Mesterséges pánik vagy véresen komoly a koronavírus-járvány?

Egy olasz orvos elmagyarázta a három legnagyobb problémát. Magyarországon eddig mindössze 362 tesztet végeztek.

Akárhonnan nézzük, a koronavírus megérkezett Magyarországra, és immár Vas megyei leágazása Nemcsak a Nevelési Tanácsadóban dolgozott a Szent László kórházba szállított szombathelyi nő - Frissítve 2020. March 08. 17:15 is van.

Félünk tőle, mint ahogy minden ismeretlen dologtól félünk. Nem tudjuk, mi ez, nem tudjuk mennyire veszélyes ránk és szeretteinkre.

Ráadásul a média sem segít eloszlatni a homályt, hiszen a koronavírusról szóló hírek száma ellentmondani látszik a számoknak.

Üres szombathelyi Fő tér a labrarúgó Eb alatt - hasonló lesz az utcakép a koronavírus miatt is?
Garai Antal Atom

A hivatalos adatok szerint eddig kilenc fertőzött van Magyarországon. Ez minden bizonnyal ezredrésze az influenzával táppénzen levők számának, és akkor még nem is beszéltünk más népbetegségekről, autóbalesetről és egyéb veszélyekről.

Összeesküvés?

Nemcsak az ismeretlentől való félelem érthető, de az is, hogy megjelentek az összeesküvés elméletek.

Ezek mindig felbukkannak, ha úgy érezzük, túlnőtt rajtunk valami, ha nem látjuk át, mi miért, ha az egyszerű, racionális magyarázat nem elégíti ki titokzatosság iránt érzett vágyunkat. A beavatottság érzése sokkal kellemesebb, mint a tehetetlenségé.

Ebből a szempontból egy világjárvány – pontosabban lehetséges világjárvány - tökéletes téma.

Meg is születtek az összeesküvés elméletek. Hogy az USA így próbálja megállítani Kína növekedését. Hogy Kína akar gátat szabni a népességnövekedésének. Hogy kiszabadult a vírus egy vegyifegyver laboratóriumból. Hogy valakik így akarják csökkenteni a széndioxid-kibocsátást.

Mások – például Pataky Attila – szerint a koronavírus-hisztériát a háttérhatalom gerjeszti.

Komoly szakemberek szerint is indokolatlan a pánik

Jól összefoglalja a szakemberek egy csoportjának véleményét egy amerikai orvos: Drew Pinsky két nappal ezelőtt vett részt egy beszélgetésen a FOX televízió stúdiójában.

A Pinksy szerint „pánik sokkal rosszabb, mint a vírus”. Szerinte egyszerűen hagyni kellene dolgozni a szakembereket, hogy megállítsák a járványt. A nemzetközi szervezetek eddig hatalmas erőfeszítéseket tettek és nagyon jól végzik a dolgokat, de a média „ventilátorként tovább szítja a tüzet”.

A WHO adatai szerint a koronavírus halálozási aránya körülbelül 3 százalék, és ez feltehetően tovább csökken, ha jobban megismerjük – mondja, hozzátéve: az influenza szezonban átlagosan 18 ezer ember hal meg.

„Miért aggódunk tehát? Miért nem az az üzenet, hogy oltassuk be magunkat infuenza ellen? Sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy influenzában halunk meg, minthogy koronavírusban” – mondja az orvos.

A média az, amely az emberi szívekben életben tartja a félelmet.

Az érem másik oldala

Akkor tehát aggodalomra semmi ok?

Nem biztos.

Az érem másik oldalára egy olasz orvos hívja fel a figyelmet, aki a 9gag.com közösségi médián szólt Drew Pinsky mondataihoz. A 9.gag általában komolytalan mémek és vicces videók gyűjtőhelye, de erre talán most érdemes odafigyelni.

Az olasz – aki az egyik észak-olasz kórházban dolgozik – nem cáfolja Pinksy véleményét, de egy másik aspektusra hívja fel a figyelmet.

„Az biztos, hogy a média nem segít, de ne hasonlítsuk az influenzához” – írja a betegségről, majd leírja a saját tapasztalatait.

Ezek szerint nem a halálozási arány legnagyobb gond, hanem hogy a koronavírussal megbetegedettek 10 százaléka az intenzív osztályra kerül, ami még a nagyon fejlett olasz egészségügyi intézményhálózatot is megrogyasztja.

Az olasz orvos szerint három nagy gond van a van a koronavírussal.

1. 40 év alatt a halálozási arány valóban nagyon alacsony. Azonban az életkor előrehaladtával és egyéb betegségekkel kombinálva riasztóan emelkedik. Míg az influenzánál a halálozási arány 1 százalék alatt marad még a veszélyeztetett csoportokban is, addig a koronavírus esetében 10-15 százalékra is felfuthat.

2. Nagyon gyors és agilis a vírus terjedése. Ha egy kórházi osztályon megjelenik a vírus, és nem tesznek hatékony intézkedéseket, rövid időn belül mindenki – beleértve a személyzetet – fertőzött lesz.

3. A legtöbb koronavírus-megbetegedés enyhe lefolyású. Ugyanakkor a betegek 20 százaléka komoly orvosi beavatkozást igényel, és 10 százalék intenzív kezelésre szorul. Ez utóbbi igény még a nagy kórházak kapacitását is meghaladja.

Nálunk csak most kezdődik

Úgy tűnik, egyelőre senki nem tudja biztosan megmondani, hova fut ki a történet.

Ha szerencsénk van, az idő melegebbre fordulásával a vírus is visszavonulót fúj.

Viszont az könnyen lehet, hogy az még csak a történet kezdete, és az új betegség komoly feladat elé állítja a országot.

A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint eddig 9 fertőzöttek találtak és 362 embert teszteltek.

Ez – összehasonlítva Olaszországgal vagy Ausztriával - lehet egyszerre megnyugtató és aggasztó is.

Mert vagy azt jelenti, hogy a betegség eddig szerencsésen elkerült minket, vagy azt, hogy a rendszer már az elején nem tudja felvenni azt a ritmust és szervezettséget, ami a járvány hatékony megállításához kell.

Így vagy úgy, a közeljövőben mindenképpen tesztelve leszünk: a kormányzati működés hatékonysága, az egészségügyi rendszer éppen úgy, mint mi, média, és önök, kedves olvasók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény