Nem biztos, hogy Putyin teljesen megőrült – Az ukrán háború egyik rejtett, de nagyon is lehetséges magyarázata

Ön például tudta, hogy egy évtizeddel ezelőtt hatalmas gázmezőket találtak Ukrajnában?

Néhány nappal ezelőtt egy könyvből kifotózott oldalt dobott elém a Reddit közösségi oldal hírfolyama.

A részlet talán egy regényből származott, mindenesetre néhány bekezdésben a szereplők arról beszélgettek egy autó hátsó ülésén, hogy egy évtizeddel korábban Ukrajnában hatalmas gázmezőket fedeztek fel.

A poszt szerzője felhívja a figyelmet, hogy ezek a gázmezők történetesen pont ott vannak, ahol most az orosz hadsereg nácikat keres.

Az egésznek kétségkívül volt egy kis összeesküvésszaga, de közben rémlett is valami a korábbi hírekből.

Nos, némi kutakodás után kiderült, hogy könnyen lehet, hogy Putyin nem őrült meg Vajon mennyire beszámítható? – A szakértők most elemzik Putyin nyilvános szerepléseit March 22. 11:39 , talán nem is annyira fontos az egykori szovjet birodalom helyreállítása vagy a nácikat megtanítani kesztyűbe dudálni: a mostani invázió mögött nagyon is racionális okok húzódhatnak.

A Reuters 2012 májusában számolt be arról, hogy Ukrajnában hatalmas palagázmezőket találtak, amellyel az ország azonnal (Norvégia és Franciaország után) a harmadik helyre ugrott Európában a palagáztartalékokat tekintve.

Keresd az olajat és a gázt?
Pixabay.com

A palagázt bonyolultabb és drágább ugyan kitermelni, mint a földgázt, de újabb és újabb technológiák jönnek, amelyekkel egyre gazdaságosabban lehet ezt megoldani, és nagyon úgy néz ki, hogy a palagázzal szinte korlátlan ideig – vagy legalábbis nagyon sokáig - biztosítható a világ gázellátása.

De mivel ukránok azonban ehhez egyedül kicsik, no meg a multinacionális cégeknek megvannak a maguk rábeszélő eszközei, így Ukrajna ötven évre szóló szerződést írt alá a brit-holland Shell és az amerikai Shevron cégekkel az újonnan felfedezett gázmezők hasznosításáról.

Ezek között a nagyobb történetesen a Donyeck-medencében található.

Ha a térképre nézünk, akkor látjuk, miről van szó, mint ahogy azt is, hogy Kelet-Ukrajnában vannak a jelentős olaj- és gázmezők, illetve, egyáltalán nem mellékesen, a Krím-félszigeten. Ez utóbbi körül szintén hatalmas gázmezők vannak.

Energy Consulting Group

A Krímet 2014-ben, az ukrán forradalom - ha úgy tetszik, az ország Európa felé fordulása - után csatolta magához Oroszország, ezt követte a Donbasz-régió kvázi háborúja és függetlenedése Ukrajnától, majd a mostani orosz agresszió.

Ezek a tények, a többi részben spekuláció, de talán nem jár olyan messze az igazságtól.

Az elemzők szerint a 10 évvel ezelőtt felfedezett gázmezők egyrészt azt jelentenék, hogy Ukrajna energiaügyileg teljes egészében le tudna válni Oroszországtól, sőt jelentős gázexportot tudna bonyolítani Európa irányába, ami súlyos érvágás lenne az oroszoknak.

„Oroszország egy benzinkút, ami országnak álcázza magát”

mondta még korábban John McCain amerikai szenátor, és a mondatát azóta is sokan idézik.

Valószínűleg azért, mert jól összefoglalja azt, hogy Oroszország hiába katonai nagyhatalom, gazdasági teljesítménye alig nagyobb, mint Spanyolországé, a szénhidrogének exportja nélkül pedig gyakorlatilag finanszírozhatatlan .

Ukrajna belépése erre piacra, ha úgy tetszik, még egy európai benzinkút beindítása, gyakorlatilag Oroszország csődjét jelentené.

Amíg 2014-ig volt esély arra, hogy ez a helyzet egy ukrán bábkormánnyal kezelhető, béke volt, utána viszont előkerültek a fegyverek, hogy aztán ezrek és ezrek halljanak meg a harcmezőkön, összedőlő panelházakban vagy éppen egy színházban Volt egyszer egy tengerparti város, úgy hívták, hogy Mariupol March 21. 18:55 .

Unian.info

Sajnos túlságosan is hihető a fenti forgatókönyv, azt pedig csak találgatni tudjuk, hogy a média miért nem foglalkozik ezzel a lehetőséggel nagyobb intenzitással.

Amikor a bevezetőben említett regényrészlet (?) kapcsán a Redditen felmerült a háború okainak a fenti magyarázata, az egyik orosz felhasználó szarkasztikusan így kommentálta a felvetést.

„Nyilván ez az első háború a történelemben, ami olajért vagy gázért folyik.”

Amúgy a háború racionalitásában egyszerre van valami megnyugtató és valami végtelenül lehangoló.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény