Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ideiglenes befogadótábor épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában

16-18 sátor, két sorban, az iskola területének hátsó részén. Az első csoport rövidesen érkezik.
Menekülttábor épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában
Így néz ki a rendészeti iskolában felállított sátortábor
Bonyhádi Zoltán

Fűthető sátrakat láttunk a helyszínen

Két sorban, mintegy 16-18 sátrat állítottak fel reggel óta, úgy tűnik, fűthető sátrakról van szó. Közelebb nem tudtunk menni, az iskola területére nem engedték be kollégáinkat. A tábor az iskola és a temető közti részen lesz, távolabb a 8-as főút átmenő szakaszától.

Úgy tudjuk, az első csoport 24 órán belül megérkezik. A körmendi képviselő-testület holnap rendkívüli ülést tart.


Korábban írtuk

Nem hivatalos információkból értesültünk arról, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén egy 600 fős menekülttábort kezdtek el építeni.

Bebes István polgármester érdeklődésünkre elmondta, ma délelőtt csak egy nem hivatalos tájékoztatást kapott, és várta a hivatalos értesítést, ami kora délután meg is érkezett. A belügyminisztérium közölte, hogy egy ideiglenes, 600 fős, nyitott gyűjtőpontot építenek fel a rendészeti szakközépiskola területén. A táborban a migránsok regisztrációjával kapcsolatos eljárás folyik majd, a minisztériumi ígéret szerint mindent megtesznek a város és a lakosság biztonsága érdekében.

Mobilfotó a helyszínről
Bonyhádi Zoltán

A polgármester hangsúlyozta, azt kérte a minisztériumtól, hogy a tábor rendezett és biztonságos körülmények között működjön, és ne zavarják a város életét. A minisztérium a lakosság megértését kérte, a tábor ugyan ideiglenes, de a regisztrációs eljárás azért időbe telik.

Bebes István arra kéri a lakosságot, hogy az ügyhöz a legpozitívabban álljanak hozzá, a szakemberek mindent megtesznek a biztonságuk érdekében.

Megkerestük a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolát, ahonnan a Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) irányítottak minket. Feltettük kérdéseinket, amint választ kapunk, közöljük.

Madártávlatból a körmendi befogadóállomás
Olvasó

Bebes István polgármester közleménye

A mai nap folyamán, délután 2 órakor kaptam kézhez azt az írásos értesítést, amelyben tájékoztattak az illetékes hatóságok, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén egy 600 férőhelyes, ideiglenes befogadóállomást kívánnak létrehozni, a migrációs nyomás enyhítésének céljából. Az intézmény területe a Belügyminisztérium tulajdonát képezi, így a város vezetésének nincs módja arra, hogy megakadályozza a tábor felállítását.

Az elmúlt hetek történései világosan megmutatták, hogy az Európai Unió és egyes nyugat-európai vezetők felelőtlen migrációs politikája milyen rendkívüli terheket rónak hazánkra. A naponta ezerszámra érkező migránsok kezelése elképesztő nehézségeket okoz a magyar kormánynak. Ki kell azonban mondanunk, hogy a felelősség az Európai Uniót terheli. Felelőtlenek ugyanis azok az európai politikusok, akik a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítják a bevándorlókat, hogy otthonaikat hátrahagyva Európa felé vegyék az irányt. Ennek a folyamatnak lesz most a részese városunk is.

Fontos azonban, hogy ha már így alakult, akkor próbáljuk meg emberséggel és méltósággal elfogadni a kialakult helyzetet. A körmendi városvezetés mindent megtesz a hatályban lévő jogszabályok megtartása mellett, hogy a körmendi lakosságot ne érintse hátrányosan a menekülttábor megnyitása, továbbá, hogy a közbiztonság és a köztisztaság semmilyen esetben ne romoljon a bevándorlók jelenléte miatt. Kérném a körmendi lakókat, hogy viseltessenek türelemmel, hiszen a szakemberek és az illetékes hatóságok mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megoldják a kialakult helyzetet! A holnapi napra rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtam össze a kialakult helyzet megtárgyalására.

Bebes István Körmend Város Polgármestere


A Jobbik közleménye

Nem akarunk bevándorlókat Körmenden!

A Jobbik határozottan tiltakozik az ellen, hogy akár csak egy napig is bevándorlók tartózkodjanak Körmenden. A Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén most épül a sátortábor, ami arra enged következtetni, hogy rövid időn belül migránsok szállják meg a területet.

Felszólítjuk a városvezetést, hogy nyilatkozzon: érkeznek-e, és ha igen, mikor és mekkora létszámban bevándorlók a városba. A Jobbik követeli a lakosság részletes tájékoztatását!

Bana Tibor körmendi választókerületi elnök és Holecz Ferenc körmendi választókerületi szervező


A Pro Körmend Városszépítő Egyesület közleménye

Mai nap folyamán a nyugat.hu –n megjelent „Menekülttábor épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában”(http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/menekult_tabor_epul_kormenden) című cikk alapján levélben kértem Bebes István polgármester urat rendkívüli önkormányzati gyűlés összehívására.

A Pro Körmend Városszépítő Egyesület megérti a belügyminisztérium azon igényét, hogy a a körmendi rendészeti szakközépiskolát fel akarja újítani, de ezt ne a migránsokra szánt rendkívüli EU-forrásból tegye! Körmend távol esik a migránsok által használt Szeged-Budapest-Hegyeshalom útvonaltól, így értelmetlennek látjuk Körmenden a migránsok elhelyezését, nem beszélve lakosságot érintő biztonságérzet változásáról! A cikk alapján a befogadásra kerülő migránsok létszáma szinte meghaladja városunk lakosságának tizenöt százalékát!

A rendkívüli önkormányzati ülésre kértem meghívni Körmend város nemrég kinevezett rendőrkapitány asszonyát, illetve a térség országgyűlési képviselőjét.

Tompa László
Önkormányzati képviselő
Pro Körmend Városszépítő Egyesület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál

Tovább az oldalra