Mennyit kell dolgozni a megyeszékhelyeken egy lakásért?

A legkönnyebben Miskolcon, a legnehezebben Debrecenben lehet ingatlant venni? És mi van Szombathelyen?

A ma kiadott statisztikai adatok szerint mind a bruttó, mind a nettó átlagfizetések több mint 12,8%-kal magasabbak, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor a lakáspiaci boom miatt jelentősen nőttek az ingatlanárak is.

Az ingatlan.com ma kiadott elemzésében azt vizsgálja, hogy egy-egy megyére jellemző - családi kedvezmény nélkül számolt - átlagos nettó havi kereset hányszorosából lehet az adott megyeszékhelyen megvásárolni egy 50 négyzetméteres új vagy használt lakást.

Ahogy az alábbi grafikából kiderül, a legtöbbet A legtöbbet Hajdú-Bihar megyében kell dolgozni egy debreceni 50 négyzetméteres lakásért: egy használtért 9,2 évnek megfelelő nettó átlagfizetést (178 ezer forint) kell félretenni, egy ugyanakkora újért pedig 11 év és 9 hónapnyi átlagfizetést kell megspórolni.

Ingatlan.com

Ettől csak hajszálra marad el főváros, ahol drágábbak ugyan az ingatlanok, de ehhez jóval magasabb fizetések (272 ezer forint nettó) is társulnak.

Az alacsony fizetések miatt szintén sokat kell egy lakásért spórolni Nyíregyházán.

A lista másik végén szintén két kelet-magyarországi város található.

Miskolcon lehet a leghamarabb összegyűjteni a használt lakások 10,6 milliós átlagárát, ami a Borsod megyei több mint 169 ezer forintos nettóból 64 hónap alatt - alig több mint 5 év - jön össze. Az új lakásoknál Eger a legjobb választás az elemzés szerint: az 50 négyzetméteres új lakáshoz szükséges alig több mint 16 millió forint 81 havi nettóból jön ki, ami közel 7 évet jelent.

Sopron, Győr és Szombathely a középmezőnyben helyezkedik el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság