Mennyire függ Magyarország az orosz gáztól?

Megjelent egy sokatmondó európai adatsor.

Az európai országok gázfüggősége már régóta téma, de az ukrán háború miatt most különösen előtérbe került.

Nagyon leegyszerűsítve: Európának szüksége van az orosz gázra, hogy ne fagyjon meg és ne álljon meg az ipara, míg Oroszországnak szüksége van az európai gázexportra, különben finanszírozhatatlan lenne Nem biztos, hogy Putyin teljesen megőrült – Az ukrán háború egyik rejtett, de nagyon is lehetséges magyarázata 2022. April 19. 19:11 a nem túl izmos gazdasága.

Abban elvben mindenki egyetért, hogy csökkenteni kell az orosz gáztól való függést, de ennek mikéntje és sebessége már vita tárgya, mint ahogy az is, hogy mennyire megoldás, hogy a földrész máshonnan vásárolja a gázt, ahogy ez már el is kezdődött.

A tisztánlátáshoz valamennyire hozzásegít az Eurostat most közzétett adatsora , amelyből kiderül, hogy az EU-tagállamok mennyire szorulnak importra a gázellátás terén, illetve – és ez talán fontosabb – mekkora szerepe játszik az energiaellátásban a gáz.

Eurostat

Nos, a táblázatból látszik, hogy a tagállamok kb. fele szinte csak importból tudja megoldani a gázellátását, kevesen vannak, melyek e nélkül is elboldogulnak valamennyire (Hollandia, Dánia, Románia, Ciprus).

Magyarország valahol a középmezőnyben van. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a számokat befolyásolja, hogy az adott évben a tárolókat éppen feltöltötték vagy abból használtak fel. (Így lehetséges, hogy néhány országban 100 százalék felett van az arány.)

Legalább ennyire izgalmas a grafikán kék ponttal jelölt adat.

Ez azt mutatja, hogy egy-egy ország energiaszükségletének mekkora hányadát teszi ki a gáz.

Ebben az olaszok vezetnek a maguk 40 százalékával, miközben akad néhány északi ország (Finnország, Svédország Észtország), amelyek nagyon könnyen el tudnák engedni ezt az energiahordozót.

Magyarország energiaszükségletének egyharmadát (34%) fedezi a gáz, ami azt jelenti, nagyon nem lesz egyszerű leválni az orosz csövekről. Mármint ha egyszer arra kerül a sor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság