Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mennyit keres egy magyar focista?

Végül is értékelni kell a teljesítményt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha megnézzük az uniós statisztikákat, kiderül, hogy nagyon sok mindenben el vagyunk az átlagtól.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Éppen ezért mindig öröm olyan adatokra bukkanni, amelyek azt bizonyítják, hogy bizonyos területen hazánk is felveszi a versenyt.

Ilyen például a focisták fizetése.

A Mfor.hu az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott üzleti jelentésére hivatkozva azt írja, átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el fizetésekre.

Ez 1,7 milliárd forintot jelent, és a lap kis matematikával azt is kiszámolta, hogy

egy magyar focista az NBI-ben 2018-ban havi bruttó 3,3 millió forintért rúgta a bőrt.

Ez az akkori nemzetgazdasági átlagkeresetnek kereken a tízszerese.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az adatok szerint 2018-ban 16 százalékkal emelkedtek a bérkiadások, ami önmagában is örvendetes, de még jobb hír, hogy szépen araszolunk felfelé a fizetési listán: amíg 2015-ben még csak 25. helyen voltunk a fizetési listán, most már sikerült felküzdeni magunkat a 21. helyre.

Besegített a politika

A lap szerint a fizetések megnövekedésében jelentős szerepe van annak, hogy 2017-ben életbe a fideszes Tiba István javaslata, mely szerint sportvállalkozások mentesülnek a sportoló bére után fizetendő ekho teljesítése alól.

A megtakarított milliárdokat a klubok így fizetésekre tudták fordítani.

Ráadásul 2018 végén újabb törvénymódosítás történt: megnövelték az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás felső határát, 250 millió forint éves juttatás helyett már 500 millióig lehet ezt az adózási formát választani.

Mindez azt jelenti, a sportoló magánszemély 15 százalékos ekhót fizet a bruttó béréből szemben a hagyományos adózás 33,5 százalékával. A sportvállalkozások pedig elméletileg 17,5 százalékot fizetne, ha nem mentesítették volna ezen kötelezettségtől.

Azaz jó esély van arra, hogy a magyar focistafizetések masszív növekedési üteme továbbra is megmarad.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés