Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mi lesz a régi városi stranddal? Ön parkolna vagy szórakozna inkább?

A szombathelyi városi strandfürdő sorsa továbbra is kérdéses. Vagy az autók, vagy a lakosság, vagy a sportolók, vagy az enyészet foglalja el a jövőben.

Időnként előkerül a régi városi strand ügye, hogy mit lehetne csinálni az értékes, kihasználatlan területtel. De tényleg, számtalan verzió volt már, lakóparktól a parkolóházon és bolton át a benzinkútig vagy a retró strandig - utóbbiak csak merész elképzelések voltak.

Legutóbb Kecskés László képviselő mondta márciusban Április 1-jétől olcsóbb lesz a parkolás az SZTK és a kórház környékén 2015. March 24. 14:22 , hogy már vizsgálják, miképp lehetne parkolókat kialakítani a területen. Ezt azzal is magyarázta, hogy már nem csak a betegek, a látogatók, de a kórházi dolgozók is nehezen - vagy épp sehogy sem - tudnak parkolni a kórház környékén.

Régi strand
Strandfürdő ma
Garai Antal Atom

Betemették

2012-ben földdel kezdték felölteni a medencéket, kollégánk még így is látott fantáziát a hasznosításban: "Betemették a medencéket. Talán vakondoknak készült strand, ahol a rajtkőről fejest ugorhatnak a különféle tájakról idehordott földbe. Egyfajta wellnessmód úszhatnának a felvidéki ír földben, majd átásnák magukat egy kis ausztrál vörösbe vagy a jó hazai termőbe. Az ásómester a nyugdíjas Kis Vakond lenne, Sün barátja pedig vattacukor helyett zsenge sárgarépát árulhatna a medence egy szélső sávjába dugványozva."

Feltöltik a régi strand medencéjét
Vakond-strand
Bonyhádi Zoltán

Benzinkút, stadion, strand vagy H&M legyen?

Jó szokásunkhoz híven olvasóinkat kérdezzük, hogy mégis melyik módja lenne a legjobb a terület hasznosításának. Természetesen a listánkban nem szereplő variánsokat a kommentekben várjuk, ragadjanak billentyűzetet, és mondják meg önök a tutit!


A városi strandfürdő története

Az első városi strand még nem a városligeti volt, hanem a Perint-patak felduzzasztott szakaszán létesített népfürdő. Azt 1905 június 29-étől használhatták a városiak - harminc évig ez volt ez egyetlen strandfürdő Szombathelyen. A városi strandfürdő - ez a hivatalos neve - 1934-ben nyitott meg, egy szögletes úszó- és egy kör alakú gyermekmedencével.

Városi Strandfürdő - Spiegler Tibor gyűjteményéből
Szombathely Régen Facebook

A vizet a Gyöngyösből szerezték - megtisztítva -, a második világháborúban komoly károkat szenvedett, 1972-től napközis táborként üzemelt. A 2010 környékén triálpályát építettek a nagymedencében - önszorgalomból -, és ugyanakkor ki is festették a SEK képi ábrázolás szakos hallgatói a medence oldalfalait.

2012-ben a városi építkezésekből visszamaradt földdel kezdték el feltölteni Sem strand, sem benzinkút – feltöltik a medencét 2012. November 27. 08:10 a nagymedencét, akkor a sportközpont ügyvezetője azt mondta, minden azon múlik, lesznek-e olyan pályázatok, amik a terület fejlesztését segíthetik.

Feltöltik a régi strand medencéjét
2012
Bonyhádi Zoltán

Az elmúlt két évben csak decemberben használták a területet, egy fenyőfaárus szokta bérelni karácsony előtt, ilyenkor kiserdővé változik a medencék környéke.

Fenyőfák a gyermekmedencében
Garai Antal Atom

Kopcsándi József városi képviselő közleményt fűzött cikkünkhöz

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2014. december 15-ei ülésén 495/2014. (XII.15.) Kgy. számú határozatában döntött a városi képvelők körzetfejlesztő javaslatainak összeállításáról.

Ezen javaslatokat a baloldali frakció tagjai elkészítették és ez év januárjában beterjesztették.

Választási ígéreteim közt szerepelt más egyéb városfejlesztési javaslat - pl. volt Latex terület vagy a volt huszárlaktanya hasznos beépítése - mellett a városi strand területének fejlesztő beruházása a lakóssági véleményekre, javaslatokra alapozva. 

Javaslatom egy komplementer medicina kórház kialakítására vonatkozott a Markusovszky kórház által kontrollált, szakmailag ellenőrzött feltételek mellett.

Az így - a kórházzal szoros egységben működő - létrejövő új egészségügyi negyedben helyet kaphatna többek között az egynapos sebészet, megvalósulhatnak esztétikai sebészeti beavatkozások, de akár orvos-lakások is épülhetnének. A területen igényes felépítmények (rehabilitációs szolgáltató, sportpálya, szállás-étterem) kaphatnának helyet természetesen megfelelő parkosítás mellett.

A környéken uralkodó áldatlan parkolási állapoton is enyhíteni tudnánk ezzel a megoldással(mélygarázs).

Ez utóbbi gondolatot átvéve fontolgatja a városvezetés a parkoló kialakítást. Ez azonban csak akkor lesz gazdaságos ha egyéb más fejlesztést nem valósít meg a regnáló jobboldali frakció. Ugyanis bármilyen egyéb beruházás megvalósításának terveit, kivitelezését  befolyásolni fogja a kialakított parkoló, ezzel potenciálisan többletköltséget indukál a fejlesztésnek. Komplex tervet kell(ene) kialakítani, benne a kórház körüli parkolási anomáliák kezelésével.

A kérdés tehát nem csupán az, hogy mi lesz a régi városi strand helyén hanem az is, hogy az milyen gazdasági feltételek mellett valósul meg.

Aki nyomon követi a városunk közgyűlését láthatja, hogy fejlesztési javaslataink nem nyernek támogatottságot, mi több még napirendre sem kerülhetnek az egy fős többség akaratából. Ezen önkényt elfogadhatatlannak tarjuk és visszautasítjuk a jobboldal, választópolgárok akaratával szembeforduló magatartását, városvezetését.

Tisztelettel:
Kopcsándi József
városi képviselő

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál

Tovább az oldalra