Megváltozik a 95-ös benzin, ami nem minden autónak tetszik majd

Van olyan benzinkút, ahol már átállították a kutakat.

Bár az Európai Unió csak januártól írja elő a benzinben a minimális biokomponenst, több kútnál megkezdték az átállást, ami könnyen károsíthatja az idősebb autók üzemanyag-rendszerét – írja a Totalcar.hu szakportál.

Az új rendszer lényege, hogy Magyarországon – környezetvédelmi okok miatt - a 95-ön benzinben a korábbi 5 százalék helyett 10 százalék biokomponens lesz. Ennek arányát a kút felirataiból (E5 vagy E10) tudjuk ellenőrizni.

Az E5-ös felirat változik majd E10-re a 95-ös benzinnél. A prémium üzemanyagokra nem vonatkozik az új rendelet.
MTI / Czeglédi Zsolt

Ezzel eddig szinte egyetlen autótulajdonos sem foglalkozott, de most nem árt, mert könnyen kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

A megnövelt biokomponens (ami jellemzően bioetanol, más néven etil-alkohol) ugyanis kellemetlen következményekkel járhat.

Mik ezek?

 • Az ilyen üzemanyag nehezebben eltartható, három hónap után olyan módon változik meg az üzemanyagok kémiai szerkezete, amely nehézkes indítást, vagy teljes indításképtelenséget eredményezhet, gyantás lerakódások képződhetnek az üzemanyagrendszer egyes pontjain.
 • A bioetanol felgyorsítja az érintkező fémalkatrészek, például a benzintank korrózióját.
 • Az alkohol jobb oldószer mint a benzin, ezért feloldhatja a tartályban, az üzemanyagpumpában, a csőrendszerben, a befecskendezőkben, karburátorban stb. található lerakódásokat, ami aztán dugulást okozhat; az autó akár menet közben is megállhat.
 • Az alkohol kölcsönhatásba léphet műanyag- és gumialkatrészekkel, ezek megnyúlhatnak vagy megkeményedhetnek, elveszítik tömítőképességüket, szivárgást okozva az üzemanyagrendszerben.
 • Télen nehezebben indulhat az autó.
 • Magyarországon több mint 3,6 millió személyautó fut az utakon, ezekből kb. 2,8 millió tíz évnél idősebb. Az autógyárak az ezredfordulóig nem nagyon foglalkoztak a bioetanollal, utána kezdtek el olyan modelleket gyártani, amelyek már fel vannak készítve az ilyen üzemanyag fogadására.
 • Hogy az ön autója bírja-e a bioetenolt, azt Autógyártók Európai Szövetségének a listáján tudja ellenőrizni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech