Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért volt szükség Szombathelyen az Agora mellett még egy programszervező csapatra?

„Nem duplikációról, hanem kiszélesítésről van szó” – mondja a kultúráért felelős alpolgármester.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki érdeklődik a szombathelyi kulturális programok iránt, annak talán feltűnt, hogy az utóbbi hónapokban egy újabb városi programszervező csapat kezdett el dolgozni, és tevékenységük meglehetősen rányomta a bélyegét a város tavaszi és nyári kulturális kínálatára.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A városháza saját szervezésben először a farsangot hozta tető alá, majd – a teljesség igénye nélkül – jött a Bloomsday, Bloomsday 2020 – Szombathely szerencsés és szerencsétlen kultúrünnepe June 16. 15:28 a teraszkoncertek, Élő: Barokk zene járja át Szombathely Fő terét July 24. 19:39 az Utcaművészeti nap Amikor Szombathely utcáit ellepték a zenészek, festők és bulizók August 16. 11:32 és egy mozizás a Csónakázótó szigetén.

Az ISIS Big Band koncertje a városháza teraszán, saját szervezésben.
Szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Mindez nemcsak jól, de kreatívan is hangzik, ugyanakkor adódik a kérdés: miért a polgármesteri hivatal szervez ilyen programokat, amikor a városnak erre megvan a külön programszervező cége: az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ?

Avagy: mi végre ez a duplikáció?

„Ez nem duplikáció, hanem kiszélesítés és sokszínűsítés. Épp a Nyugat egyik korábbi podcastjában említette valaki, hogy kissé egysíkúvá vált a város kulturális élete. Mi, ahogy a választási programunkban is szerepelt, a kezdetektől nyitott városházában gondolkodtunk, és adódott, hogy ennek az elképzelésnek legyen egy kulturális vonulata is, hiszen a ház és annak környezete kiválóan használható ilyen célra is. Így születtek meg például a teraszkoncertek és a kiállítások, amelyek kis költségvetésből megvalósíthatók voltak, és amelyek korábban nem léteztek” – mondta megkeresésünkre Horváth Soma.

A kultúráért is felelős alpolgármester közölte: az Agora változatlan módon és változatlan költségvetéssel végzi majd a korábbi feladatait, a nagyrendezvények, a városi ünnepségek, a bálok stb. szervezését; amelyekbe kétségkívül bezavart a koronavírus-járvány, ami miatt jó néhány programot törölni kellett, illetve szabadtérben kell gondolkodni: így született meg a Kultúrfutár, az Érezd Szombathelyt! programsorozat vagy a Teraszudvar-koncertek.

Érezd Szombathelyt! program az Uránia udvarban.
Kiss Tamás

A Fő téri vagy a Csónakázótó körüli rendezvények esetében valóban vannak határesetek, de ezeket előzetes egyeztetésekkel tisztázni lehet. Annál is inkább, mert azon dolgoznak, hogy a korábbi időszakhoz képest sokkal hatékonyabb legyen az együttműködés a város kulturális intézményei között, ez ügyben már történt egy, a városvezetőség által összehívott közös vezetőségi értekezlet, amit e hónap végén egy újabb követ.

Arra a kérdésünkre, hogy a két programszervező csapat, a városháza és az Agora között nincs-e a helyzetből adódó konfliktus, azt a választ kaptuk, hogy nincs, mivel már az elején tisztázták, hogy nem rivalizálásról van szó, hanem újdonságok belépéséről.

Horváth Soma hozzátette: a járvány továbbra is rányomja bélyegét a lehetőségekre, de úgy gondolkodnak, hogy a városháza saját programjaival, új helyszínek és új szereplők bevonásával a korábbinál több embert tudnak elérni.

Szombathely kulturális életének áthangolása jelenleg a kísérletezés szakaszában van, a tanulságokat majd később vonják le, és ha kell, változtatnak a jelenlegi gyakorlaton – tudtuk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés