagyis abban az esetben, ha az önkormányzat nem részesül ezen támogatásokban, akkor az a jelenlegi működési hiány megnövelését jelenti.

A kormányhivatalhoz átkerült, korábban a megyével közös fenntartásban működtetett intézmények közül a Berzsenyi Dániel Könyvtár, valamint az Ungaresca és a Smidt Múzeum részesül támogatásban. A legnehezebb helyzetben azonban talán mégis a Mesebolt Bábszínház van. Az intézmény rubrikájába ugyanis egy kövér nulla került az önkormányzati támogatások rovatba.

Sági József (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök szerint a költségvetés minden ágazatnak fájni fog, s nem csupán a falig ment el, hanem oda is szorította az egyes szférákat. Az elnök aztán

elmúltnyolcévezett

egy hangulatosat, mondván, a kialakult nehéz helyzetért az előző vezetés a felelős. Majd javaslatot tett, hogy a bábszínháznak 16, a civil alapnak pedig 10 milliót ítéljenek oda, méghozzá a Savaria Fórum támogatásának rovására. Molnár arra azért figyelmeztette Ságit, hogy a városi lap fenntartása szerződésben vállalt kötelezettség.

Kulturális és Sport Bizottság ülése
Sági József bizottsági elnök bajszát megpödörte
Bonyhádi Zoltán

Kovács Géza, a Mesebolt igazgatója arra emlékeztetett: az elmúlt 5 évben senki sem kérdezte tőlük, hogyan tudnak életben maradni. Rövidesen dönteni kell a társulat új otthonáról is. (Az MMIK-ból a Kisfaludy utcába költöznének, mely szintén pénzbe kerül.) Az igazgató aztán kisebb vitába keveredett Molnár Miklóssal, az alpolgármester szerint ugyanis miközben más intézményeket szétvernek, a bábszínház már 2013-ra akar

spájzolni

. Kovács ezt nem így látja, mondván a jövőbeli pályázati lehetőségeiket ellehetetleníti, ha nullára állítják be a társulatot. Végül az a döntés született, hogy a közgyűlés előteremti a bábszínház 16 millióját, a polgármester pedig tárgyalásokat kezd a SaFó kiadójával a költségek csökkentése érdekében. (Így 10 millió menne a civil alapba.)

Komoly feszültségek a focisták képzésében

A folytatásban felgyorsult az ügymenet, ráadásul még arra is van lehetőségünk, hogy alaposan vállon veregessük magunkat. Sági ugyanis megjegyezte, hogy több média fals tudósítása mellett a nyugat.hu igazán korrektül összegezte a múlt heti rendkívüli bizottsági ülésen elhangzottakat.

A következő érdekes napirend a helyi labdarúgó utánpótlás helyzetéről szólt. Ezt Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) vezette elő, aki még családi ügyeit is úgy intézte, hogy előadhassa a legfontosabbakat, illetve a HVSE és az Illés Akadémia közti feszültségek megoldására vonatkozó javaslatait. A szocialista frakcióvezető ugyanis nem tagja a bizottságnak, de a fociképzésben lévő ellentéteket mindenképpen orvosolná.

Mint ismeretes: 2011-ben a kormány 2,2 milliárd forintot osztott szét az ifjú focistapalánták nevelésére. Ebből a Magyar Labdarúgó Szövetség pályázatán az akadémia 255 milliót nyert. Azt azonban a mai napig sem sikerült kideríteni, hogy mire költötték el a fent említett összeget. Az ellenzéki frakcióvezető szerint az akadémia vezetői pénteken Puskás polgármester kérésére sem hoztak magukkal tételes kimutatást, és az MLSZ felé sem számoltak el határidőre.

Czeglédy állítja: az akadémia része a HVSE-nek, sőt nélküle és a város nélkül nem is tudna működni. Az akadémia 100 százalékos tulajdonosa a Szombathelyi Haladás Kft. A diákok a Haladás VSE igazolt versenyzői. Sem magánszemély, sem jogi személy nem rendelkezhet az ifjú focisták játékjogával, csak a Szombathelyi Haladás Kft., valamint az önkormányzat. Ettől függetlenül több fiatal is a távozás mezejére lépett, mert velük az akadémiai alapítvány hatására nem kötött szerződést a HVSE. Az érintettek közül egy játékos például a Fradiba, egy pedig messzebb, egész pontosan Eindhovenbe igazolt.

Kulturális és Sport Bizottság ülése
A bizottság az ifjú focisták képzéséről is tárgyalt
Bonyhádi Zoltán

Az ellenzéki politikus meglátása szerint, ha nem lesz profi futball Szombathelyen, akkor mintegy 600 gyerek veszítheti el a sportág iránti motivációját. Ráadásul a városnak is komoly szerepe van, hiszen a képviselő úgy véli: a Herman iskolába járó futballisták valójában sporttagozatos diákok, akiknek a képzéséhez Szombathely egy oktatási intézményének kapacitásait is biztosítja. A szerződésekben pedig vannak lyukak, amiket kihasználva nem minden fiatal marad Szombathelyen. Czeglédy kérte, hogy az utánpótlásképzés helyzetének javítása érdekében Illés Béla és Artner Tamás készítsen egy részletes koncepciót, melyben meghatározzák azt a szakmai modellt, amit a jövőben követni akarnak.

Karvalytőke és a labdáért vett futballista

Sági viszont azt mondta, a bizottságnak és a közgyűlésnek nincs joga elszámoltatni az akadémiát, ráadásul nem biztos, hogy órákig kell vitatkozni egy olyan területről, ami nem tartozik az önkormányzat kötelező feladatai közé. Az elnök szerint Czeglédy

karvalytőkét

lát az ügyben, és egyszerűen pénzt szimatol. Sági hozzátette: maga is érzékelte az ellentéteket, de amennyiben komolyan beleavatkoznak az ügybe, még az is elképzelhető, hogy két hónap múlva bottal üthetik a felnőtt együttest is támogató befektetőcsoport nyomát.

Prugberger Emil (Pro Savaria) véleménye az, hogy minél előbb rendezni kell a helyzetet, hiszen már a fiatal focisták is komoly értéket jelentenek a piacon, így szerződéssel évekre Szombathelyhez kell kötni azokat a diákokat, akik a megyeszékhelyen pallérozzák tudásukat. Czeglédy erre reagálva számokat sorolt: Kovács Istvánt rekordösszeget jelentő 500 ezer Kis Kokó, te drága! 2012. January 17. 21:31 , míg Simon Ádámot pedig korábban nettó 400 ezer euróért adták el. Sokat változott a világ: Illés Béla anno egy és félmillió, míg a szintén ex-válogatott Tóth Norbert pedig egymillió forintért és néhány labdáért váltott klubot…

Lazáry Viktor (Fidesz-KDNP) alpolgármester arra figyelmeztetett, hogy a város kezében nincs direkt eszköz a pályázati pénzzel kapcsolatos elszámolás kikényszerítésére. Hozzátette: a feltételeket már az akadémia létrejöttekor tisztázni kellett volna, ám ez nem történt meg. Az akadémia így jelenleg egy vasat sem fizet a HVSE-nek, s ezért nem is kérhető számon.

Czeglédy szerint viszont igenis elkérheti a város az alapítvány pénzfelhasználási adatait, mert ez közérdekű adat, hiszen közpénzt használnak fel.

A folytatásban Czeglédy és Sági rendesen összeszólalkozott, aminek 10 perc szünet lett a vége. A két politikus még a pauza alatt is nyomta a sódert, ám végül sikerült eldönteni, hogy Illés Béla, Artner Tamás és a polgármester által kijelölt harmadik személy triója a márciusi közgyűlés elé terjeszti az utánpótlásképzésre vonatkozó részletes koncepciót.

Mindehhez azonban még Czeglédy hozzátette, hogy előtte meg kellene határozni a koncepció elveit, kereteit, el kell dönteni, hogy a későbbiekben ki pályázhat, mert szerinte az alapítvány nem is pályázhatott volna (vagy a HVSE-nek, vagy az iskolának kellene pályáznia). A szakmai képzésben pedig vagy az első osztályú csapat szakvezetése határozza meg a teljes utánpótlásképzést, vagy az utánpótlásképzés a saját szakmai koncepcióját csinálja. Ha az első variációt választják, akkor az első osztályú csapat szakmai irányítása alatt történik minden. Mint mondta: be kell állni a sorba. Vagy nem kell együtt dolgozni a várossal az utánpótlásképzőnek, de akkor nem használhatja a létesítményeket, és nem kaphat pénzt sem az önkormányzattól.

Belefáradtunk a karneválba?

Ezt követően kiderült, hogy a városvezetés nem elégedett a Savaria Történelmi Karnevállal A Savaria Karnevál számokban 2011. October 05. 10:42 , mondván a város legmonumentálisabb rendezvénye kapcsán több megyén kívüli látogatóra, egyben sokkal jobb marketingre, valamint további újdonságokra számítanának. Kiderült, hogy a historikus fesztivál látogatottsága visszaesett a korábbi évekhez képest, igaz ebben közrejátszott, hogy a szombati felvonulás a vihar miatt elmaradt. Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) szerint a szombathelyiek már belefáradtak a karneválba.

Prugberger doktor viszont azt mondta, nincs gond, hiszen az esemény alkalmával szinte alig jut ki az utcára, annyi a résztvevő. Szommer Ildikó karneváligazgató megjegyezte: a jobb marketinghez a 8,5 milliónál több pénz kellene, ráadásul a karneváli alapítvány az elmúlt nyolc évben végig ugyanannyiból gazdálkodott. Mindezektől függetlenül a bizottság többsége profikra (bár az alapítvány elnöksége is az, ezt többször meghallgattuk) bízná a karnevál népszerűsítését.

A végére hagytuk a kulturális intézményrendszer átalakítását. E témában múlt pénteken az érintett intézmények vezetőivel is egyeztetett a városvezetés. Az ott elhangzott vélemények alapján több ponton is módosították az első olvasatot, az új verzió itt teljes egészében átböngészhető .

Lazáry elutasította a Művelődési és Sportházra vonatkozó korábbi megjegyzéseket. Az MSH a jövőben a szombathelyi sportközpont irányításával rendezvényházként működne, tehát nem lesz belőle szimpla tornaterem, hiszen továbbra is betölti közművelődési funkcióit. Jordán Tamás korábban jelezte: ha a leendő Agora-pályázatból felújítanák az MSH-t, akkor azt úgy kéne megvalósítani, hogy komoly színi előadások bemutatására is alkalmas legyen. A szimfonikusok pedig ugyanitt tartanák fenn az operabérletes koncertjeiket. A Mesebolt Bábszínházzal pedig a fentiekben már említett költözésről folyamatosan egyeztet a SZOVA Zrt., a társulat vélhetően nyáron veheti birtokba az új otthonát.

Végnapjait éli a még egységes Agora

Lazáry megjegyezte: amennyiben az MSH a sportközponthoz kerül, akkor a jövőben, a város történelmében egyedülálló módon akár egy 5-10 éves kulturális koncepciót is elfogadhatnának. A folytatásban Grünwald Stefánia Agora-igazgató arról beszélt, hogy az 5 évvel ezelőttihez hasonlóan most is a szakma feje fölött szervezik át a kulturális ágazatot. Az Agora idei támogatása (80 millió) pedig mintegy harmada a megalakuláskor kapott pénznek. Az igazgató szerint a koncepció nem más, mint az Agora átszervezésének terve (kiválik belőle a Savaria mozi és a Gyermekek Háza, a centrumból pedig fesztiválközpont lesz), hiszen más intézményt szervezetileg nem érint.

Az igazgatónő számtalan kérdést tett fel, például az Agora-munkatársak majdnem felének elbocsátásáról, három futó pályázat fenntartásáról, az Agora jogutódjának kilétéről, valamint a közművelődési eszközök sorsáról. Arra is figyelmeztetett, hogy az átszervezés komoly költségekkel jár: például a végkielégítések, illetve a létesítmények átalakítása miatt.

Sági írásban kérte a kérdéseket, mint mondta:

nem rögtönzünk, később válaszolunk.

Lazáry kiemelte: az Agora által használt eszközök nem az intézmény, hanem a város tulajdonát képezik. Miután egyesével cáfolta az igazgatónő aggályait az alpolgármester arra is kitért, hogy a városban folytonos lesz a közművelődési feladatok ellátása. Továbbá örömteli, hogy tavalyhoz képest bővült a kulturális paletta.

Végezetül nem jegyezhetünk le mást, mint hogy az intézményvezetők aggódnak, teljes joggal. A politikusok pedig keresik a megoldást… Hogy ez jó lesz-e, avagy rossz, a jövőben kiderül. A nagy érdeklődéssel várt kulturális ágazati átalakítás mindenesetre a célegyenesébe ért. Folytatás csütörtökön, immár a közgyűlésen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra