Még mindig áll a Vas megyei fa, ami a Habsburg főherceget is lenyűgözte

Több mint 200 éves a körmendi nagy platán.

Ha valaki Körmenden lakik vagy rendszeresen jár oda, akkor valószínűleg volt már a Várkertben is. Itt található a város egyik nevezetessége: a nagy platánfa, ami több mint 200 éves. De mi a története ennek a fának?

Egy “fa-lat” történelem

Egy juharlevelű platánról van szó, amely a nyugati és keleti platán hibridje. Akár 30 méter magasra is megnőhet és lombkoronája egy idő után rendkívül széles lesz. Kedvelt díszfa, Londonban különösen népszerű, emiatt angolul gyakran csak London planetreenek hívják. Nagy lapokban válik le róla kéreg, májusban virágzik és termése is tavasszal hullik le. Strapabíró, elviseli a rossz városi levegőt is és akár 400 évig is él.

Hogy ki ültette a körmendi platánt, azt pontosan nem tudni, de valószínűleg a Batthyány-család egyik kertésze lehetett az 1820-as években, a pontos dátumot nem ismerjük. Egy helyi történet szerint a vasvári békét megelőzőleg a fa környékén tárgyalt von Renningen császári követ és Köprölü Ahmed oszmán nagyvezír. A fa két évszázadnyi árvizet, háborút és mást is túlélt, egyedül 1919-ben vágták le a legalsó nagy ágát a Tanácsköztársaság ideje alatt.

Körmendi nagy platán
A körmendi nagy platán (galéria)
Reitli Ádám

Talán az egyik legérdekesebb anekdota a nagy platánnal kapcsolatban, hogy amikor Habsburg József főherceg a városba látogatott, nem tartotta igazán lenyűgözőnek a körmendi platánokat a Margit-szigetiekkel szemben. Ekkor megmutatták neki a nagy platánt, amitől hebegve kijelentette, hogy ez alatt még a Margit-sziget legnagyobbika is elférne.

Mitől “fa-ntasztikus”?

A nagy platán a város egyik legszebb helyének, a Várkertnek a látványossága, és népszerű mind a helyiek, mind a turisták körében. Egy ilyen forró nyári időszakban mi sem jobb annál, mint a fa árnyékában megpihenni. Én is gyakran hűsöltem alatta, amikor az osztállyal közösen kimentünk megnézni.

Bár nem ajánlatos a fára felmászni, amikor kicsik voltunk mi megpróbáltuk. Érdekesebb időtöltés azonban piknikezni vagy játszani a fa árnyékot adó lombjai alatt, visszafelé pedig megnézni a közelben lévő két kicsi szigetet.

Ha Körmenden kirándulnánk, mindenképpen a nagy platán legyen az egyik úticélunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek