Nyomtatott kaják és négydimenziós tárgyak? - A Zanati úton már kopogtat a jövő, kérdés, hogy ki hallja meg

Iskolavezetőkkel és szaktanárokkal futurisztikus bemutatón jártunk Szombathelyen, és megerősödtünk abban a hitben, hogy a sci-fik világa igencsak halvány a valósághoz képest.

Lapunk is beszámolt a tegnap délután tartott regionális gazdasági konferenciáról Telt házas regionális gazdasági csúcstalálkozó Szombathelyen, polgármesterrel és osztrákokkal 2019. November 27. 07:01 , ami általánosságban ünnepi hangulatban zajlott, de a sorok között két lényegi, megoldandó kérdés mégiscsak felbukkant.

Az egyik a nyugat-magyarországi munkaerő Ausztriába áramlása volt, amelynek súlyosságát és megakadályozásának fontosságát leginkább Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei kamara elnöke hangsúlyozta, amiért meg is tapsolták a jelenlevő cégvezetők.

A másik „bársonyosan karcos” megszólalás magáé a szombathelyi polgármesteré volt.

Nemény András a körülöttünk nagyon gyorsan változó gazdasági környezetről és a gazdaság digitális átállásának a fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy Szombathelynek ezen folyamat nyertesének kell majd lennie.

Hogy ez utóbbi a gyakorlatban mit jelent, egyáltalán: mekkora mozgástere és cselekvési elszántsága van a politikának, az nagyon hamar kiderülhet.

Lapunk ugyanis – iskolavezetőkkel és szaktanárokkal - meghívót kapott egy szombathelyi kísérleti laboratórium bemutatkozására, illetve a helyi oktatásba való bekapcsolódásba.

am-LAB (PBN)
Józing Antal

A Zanati úton levő am-LAB-ot a határon belüli és kívüli kis- és középvállalkozások fejlesztésével foglalkozó Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN) hozta létre.

A szép számmal megjelent oktatási intézményvezetők és tanárok most lehetőséget kaptak, hogy találkozzanak a jövővel, illetve ki is próbálhatták a jövőt, vagy egyre inkább a jelent: olyan digitális technológiákat, mint a 3D-modellezés és nyomtatás, a kollaboratív robot, a digitális klónozás vagy a kiterjesztett valóság.

am-LAB (PBN)
Kondora Bálint megyei alelnök volt az, aki közvetített a cég és a tankerület között
Józing Antal

A labor eddig is fogadott már diákokat szép számmal, de most minden bizonnyal sűrűsödnek ezek a látogatások. Az általános- és középiskolák csoportjai ugyanis bejelentkezhetnek egy látogatásra, segítve ezzel a pályaorientációt és magának az új gondolkodásnak a kialakítását.

Ez utóbbira nagyon nagy szükség lesz, és sokkal hamarabb, mint gondoljuk.

Az új világ – és a vele együtt formálódó új gazdaság - még meglehetősen képlékeny, de ami már látszik belőle, az felülírja a legmerészebb tudományos-fantasztikus filmeket is.

am-LAB (PBN)
Barta Balázs ügyvezető
Józing Antal

Barta Balázs ügyvezető igazgató egy prezentációval illusztrálta, mi az, amire nagyon rövid időn belül számítani lehet.

Megtudtuk, hogy nemcsak az autóipar alakul át drasztikusan, hanem maga az autó fogalma is: ez utóbbi a közeljövőben már leginkább csak egy önvezető alapot és egy mobilapplikációt jelent, a felépítménnyel (amit most nagyjából karosszériának hívnak) már nem nagyon foglalkoznak.

Az már most jól érzékelhető, hogy a termelés folyamatosan elveszíti értékét, egyre kevésbé nyereséges, helyette viszont egyre fontosabb a termék kitalálása és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások.

am-LAB (PBN)
A jövő a kertek alatt van, pontosabban a Zanati úton
Józing Antal

Még azokhoz a termékekhez is lehet utólagos szolgáltatásokat illeszteni, amelyeknél ez eszünkbe sem jut.

Példának az ágymatracot említik, amit eddig megvettünk, kifizettünk, hazavittünk és használtunk. Igen ám, de ehhez is lehet szolgáltatást kapcsolni: például, ha egy cég vállalja, hogy szenzorokkal figyeli, hogy milyen az alvásminőségünk, alvásidőnk, és ezt segíti kielemezni, akkor azért jó eséllyel hajlandók vagyunk fizetni.

Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb ember kell majd a gyártáshoz, ahol „drasztikus átalakulások lesznek a következő években” – hangzott el.

Mindent alapjaiban ír majd át a 3D-s, sőt a 4D-s nyomtatási technológia. Ez utóbbi azt jelenti, hogy külső hatás nyomán a termék megváltoztatja jellemzőjét.

am-LAB (PBN)
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

És akkor még nem is beszéltünk olyasmikről, mint a már működő ételnyomtatás vagy a mesterséges fotoszintézis.

Az oktatás szempontjából különösen fontos, hogy nemcsak a szakmák változnak meg néhány éven belül, hanem a készségek is. Amíg ma az a fontos, hogy valaki precíz, jó a memóriája, jó matekból, írásból és olvasásából, jó a pénzügyekben és menedzsmentben, addig nemsokára – Barta szerint már 2025-ben (!), azaz mire a mostani gyerekek kijönnek az iskolából – az empatikus képesség, a kreativitás, a problémafeltáró képesség, rugalmasság, adatértelmezési és technológiai ismeretek lesznek a meghatározók.

Magyarország kis ország, diktálni nem tud, csak alkalmazkodni – hangzott el.

Hogy ez utóbbi – és ezt már mi tesszük hozzá - mennyire sikerül, az rajtunk múlik. Az első lépés mindenesetre az, hogy legyünk tudatában annak, mi vár ránk, a jövőnk szempontjából mi fontos, és mi nem az.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech