Mellbevágóan sokba fog kerülni idén az iskolakezdés

Néhány termék közel 40 százalékkal drágult.

Kicsivel több mint két héten belül elkezdődik a 2023/24-es tanév, a boltok pedig már most megteltek az iskolakezdéshez szükséges felszerelésekkel. A jelenlegi gazdasági helyzetben aligha találunk olyan terméket, ami nem drágult jelentősen az elmúlt egy év során, így meglepő árakkal találhatják szembe magukat a szülők az idei iskolaszer vásárlásnál.

A KSH 2022 júliusa óta nyomon követi a 30 literes hátizsák, az iskolai étkeztetés, és a ragasztott műtalpú 23-26-os gyermek bőrcipő árváltozását: a hátizsák 20 százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő 8 százalékkal drágult – számolt be a Pénzcentrum.

Elmondható tehát, hogy a háromból két termék ára jócskán az inflációs adat felett emelkedett, de a drágulás még drasztikusabb számokat mutat, ha összehasonlítjuk a termékek 2021-es árát a jelenlegivel. A gyerekcipő két év alatt 15, az iskolai ebéd 34, a hátizsák pedig 39 százalékkal drágult.

Így az idei iskolakezdéshez 11 380 forintért vásárolhatunk cipőt, 12 690 forintért hátizsákot, és adagonként 558 forintért ebédet.

Bíztató hír azonban, hogy a havi adatokat tekintve már lassulni látszik az áremelkedés: az ebéd ára április óta összesen 2 forinttal lett drágább, a gyerekcipő ára pedig két hónapja változatlan, ráadásul az iskolatáska 200 forinttal olcsóbb lett az áprilisi árához képest.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság