Ideiglenes befogadótábor épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában

16-18 sátor, két sorban, az iskola területének hátsó részén. Az első csoport rövidesen érkezik.
Menekülttábor épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában
Így néz ki a rendészeti iskolában felállított sátortábor
Bonyhádi Zoltán

Fűthető sátrakat láttunk a helyszínen

Két sorban, mintegy 16-18 sátrat állítottak fel reggel óta, úgy tűnik, fűthető sátrakról van szó. Közelebb nem tudtunk menni, az iskola területére nem engedték be kollégáinkat. A tábor az iskola és a temető közti részen lesz, távolabb a 8-as főút átmenő szakaszától.

Úgy tudjuk, az első csoport 24 órán belül megérkezik. A körmendi képviselő-testület holnap rendkívüli ülést tart.


Korábban írtuk

Nem hivatalos információkból értesültünk arról, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén egy 600 fős menekülttábort kezdtek el építeni.

Bebes István polgármester érdeklődésünkre elmondta, ma délelőtt csak egy nem hivatalos tájékoztatást kapott, és várta a hivatalos értesítést, ami kora délután meg is érkezett. A belügyminisztérium közölte, hogy egy ideiglenes, 600 fős, nyitott gyűjtőpontot építenek fel a rendészeti szakközépiskola területén. A táborban a migránsok regisztrációjával kapcsolatos eljárás folyik majd, a minisztériumi ígéret szerint mindent megtesznek a város és a lakosság biztonsága érdekében.

Mobilfotó a helyszínről
Bonyhádi Zoltán

A polgármester hangsúlyozta, azt kérte a minisztériumtól, hogy a tábor rendezett és biztonságos körülmények között működjön, és ne zavarják a város életét. A minisztérium a lakosság megértését kérte, a tábor ugyan ideiglenes, de a regisztrációs eljárás azért időbe telik.

Bebes István arra kéri a lakosságot, hogy az ügyhöz a legpozitívabban álljanak hozzá, a szakemberek mindent megtesznek a biztonságuk érdekében.

Megkerestük a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolát, ahonnan a Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) irányítottak minket. Feltettük kérdéseinket, amint választ kapunk, közöljük.

Madártávlatból a körmendi befogadóállomás
Olvasó

Bebes István polgármester közleménye

A mai nap folyamán, délután 2 órakor kaptam kézhez azt az írásos értesítést, amelyben tájékoztattak az illetékes hatóságok, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén egy 600 férőhelyes, ideiglenes befogadóállomást kívánnak létrehozni, a migrációs nyomás enyhítésének céljából. Az intézmény területe a Belügyminisztérium tulajdonát képezi, így a város vezetésének nincs módja arra, hogy megakadályozza a tábor felállítását.

Az elmúlt hetek történései világosan megmutatták, hogy az Európai Unió és egyes nyugat-európai vezetők felelőtlen migrációs politikája milyen rendkívüli terheket rónak hazánkra. A naponta ezerszámra érkező migránsok kezelése elképesztő nehézségeket okoz a magyar kormánynak. Ki kell azonban mondanunk, hogy a felelősség az Európai Uniót terheli. Felelőtlenek ugyanis azok az európai politikusok, akik a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítják a bevándorlókat, hogy otthonaikat hátrahagyva Európa felé vegyék az irányt. Ennek a folyamatnak lesz most a részese városunk is.

Fontos azonban, hogy ha már így alakult, akkor próbáljuk meg emberséggel és méltósággal elfogadni a kialakult helyzetet. A körmendi városvezetés mindent megtesz a hatályban lévő jogszabályok megtartása mellett, hogy a körmendi lakosságot ne érintse hátrányosan a menekülttábor megnyitása, továbbá, hogy a közbiztonság és a köztisztaság semmilyen esetben ne romoljon a bevándorlók jelenléte miatt. Kérném a körmendi lakókat, hogy viseltessenek türelemmel, hiszen a szakemberek és az illetékes hatóságok mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megoldják a kialakult helyzetet! A holnapi napra rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtam össze a kialakult helyzet megtárgyalására.

Bebes István Körmend Város Polgármestere


A Jobbik közleménye

Nem akarunk bevándorlókat Körmenden!

A Jobbik határozottan tiltakozik az ellen, hogy akár csak egy napig is bevándorlók tartózkodjanak Körmenden. A Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén most épül a sátortábor, ami arra enged következtetni, hogy rövid időn belül migránsok szállják meg a területet.

Felszólítjuk a városvezetést, hogy nyilatkozzon: érkeznek-e, és ha igen, mikor és mekkora létszámban bevándorlók a városba. A Jobbik követeli a lakosság részletes tájékoztatását!

Bana Tibor körmendi választókerületi elnök és Holecz Ferenc körmendi választókerületi szervező


A Pro Körmend Városszépítő Egyesület közleménye

Mai nap folyamán a nyugat.hu –n megjelent „Menekülttábor épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában”(http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/menekult_tabor_epul_kormenden) című cikk alapján levélben kértem Bebes István polgármester urat rendkívüli önkormányzati gyűlés összehívására.

A Pro Körmend Városszépítő Egyesület megérti a belügyminisztérium azon igényét, hogy a a körmendi rendészeti szakközépiskolát fel akarja újítani, de ezt ne a migránsokra szánt rendkívüli EU-forrásból tegye! Körmend távol esik a migránsok által használt Szeged-Budapest-Hegyeshalom útvonaltól, így értelmetlennek látjuk Körmenden a migránsok elhelyezését, nem beszélve lakosságot érintő biztonságérzet változásáról! A cikk alapján a befogadásra kerülő migránsok létszáma szinte meghaladja városunk lakosságának tizenöt százalékát!

A rendkívüli önkormányzati ülésre kértem meghívni Körmend város nemrég kinevezett rendőrkapitány asszonyát, illetve a térség országgyűlési képviselőjét.

Tompa László
Önkormányzati képviselő
Pro Körmend Városszépítő Egyesület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál