Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron

Alapvetően megváltoztatná a város turisztikai vonzerejét, de a helyieknek is szólna. Csak néhány név azok közül, akik lobbiznak mellette: Jordán Tamás, Iker János és Kirchknopf Gergő. Kíváncsiak vagyunk az ön véleményére is.

Hogy pontosan mire számítottunk a szerkesztőségben, amikor Piri József tervezőmérnök és Kovács Tibor, a Közösség a Jövönkért Egyesület vezetője azt ígérte, hogy bemutatnának egy szombathelyi tervet, azt nem tudjuk, de egészen biztosan nem erre.

A 18 perces videó alaposan lekötött bennünket, agyunkban cikáztak a gondolatok, miközben megállapítottuk, Piri József mindenképpen azon szombathelyiek közé tartozik, aki mer nagyot álmodni.

Ugyanakkor ez az álom, ha nagyon akarjuk, tulajdonképpen megvalósítható, csak fel kell gyűrnünk az ingujjat és át kell lépnünk önmagunkon.

A videó és a szerkesztőségünknek átadott tervdokumentáció alapján a közel 60 méter magas multifunkcionális kilátó a szombathelyi Emlékmű-dombon épülne meg, az emlékmű mellett, és sok mindenre lehetne használni.

Közösség a Jövönkért Egyesület

A kilátószintek mellett lenne benne például körpanorámás kávézó, étterem és egy 240 fős rendezvényterem is.

A monumentális, de gondosan a tájba komponált épülethez tartozna még egy 1500 fő befogadására alkalmas szabadtéri színpad és koncerthelyszín, illetve egy felvonós sí- és snowboard-pálya.

A kilátó alapvetően változtatná meg Szombathely turisztikai vonzerejét, de legalább ennyire szólna a helyieknek is.

A szerkesztőségi beszélgetésen megtudtuk, hogy megépítése körülbelül hárommilliárd forintba kerülne. Még a járvány előtt felmerült, hogy magánbefektetővel valósítják meg az ötletet, de ennek most jóval kevesebb az esélye. Optimális az lenne, ha a város és a kormány támogatná a projektet. Az előbbi már csak azért is kell, mert városi területről van szó, a kormány segítségével pedig pályázati támogatásokhoz lehetne jutni. Elvileg a következő ciklusban az unió kiemelten kezeli a turisztikai beruházásokat.

Közösség a Jövönkért Egyesület

Hárommilliárd forint – tesszük hozzá - természetesen nagyon sok pénz, de ha nagyobb perspektívából nézzük, akkor talán nem is olyan nagy. (Összehasonlításként: a Haladás-stadion 16 milliárd, az Illés Akadémia 6 milliárd, a Jégcsarnok 2,4 milliárd,a Vásárcsarnok 2 milliárd, a Képtár felújítása 1,4 milliárd, a Sportliget 1,1 milliárd, a víztorony részleges felújítása félmilliárd forint volt.)

Kérdeztük a működtetést is, amire azt a választ kaptuk, hogy arra is megvannak a részletes számítások, amelyek azt mutatják, hogy a projekt elemei (kilátó, színpad, sípálya stb.) rentábilisan működtethetők a majdani bérlők által.

A Szombathelyen élő és dolgozó Piri József nemcsak sokat utazik és sok mindent látott, de az acélszerkezetek nagy szakértője is. Az ötlet kb. másfél évvel ezelőtt született meg benne, ezt karolta fel az Közösség a Jövőnkért Egyesület, és időközben számos szombathelyi szakember és híresség is a projekt mellé állt.

Rendező: Illés László

A videóban a következő ismert emberek mondják el, szerintük miért kellene megépíteni a tornyot, ami Szombathely új jelképe is lehetne.

 • Jordán Tamás színész, a Weöres Sándor Színház volt igazgatója
 • Perl Zoltán sportoló (Falco KC)
 • Balogh Károly, a VMKIK főtitkára, turisztikai szakember
 • Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes
 • Horváth János táncos, koreográfus
 • Babos Edit építész-tervező
 • Kirchknopf Gergő zenész-énekes (Ocho Macho)
 • Wágner József volt Vízmű-igazgató
 • Bánhegyi Adrienn ugróköteles világ- és Európa-bajnok
 • Brumbauer József nyugalmazott BPW-igazgató
 • Nádor István, a megyei mérnöki kamara elnöke
 • Iker János, a Bolyai Gimnázium alapító igazgatója
 • Az ötletgazdák a közelmúltban megkeresték a politikai döntéshozókat is a tervvel. A tárgyalások egyelőre a tájékozódási szakaszban vannak, és sok függ attól is, hogy a város lakossága hogyan fogadja a kilátótorony ötletét.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech