Mentjük a világot Facebook-megosztásokkal, miközben belefulladunk a műanyagba

A bolygónkat nem különösen érdekli, hogy meddig tapicskolunk a felszínén. A gazdagok meg majd úgyis megússzák.

Jó egy héttel ezelőtt történt, hogy a szombathelyi Dolgozók útján futva egy óriásplakát keltette fel a figyelmemet. Már nem emlékszem, hogy áruházat vagy termékeket reklámozott-e, az azonban biztos, hogy palackozott ásványvizet akart a nyakamba varrni.

Meg mindenki nyakába varrni.

És akkor arra gondoltam, én, naiv, merthogy a futás mindig furcsa gondolatokat hoz a házhoz, hogyha az állam tényleg olyan tökös lenne, ahogy szereti magáról hirdetni, akkor azonnali hatállyal betiltaná az ilyen reklámokat; hirdetés nélkül is vesszük ezeket a vacakokat, ha kell, ha nem, legalább a biztatás maradjon el.

Józing Antal (telefonos fotó)

Eddig alapvetően nem voltam pesszimista az emberiség jövőjét illetően, de az utóbbi idők fejleményei azért felvetnek kérdéseket.

Mert milyen egyszerű is lenne értelmesen elbeszélgetni a javak elosztásáról, a klímaváltozásról, a világ teleszemeteléséről. De nem tesszük, helyette inkább olyan ostobaságokra vesszük rá az embereket, mint a Brexit, vagy éppen, hogy ne menjünk messzire, szégyenletes állami propagandagépezettel embercsoportok ellen hergelünk.

Aztán jöjjön, aminek jönnie kell. Talán jobb is, hogy nem tudjuk.

A bolygónknak meg tényleg édesmindegy. Túlélt már nehezebb dolgokat is. Pár Celsius-fok ide-oda neki nem számít, a műanyag palackok is lebomlanak majd egyszer, függetlenül attól, hogy mi megérjük-e.

Nosza, pénz és hatalom miatt toljuk be az emberek fejét a homokba, adjuk nekik valami kommunikációs csontot csócsálni, nemzeti pátoszt, sporthíreket, bulvárragacsot.

Ahelyett, hogy leültetnénk őket, és a nagyüzemi butítás helyett szépen elmagyaráznánk, hogy miért nem elég a világ jövőjéért a Facebook-lájkokkal harcolni, hogy a csapból (legalábbis Szombathelyen) gyakorlatilag ugyanaz a víz folyik, mint amit hazacipelnek a boltból, hogy miért ostobaság fák ültetése helyett letérkövezni a közterületeket, autókban ücsörögni a csúcsforgalomban, kidobni a tavalyi mobilt, csomagolásokat hámozni.

Ám ha visszanézünk a haláltáborokra, az értelmetlen halálba küldött katonákra, a vallásháborúkra, egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy mindez a magyarázat egyszer megtörténik.

És miért is történne meg?

A legvalószínűbb forgatókönyv az, éppen ma jelent meg , hogy a gazdagok, bármennyi műanyagpalackot is vettek, bármennyit ültek városi terepjárójukban a csúcsforgalomban, és bármennyire részesültek a térkőbizniszből, megússzák majd ezt is.

A bolygó meg majd – pont úgy, ahogy a többség most éppen teszi – egy vállrándítással elintézi a dolgot. Elintéz minket.

Őrületes hőség jön a Szaharából

40 fokos hőhullámra készül nyugat Európa, megdőlhet a 2003-as abszolút melegrekord! A nyugat-európai partoknál örvénylő ciklon dél felől hozza a hőséget. Az átlagosnál 15-20 fokkal melegebb levegő nagyjából 1500 méter magasan éri el Európát, de természetesen ez hatással lesz a felszíni hőmérsékletre is. A hőségre elsősorban Spanyolországban Franciaországban és Olaszországban kell számítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény