Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mik ezek a rejtélyes csípések, ha nem ágyi poloska okozza őket?

Az elmúlt hónapokban rejtélyes csípések jelentek meg embereken, nemcsak Vasban, de a megyehatáron túl is. Megkérdeztük a szakembert.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szakmai körökben jó nevű szombathelyi gázmesternek, rovar- és rágcsálóirtó szakembernek, Palkó Lászlónak június utolsó hetében jött az első jelzés arról, hogy különböző csípések jelentek meg a testen, amit a bőrön lévő elváltozás jellege alapján ágyi poloskának tulajdonítottak.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Elsősorban Körmendről, de Szombathelyről és Vas megye más tájairól is egyre több ilyen bejelentés érkezett a szokásosnál sokkal nagyobb számban. Aztán csak nőtt a lista, átlagosan 6-8 bejelentéssel hetente.

Áldozatok százain
Nyugat.hu

Ez a szokatlanul tetemes szám már eleve kizárta, hogy ágyi poloska lenne a tettes

– magyarázza a szakember, aki mindent elkövet azért, hogy kiderüljön az ok, és elejét lehessen venni a további panaszoknak. Hogy nem ágyi poloska áll a csípések mögött, az is jelzi, hogy ez a rovar a kezdeti stádiumban biztosan csak egy gazdatestes, azaz

nem jellemző, hogy megtámadja a család többi tagját, pedig több helyről ilyen észrevétel is beérkezett.

Ennek ellenére természetesen elvégeztük a háztartásokban a szokásos kezelést, ami meglehetősen macerás, kellemetlen, időigényes folyamat, adott esetben még az ágyat is meg kell bontani. Amikor már több helyen sem leltünk poloskára, akkor biztosak voltunk a dolgunkban. Annyit meg tudtunk állapítani a más jellegű rovarirtási munkálatok után, hogy más, általunk ismert rovar sem okozhatta a tüneteket. Nem találtunk a panaszosok között kapcsolódást, más-más helyen nyaraltak, más-más körülmények között élnek, nem ugyanazokkal érintkeznek. De a bejelentések száma tovább szaporodott, már több százra tehető, és a megye egyre nagyobb részére terjed ki. Sőt, más megyékből is érkeztek ilyen információk. Valami a levegőben lehet, de mi?

- szól a széttárt karú kérdés.

De mi?! (Nyugalom, ez csak illusztráció A légy című filmklasszikusból)
Nyugat.hu

Aki megijedt, az persze orvoshoz fordult, és az ilyenkor szokásos megnyugtató, allergiára utaló diagnózist kapta. Mint a szakember elmondta, hosszú száradási folyamat után tűnnek el a csípések, de szerencsére kísérő tünetekkel, lázzal fájdalommal, viszketéssel, legyengüléssel nem járnak. Nemcsak a nyakon, de a test más részén, főleg a felsőtesten is előfordulhatnak.

Jelentéktelen méretű szőröcskék

Beszéltem egy Balaton környéki kollégával is, aki elmondta, hogy hozzá is érkeztek bejelentések Hévízről és más településekről is. Az általam megkérdezett bőrgyógyászok szintén ágyi poloskára vagy atkára gyanakodtak, amikor ilyen panasszal keresték fel őket. De ugyebár ezt kizárhatjuk. Természetesen az ÁNTSZ is kapott jelzést a jelenségről. Felvetődött, hogy búcsújáró lepke hernyószőr allergiáról van szó, ami bele is fér a képbe. Ezek a jelentéktelen méretű szőröcskék ugyanis észrevétlenül kerülhetnek a levegőbe, a szél pedig egyre több helyre repíti őket. Ez is csak egy feltételezés, igaz, magyarázat is lehet a történtekre

- mondja a szakember.

Mindenesetre a korábban megjelent feltételezések, amik szerint púpos szúnyog , ágyi poloska, atka, esetleg pókcsípés az ok, nem tűnnek valószínűnek, de ezt csak további vizsgálatokkal lehet megerősíteni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Minden eddiginél brutálisabb szúnyogok terjesztenek fertőzést Szombathelyen?

A Facebookon rémisztő posztok bukkannak fel mindenütt, de mi az igazság?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés