Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mérei-ügy: Állítólag trükköztek az adatokkal, titkolóztak az önkormányzat előtt

A szombathelyi szimfonikus zenekarnak voltak olyan tartozási, amelyekről a később menesztett igazgató nem számolt be az önkormányzatnak. Mérei Tamás és az önkormányzat is reagált.

Legújabb frissítés

Mérei Tamás nemrég ezt küldte nekünk:

Tisztelt Szerkesztőség!

Kérem megjelentetni alábbi közleményemet Molnár Miklósék tanácstalansága kapcsán:

:O


Újabb frissítés!

Újabb közleményt sodort be hozzánk a szél, most a szombathelyi városháza sajtóirodájától. Már mi sem tudjuk, mit is gondoljunk, úgy pörögnek az események, ebből is látszik, hogy valami bonyolult dologról van szó. Íme, az újabb közlemény:

A kérdésekre adott szakmai válaszokat a szokásos önkormányzati rendnek megfelelően a hivatal munkatársai készítették elő és mivel a kérdésekkel kapcsolatos terület Molnár Miklós, költségvetésért és pénzügyekért felelős alpolgármesterhez tartozik, kérését teljesítve továbbítottam a sajtó részére.

Sajtóiroda


Frissítés

A polgármesteri hivatal közölte, hogy a cikkben lévő válaszokat nem az önkormányzat, hanem Molnár Miklós gazdasági és pénzügyi alpolgármester fogalmazta meg.

Mivel a gazdasági alpolgármester akkor megtudta volna, hogy mi a helyzet.

Mérei Tamás így indokolta a munkaügyi perben, hogy több tartozásról sem számolt be az önkormányzatnak. A polgármesteri hivatal szerint az igazgató által küldött gazdálkodási adatok szerint a zenekarnál minden rendben volt, de közben kifizetetlen számlák gyűltek az asztalfiókban.

A hivatal mindezt a belső ellenőrzésre hivatkozva állítja, ami az önkormányzat oldalán megtalálható. Ezért írtuk korábbi cikkünkben Ügyészi megrovás Méreinek – De miért? 2016. December 04. 16:47 , hogy valami nem stimmel.

Megkerestük a polgármesteri hivatalt, és igyekeztünk azokat a kérdéseket feltenni, amelyek az ügy kapcsán a közvéleményben (olvasói hozzászólásokban, utcán, boltban) megfogalmazódnak. Sokan nem hiszik, hogy a városvezetés, vagy a vezetők közül néhányan ne ismerték volna a zenekar pénzügyeit. (Sőt, egyes információk szerint Méreinek szóban megígérték, nem lesz gond a költségvetés túllépésévei.)

Mérei Tamás sajtótájékoztatója
Vágvölgyi Bálint

Az önkormányzat szó szerinti válaszát cikkünk alján közöljük, de a lényeg összefoglalva:

Voltak-e ellenőrzések a zenekarnál?

Voltak, de mivel a zenekar a pénzügyi beszámolói alapján kiegyensúlyozottan gazdálkodott nem volt indokolt a szokásosnál sűrűbb ellenőrzés.

Miért nem tudtak arról, hogy a zenekarnak tartozásai vannak?

A beszámolók, amelyeket az önkormányzatnak és a Magyar Államkincstárnak küldött a zenekar, papírforma szerint rendben voltak, viszont voltak olyan kiegyenlítetlen tartozásai a zenekarnak, amelyeket nem tüntetett fel ezekben a beszámolókban.

Ha feltüntette volna, akkor az önkormányzat számára kiderült volna, hogy nincs rendben a zenekar gazdálkodása, tartozásai vannak, költségkeretét jelentősen túllépte. Mérei munkaügyi perében elismerte, hogy azért nem számolt be a tartozásokról,

mivel a gazdasági alpolgármester akkor megtudta volna, hogy mi a helyzet…

Fenntartják-e a következő megállapításukat:

Mérei Tamás a munkáltató bizalmával súlyosan visszaélt, a munkáltató gazdasági érdekeit súlyosan sértette és veszélyeztette.

A munkaügyi perben született ítélet szerint Mérei Tamás

kötelezettségeit szándékosan, illetve súlyos gondatlansággal megszegte

azzal, hogy nem a zenekar valós pénzügyi helyzetét tükröző beszámolókat adott le a hivatalnak, a közgyűlés ezért szüntette meg a munkaviszonyát.

Az önkormányzat több mint 179 millió forintot fizetett ki utólag a zenekar tartozásaira, amelynek túlnyomó része az Iseumi Játékokhoz köthető.

Sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ártatlan

Mérei Tamás múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be Mérei Tamást bűncselekmény hiányában felmentették 2016. December 01. 18:57 , hogy a ügyészség megszüntette ellene az eljárást, mivel azok a cselekmények, amelyek miatt a polgármester feljelentette, a nyomozóhatóság szerint nem bűncselekmények. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy

nem volt eldugva a szimfonikus zenekarnál semmiféle számla sehol.

Többen azóta aláírást is gyűjtenek Mérei visszahelyezése mellett Aláírásgyűjtés kezdődött Mérei Tamás rehabilitálásáért 2016. December 03. 17:55 , mert úgy gondolják,

bebizonyosodott Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar menesztett igazgatójának ártatlansága.

Mérei Tamás: Nincs takargatni valóm

Megdöbbentő számomra, hogy a polgármester úr távollétében a gazdaságért felelős alpolgármester válaszolt a Nyugat.hu kérdéseire. Határozott álláspontom, hogy a válaszolónak nem velem, hanem a független igazságszolgáltatással és a nyomozóhatósággal van vitája. Továbbra is hangsúlyozom, hogy a legfrissebb határozat szerint a korábban feljelentett bűncselekményeket elutasították, mert azokat nem követtem el. A tények makacs dolgok. Mivel természetesen ez ügyben nincs rejtegetni valóm, tételesen szeretném korrigálni a velem köztudottan nem rokonszenvező alpolgármester sok esetben téves állításait.

Voltak-e ellenőrzések a zenekarnál?

A szokásosnál sűrűbbek voltak az ellenőrzések, pont a gazdaságért felelős alpolgármester kérésére.

Miért nem tudtak arról, hogy a zenekarnak tartozásai vannak?

Mint azt a sajtótájékoztatón is hangsúlyoztam, a pillanatnyi ismereteink alapján határoztuk meg a zenekar gazdasági helyzetét. A Nemzeti Adó és Vámhivatal felé mindig rendben volt az adatszolgáltatásunk, az önkormányzatnak pedig bármikor lehetősége volt ezeket megtekinteni. A gazdasági alpolgármesterre vonatkozó utalás egy szövegkörnyezetből manipulatív céllal kiragadott részlet, melynek egyetlen célja van, az olvasók megtévesztése. A munkaügyi per anyagából idézni ráadásul azért is szakmaiatlan, mert az akkor ítélet jóval korábban, a nyomozóhatóság által megállapított tények ismerete nélkül született. Éppen ezért fontolgatom a perújrafelvételt.

Fenntartják-e a következő megállapításukat:

Mérei Tamás a munkáltató bizalmával súlyosan visszaélt, a munkáltató gazdasági érdekeit súlyosan sértette és veszélyeztette.

Szeretnék idézni a Nemzeti Adó és Vámhivatal Gazdaságvédelmi Osztályának határozatából, mellyel egyúttal a nyomozás lezárultáról is tájékoztatnak:

A fenntartó részéről nem született a kockázatvállalás jellegével és mértékével kapcsolatban utasítás illetve tiltás, megbízási viszonyának kereteit a vezető nem lépte túl, így a kötelezettségszegés Mérei Tamás tekintetében nem állapítható meg.

Az önkormányzat több mint 179 millió forintot fizetett ki utólag a zenekar tartozásaira, amelynek túlnyomó része az Iseumi Játékokhoz köthető.

Az időközben, még Mérei Tamás működése alatt szerződésekkel rögzített, a zenekarnak bevételeket jelentő összegeket tévesen nem vonták le ebből az összegből, azonban a Mérei távozásakor még meg sem valósult, jövőbeli koncertek kiadásait hozzáadták, azoknak a bevételei nélkül. Tehát határozottan állíthatjuk, hogy elferdítették a tényeket.

És akkor a komplett válaszok a városházáról, illetve Molnár Miklós alpolgármestertől:

Ellenőrizte-e az önkormányzat 2012, 2013, 2014. évben a zenekar gazdálkodását?

Az Önkormányzat minden, a Vas Megyei Önkormányzattól átvett intézmény 2010-2011. évi gazdálkodását ellenőrizte 2012-ben, köztük a Savaria Szimfonikus Zenekarét is. A Zenekar által a fenntartó és a Magyar Államkincstár számára 2012-2014 években benyújtott folyamatos adatszolgáltatások, beszámolók alapján zenekar pénzügyi gazdálkodása terén nem mutatkoztak gondok, a tartozásállományokról készített jelentések kiegyensúlyozott gazdálkodásra utaltak, így nem volt indokolt a szokástól eltérő gyakoriságú, évenkénti ellenőrzés.

Ha igen, miért nem tudott róla, hogy a zenekarnak tartozásai vannak?

A Szombathelyi Törvényszék (a munkaügyi perben. A szerk.) ítélete megállapította, hogy „az ügyben első fokon eljáró Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság által helyesen hivatkozott okirati bizonyítékok is alátámasztják Mérei Tamás kötelezettségszegését, amelyet jellegénél fogva szándékosan vagy súlyos gondatlansággal követett el.” E kötelezettségszegés tartalma a Szombathelyi Törvényszék által jóváhagyottan is: „…. a kötelezettség-vállalások jogszabályban előírt nyilvántartását nem vezették, noha ezt a szabálytalanságot már a 2012. október 10-i ellenőrzés megállapította, és annak megszüntetéséről Mérei Tamás 2013. április 15-én tájékoztatta a Belső Ellenőrzési Irodát.” Mivel a szabálytalanság Mérei Tamás tájékoztatásával ellentétben ténylegesen mégsem került megszüntetésre, ezért az első fokú bíróság által megállapítottan és a Törvényszék ítéletében hivatkozottak és jogerősen jóváhagyottak szerint: „Mérei Tamás tehát e tekintetben is tudatosan félrevezette a fenntartót. (…) A szabályzatok elkészíttetése munkaköri kötelezettsége lett volna, a nem valós adatok szolgáltatásával, a polgármesteri hivatal félrevezető tájékoztatásával pedig Mérei Tamás kötelezettségeit szándékosan, illetve súlyos gondatlansággal megszegte.” A Szombathelyi Törvényszék a hivatkozott ítéletében utal Mérei Tamásnak az első fokú eljárás során, 2015. július 17. napján tett nyilatkozatára, amelyben a kötelezettségszegést maga is elismerte: „A pénzügyi beszámolóban pedig azért nem rögzíthettem ezt a hiányt, mivel a gazdasági alpolgármester akkor megtudta volna, hogy mi a helyzet…”

- Összességében mennyi volt az a tartozás, amit utólag egyenlített ki az önkormányzat a 2012., 2013., 2014. évben megrendezett Iseumi Játékokkal kapcsolatban?

Az intézmény által felhalmozott adósságokért egységesen kellett a fenntartó önkormányzatnak helytállni. A tartozások nagyságrendje miatt, a tartozásállomány felmérésére, kezelésére és a gazdálkodás folyamatos felügyeletére a vonatkozó törvény alapján kötelező volt önkormányzati biztos kirendelése az intézményhez. A biztos 2015. október 7-én kelt záró beszámolójában foglaltak szerint a két és fél éve húzódó, 179.430.000 forint tartozást 5 hónap alatt három ütemben fizette ki az önkormányzat. (Kifizetett továbbá 2015/16 évad 2015-ös évet terhelő kiadásaira 18.450.000 Ft.)

A pótlólagos önkormányzati forrásból kifizetett, a Zenekar által felhalmozott tartozás tehát lényegesen meghaladta a Mérei Tamás által 2015. januárjában szóban jelzett, de a korábbi, Mérei Tamás által aláírt, az Önkormányzat és a Magyar Államkincstár részére megküldött pénzügyi beszámolókban egyáltalán nem szereplő mértéket.

Voltak-e olyan szállítók, akik bizonyítani tudták teljesítésüket az Iseumi Játékokkal kapcsolatban, ám számlát nem közvetlenül a teljesítés után állítottak ki, hanem később, vagy csak 2015-ben jelentkeztek a pénzükért?

Az önkormányzati biztos záró beszámolójában foglaltak szerint voltak ilyen szállítók. A többi között ez volt az oka annak, hogy a pótlólagos önkormányzati forrásigény jóval meghaladta a Mérei Tamás bejelentése után elrendelt, 2015. januárjában folytatott belső ellenőrzési vizsgálat által feltárt, 153.229.935 Ft-os hiányt.

Összegezte-e az önkormányzat, hogy pontosan mennyibe került az SSO-nak a három szóban forgó Iseumi Játékok? Ha igen, erről kérjük tájékoztatásukat.

Tekintettel arra, hogy a Zenekar a korábbi évek könyvelésében az Iseumi Játékok költségeit nem különítette el, ezért a Játékok költsége pontosan nem határozható meg, de jelentős része az Iseumi Játékokhoz köthető.

Fenntartják-e a következő megállapításukat:

Mérei Tamás a munkáltató bizalmával súlyosan visszaélt, a munkáltató gazdasági érdekeit súlyosan sértette és veszélyeztette.

A munkaügyi perben első fokon eljárt bíróság megállapította és a Szombathelyi Törvényszék ítéletével jogerősen jóváhagyta, hogy: „Okirati bizonyítékok igazolják, hogy a képviselő-testület a kialakult helyzetről, annak jogi megítéléséről döntését megelőzően tájékoztatást kapott, a közgyűlési határozat jogszerű…”.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra