Messziről annak látszik...

Magyarnak, virtigli népinek, tiszta erdei forrásnak Fekete Görgy. De nem az.

Ez akkor jutott eszembe, amikor megerősítette lakonikus zsidózását (mindenesetre rekesztett egy nagyot) Konrád Györggyel kapcsolatban. Idegenben... messziről magyarnak látszik... az ilyenek nem lehetnek tagjai az Akadémiának... blablabla - füttyentettem egyet, nem kis bátorság így ratyizni, abban bízva, hogy majd nem kérdeznek rá. Vajon hogy is gondolta azt az édes úr abban a cukira vágott frizurájában?

Nekem nincs is kérdésem, régóta tisztában vagyok azzal, mit jelent egy házmester tekintélye a tömbházban, csinált is belőle vicces filmet Tímár Péter a Csinibabában. De abban Gálvölgyi minden bajuszossága ellenére szerethető volt, olyan, mint a kádári diktatúra: csak keveseknek vágtak oda (például Konrádnak, de gondolom, erről már nem tud a múlt rendszerben belső emigrációban harcoló, amúgy többször díjazott művész Fekete.)

Fekete kezet fog a miniszterrel (MTI Fotó: Kallos Bea)
MTI Fotó: Kallos Bea

Az olvasóknak meg arról nosztalgiáznék, miként alakult ki az emberben a nyolcvanas években a punk, mint életérzés. Addigra már mindent untunk, nemcsak a pártot, az ifjú kommunistákat, Erdős Pétert és a Neotont, de tele volt a hócipőnk a házmesterrel is, akiből többnyire biztonsági őr vagy politikus lett. De művésznek nem ment soha, mert a művészet szereti a szabadságot, az ilyen lélek meg nem. Utálja, úgy hívja, hogy modernség, meg demokrácia. Lássuk be, Fekete György hihetetlen gőgje nemcsak az ő bűne, ehhez a lelkiállapothoz sokak szolgasága kellett. A punk ilyenkor persze örül, ha olyat hall, hogy egy ember szeretné eldönteni a közösség számára, hogy mi a magyar. Ilyenkor született meg a híres CPG dal,

Erdős Péter a kurva anyád...

és nem folytatom analógiásan, mert már rég nem szabad a sajtó, még a neten sem. Mindenesetre a kommentelők szabadon megteszik a magukét.

És döbbenetes, de nem csak ők. Beszálltak a fiatalok, a művészek, a civilek, álarcokat osztogatnak Budapesten, ennek a Fekete embernek a képével, flashmobot inspirál, örülhetnék is neki, röhöghetnék magamban. A baj csak az, hogy én azt hittem, soha többet nem jön elő a vackából az új-régi ember, aki egyenlőbb a többinél.

Miről is volt szó?! Fekete folyamatosan próbált Gulyás Gáborral szakmai konzultációkat folytatni, amiben sejtésem szerint a saját gondolatait mondta volna el. Gulyás, szerintem nagyon helyesen, nem hagyta, hogy tönkretegye a Műcsarnok szakmai programját, ezért elzárkózott. Ezek után ez a rendes magyar ember feljelentette művésztársát Orbán Viktornál, innentől minden ment a levesbe.

Köpni kell, fúj, fúj...

- idézhetnék egy Bizottság számból, de az a szerelemről is szólt, ebben meg nincs semmi más, mint egy régi, jól ismert hungarikum: feljelentem, kinyírom, és kuss legyen mindenkinek!

Úgy néz ki az ábra, hogy a sáros talajvíz már elérte az Magyar Művészeti Akadémia közgyűlését is, ahol verekedtek az idős művészek a fiatalokkal, a vicc, hogy itt nem volt körülöttük ketrec. Igaz, a másik MMÁ-ban becsületesen szétvágják egymást pofáját, nem volt olyan, hogy hátba szúrás. Ám itt némi szürke fény árad, amiben az akadémikusok csak szuszognak egymásra. Bukta Imre meg kilép. Ez dupla bukta. De mások is kilépnek, mások meg be. Művészeti páternoszter, hányingerem van, biztosan a sörtől meg a cigitől. Fekete bácsi jó bácsi, nem kell tőle félni... Vagyis mindenki értette azt a sort, hogy Észak-Korea jó hely, ott minden rendben van, csak az fájt igazán, hogy egész életünkben az ilyen feketék állítottak sorba, vágatták le a hosszú hajunkat, köttettek nyakkendőt társastánchoz.

Soha nem gondoltam volna, hogy a Fekete-félék húsz évvel később már rezzenéstelen arccal törlik le a kortárs művészetet, mint anno Rákosiék a kubizmust vagy az absztraktot. De ne essetek kétségbe! Amikor a művészet alól kiszívják a levegőt, berobban annak egyetlen cseppjétől is a világ. Néha elég egy vers. Egy dal. Egy sárga rózsa.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény