Mekkora a különbség a felújítandó és az átlagos állapotban lévő lakások árai között?

Közben novembertől változnak az energiatanúsítványára vonatkozó szabályok. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Novembertől új szabályok vonatkoznak a lakások energiatanúsítványára. Az ingatlanok energiafogyasztásáról is szóló dokumentum a vevők számára különösen fontos lehet a későbbi esetleges viták elkerülése miatt - közölte az ingatlan.com, amely bemutatja, hogy május végén mekkora volt a különbség a felújítandó vagy közepes állapotúként eladásra kínált lakások és a felújított, újszerű állapotú ingatlanok átlagos négyzetméterára között.

Figyelniük kell a vevőknek, nehogy ráfázzanak

Az energiatanúsítványokra vonatkozó új rendelet szerint novembertől az eddigihez képest más lesz a bizonyítványok struktúrája és bővül tartalma.

“Lakáseladásnál továbbra is kötelező lesz megcsináltatni az energiatanúsítványt, de nem lesz kötelező beírni annak tartalmát és számát a szerződésbe. Mégis érdemes ezt kérniük a vevőknek és megőrizni a dokumentumot”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“Korábban sokszor előfordult, hogy az energiatanúsítvány készítője személyesen fel sem mérte a lakást, hanem a távolból néhány paraméter alapján állította ki a bizonyítványt, ami nem szabályszerű. Az elmúlt hónapokban viszont a vásárlók számára felértékelődtek az ingatlan energiafogyasztására vonatkozó információk. Ha az energiatanúsítvány alapján előzetesen várt rezsiköltségekhez képest a havi kiadások jóval nagyobbak lesznek, akkor az nagyon komoly felelősségi kérdéseket vethet fel. Ebben az esetben is jó, ha a szerződésben is szerepelnek az energiatanúsítványra vonatkozó adatok.”

Szombathelyen az átlagosnál kisebb a különbség a rendben lévő és a felújításra szoruló lakások árai között
Mészáros D. Zsolt

A szakértő szerint, ha az adásvételnél nem fordítanak kellő figyelmet az energiatanúsítványra vagy később nem találják a dokumentumot, a vevők szó szerint ráfázhatnak.

Mennyibe kerülnek a felújítandó és felújított lakások?

A lakás rezsije már korábban is lényeges szempont volt a vásárlásnál, de az energiaárak emelkedése miatt még fontosabbá vált. Az ingatlan.com adatai szerint ezt jelzi az is, hogy jelentős eltérés mutatkozik a közepes állapotú vagy felújítandóként eladásra kínált lakások és a jó állapotú, felújított vagy újszerű ingatlanok ára között.

Budapesten a közepes állapotú vagy felújítandó lakásoknál az átlagos négyzetméterár május végén 814 ezer forintot tett ki, a felújítottaknál ugyanez 19 százalékkal több, 972 ezer forint.

Ingatlan.com
A megyeszékhelyeken a felújítandó vagy közepes állapotban lévő lakások esetében 461 ezer forint az átlagos négyzetméterár, miközben a felújított állapotúaknál meghaladja a 600 ezer forintot, azaz utóbbiak 30 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban.

Ugyanakkor a megyeszékhelyek nagy szórás mutatnak e tekintetben. Míg Békéscsabán 52, Salgótarjánban 70 százalékkal kérnek többet átlagosan egy felújított lakásért, addig Szombathelyen ez az arány mindössze 14 százalék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság