Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megvan a győztes az Év fája versenyben

A szombathelyi platán hatodiknak futott be.

Online szavazáson 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte idén az Év fája címet, a Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta - közölte csütörtökön az Ökotárs Alapítvány a honlapján.

Az Év fája címmel kitüntetett mélykúti júdásfát - valószínűleg - a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években.

A győztes fa
Ökotárs Alapítvány

A néphit szerint a júdásfa virágai "Krisztus Urunk vérét" szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

Mint írják, kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan.

Érdekesség, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak.

Az Ökotárs versenyén idén 38 jelölt indult, a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. Ezek közül a közönség július 1. és október 1. között online szavazással választotta ki kedvencét.

A szombathelyi platán hatodiknak futott be
Kiss Tamás

Ebben az évben a korábbiakhoz képest rekord mennyiségű, 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt.

A mélykúti júdásfa mögött a debreceni Déri tér tölgyfája lett a második, a geszti Tisza-kastély platánjai pedig harmadik helyezést értek el.

A döntőbe került a lapunk által is támogatott Egy több mint 130 éves szombathelyi platán is versenybe száll az Év fája címért 2020. July 04. 11:24 szombathelyi platán is, amely a végén a 6. helyen futott be.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben + szavazatszám

1. Júdásfa a mélykúti templomdombon (Bács-Kiskun megye) 5091

2. A debreceni Déri téri kocsányos tölgy (Hajdú-Bihar megye) 4679

3. A geszti Tisza-kastély park platánfái (Békés megye) 4244

4. A Micsky Hársak (Pest megye) 2043

5. A Napsugár tér juhara (Pócsmegyer-Surány, Pest megye) 1337

6. Egy különleges platánfa Szombathelyről (Vas megye) 1265

7. Fegyverneki fekete nyárfa (Jász-Nagykun-Szolnok megye) 563

8. Az Imrehegyi terebélyes eperfa (Bács-Kiskun megye) 503

9. A balatonszemesi Bagolyvári Promenád fái (Somogy megye) 496

10. A ferencvárosi öreg platán (Budapest) 243

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra