Miért bűn az, ha egy párt hatalomra akar jutni?

A politikai hirdetést úgy helyezték el, hogy az befolyásolja a választói akaratot. És?

"...aggályos, hogy a kampányhirdetéseket úgy helyezték el a lapban, hogy az befolyásolja a választói akaratot..."

Ezt a mondatot egy képviselőjelölt ejtette ki a száján nemrég. És azóta sem hagy nyugodni. Úgy tűnik, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy:

Hahó! A politikai hirdetéseknek az a célja és értelme, hogy befolyásolják a választói akaratot. Ha nem ezt tennék, elveszítenék létezésük célját és értelmét.

Azt is hallottam régebben, hogy felháborító, hogy egy ellenzéki párt arra törekszik, hogy megbuktassa a kormányt, és átvegye helyét.

A pártoknak az a céljuk és létezésük értelme, hogy hatalomra akarnak kerülni. Ha nem ezt tennék, elveszítenék létezésük célját és értelmét.

Max Weber, az előző századforduló talán legismertebb társadalomtudósa adta meg a politika legrövidebb és legfrappánsabb megfogalmazását: 'A politika a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében folytatott, érdekek által vezérelt cselekvés."

Kapjunk tehát a fejünkhöz, a politikusok azért vannak és azért teszik, amit, hogy leváltsák a másik politikusokat, vagy velük szemben megtartsák a korábban megszerzett hatalmukat.

Hol van már az ókori görög filozófusok idealizmusa, akik a polisz, a városállam érdekeit tartották a szemük előtt, céljuk az volt, hogy a közjót szolgálják, és hogy jól éljenek? Ez a "jól élés" azonban nem a gazdagodást jelentette, hanem azt, hogy "jól", azaz a szabályokat betartva, és a közösség érdekeit nézve éljenek.

Azt a szemére vetni egy politikusnak vagy pártnak, hogy politikai hasznot akarnak szerezni, és le akarják váltani a kormányt, polgármestert vagy bárkit, vagy nagyfokú naivitás, vagy a választópolgárok naivitására játszó politikai haszonszerzési kísérlet. Én az utóbbira szavazok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény