Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtorpant a lendületes szombathelyi lakásdrágulás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megtorpant a lendületes szombathelyi lakásdrágulás

A korábbi évek erőteljes drágulása után majdnem teljesen lefékezett a szombathelyi lakáspiac – derül ki az ingatlan.com, Magyarország meghatározó ingatlanhirdetési portáljának elemzéséből. A portál több mint 12 ezer eladó lakás és ház hirdetése alapján vizsgálta a Vas megyei lakáspiacot.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Szombathelyen a szeptember eleji adatok szerint 355 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálják az eladó házakat és lakásokat, ami csupán 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árszintet.

A legnagyobb mértékű éves drágulás éppen ezt megelőzően volt tapasztalható a nyugat-magyarországi nagyvárosban: 2019-re több mint 23 százalékkal nőttek a lakásárak az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

„Azt látjuk, hogy néhány év alatt Szombathelyen bő másfélszeresükre nőttek a lakásárak. A korábbi évek erőteljesebb emelkedése mérséklődött, a nagy kérdés most az lesz, hogy a járvány mennyire hat kedvezőtlenül a helyi lakáspiacra” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ingatlan.com

A koronavírus-járvány második hulláma idejére az emberek ugyanis még óvatosabbak lettek.

Az elmúlt év megtorpanása után mindez valószínűleg az adásvételek számában is egyre jobban éreztetni fogja a hatását.

Ezzel tovább nőhet a vevők alkupozíciója is, pedig már ma is jelentősebb, akár 10-15 százalékos engedményeket tudnak elérni , mint az egy-két évvel ezelőtti 3-4 százalékos szinthez képest.

A járvány okozta elbizonytalanodással nincs kizárva, hogy teljesen megáll az áremelkedés és egy ideig stagnálás fogja jellemezni Szombathely ingatlanpiacát. Különösen akkor, ha a kormányzati megszólalások szerint valóban hónapokig elhúzódó második járványhullámra kell berendezkedni.

Lendületben a többi település

Érdekesség, hogy Vas megye más városaiban sem állt meg az áremelkedés a járványhelyzet ellenére sem.

Sárváron a tavaly szeptemberi 309 ezer forintos átlagos négyzetméterárról 331 ezer forintra nőtt a kínálati átlag.

Kőszegen 260 ezerről 308 ezer forintra nőttek az árak, Szentgotthárdon pedig kifejezetten erőteljes drágulás zajlott még most is: az egy év alatti 34 százalékos áremelkedés azt jelenti, hogy most 314 ezer forintot kérnek a lakások egy négyzetméteréért.

Van ellenpélda is, mert Körmenden a tavaly szeptemberi 270 ezer forintról mostanra 232 ezer forintra zuhant az átlagos négyzetméterár.

Jól látható, hogy a több éven át növekedési pályán lévő ingatlanpiacon jelentős változások kezdődtek.

Az akár hosszabb távon is a mindennapjainkat meghatározó koronavírussal Körmendhez hasonlóan más településeken is számítani lehet lassuló lakáspiacra, ezzel együtt az árak némi visszarendeződésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés