Milliárdokkal akarta megrövidíteni dolgozóit a MÁV

Még kiszámolni sem volt hajlandó az elmaradt túlórapénzeket a MÁV és a MÁV-Start, de győztek a szakszervezetek.

Jelentős összegekkel próbálta megrövidíteni a készenléti munkát végző alkalmazottait a MÁV csoport. Mivel a készenléti dolgozók közé tartoznak többek között a pénztárosok, a forgalmisták és a jegyvizsgálók, így az elmaradt pénzek több milliárdos összegekre rúghatnak.

Kisebb összeggel szúrták volna ki a szemüket

A problémák 2012-ben kezdődtek, amikor a Munka törvénykönyvébe bekerült a 101. § 3. bekezdése, miszerint

Ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be.

Ezt azonban a két társaság nem tartotta be.

Helyette március 16-ától kezdve egy szerződést ajánlottak az érintett munkavállalóknak, miszerint az ajánlott összeggel kárpótolnák őket. Ez azonban a szerződés szerint körülbelül nettó 60 ezer forintot jelent, miközben ennél több járna – de senki nem tudja mennyi.

Garai Antal Atom

A vasúttársaság igyekezett ellehetetleníteni a dolgozókat, többek között azzal, hogy nem voltak hajlandóak kiszámolni, mennyi pénz járna valójában. Ezt megelégelve léptek a szakszervezetek is: a két legnagyobb szervezet a Vasutasok Demokratikus Szakszervezete (VDSzSz) és a Vasutasok Szakszervezete (VSz) is arra kérte tagjait: jól gondolják meg, hogy aláírják-e a szerződést.

Nem vállalták be a több hónapos pereskedést

Amennyiben a dolgozó aláírta volna, kapott volna egy összeget, ami valószínűleg alacsonyabb az elmaradt túlóradíjaknál.

De mi történt volna, ha nem írják alá? Kénytelenek lettek volna perelni. Épp ezért indított el korábban a VDSzSz két próbapert, egyet Szegeden, egyet pedig Nyíregyházán. Ezek közül a szegedi per ért véget jogerős ítélettel. Itt a bíróság kimondta, hogy a munkavállalót megilleti az általa követelt 162 ezer forint plusz kamatokkal.

A szakszervezetek egyébként is igyekeztékk a lehető legtöbb módon segíteni tagjaikat: kalkulátorokat hoztak létre, és jogorvoslati lehetőségeket is biztosítottak, és állták volna a fellépő perköltségeket. És hogy mégis miért írták volna alá a szerződést sokan? Pont a per miatt.

Akárhogy is nézem, hónapokig kéne a szabadidőmben bíróságra járnom, és köszönöm, így is eleget foglalkozom a vasúttal. De ami fontosabb, hogy a cég könnyedén alátehet annak, aki perre megy. Sokan már így is napi több órát utaznak a munkahelyükre, és nem esne nehezükre átvezényelni egy még távolabbi állomásra.

- mondta el megkeresésünkre egy érintett vasutas.

A VSz honlapja alapos tájékoztatást adott arról, hogy mi várható per esetén: a jogvita több hónapos elhúzódása, az összeget évek múlva kapnák meg az érintettek, és a siker sincs garantálva.

Nem csak a túlóradíjjal játszanak

De több is kiderült. A MÁV csoport nem csak a bérekkel csalt, szívesen trükköznek az alkalmazottak munkaidejével is.

A vezénylésünk is elég beszédes, azt a napot számolják el a hétvégéből rendkívülinek, amely rövidebb órát tesz ki, nyilván nem a munkavállaló javára.

A vasutasok azonban nem csak ezek miatt vannak felháborodva. Sokan gondolják, hogy amit a MÁV művel, az képmutatás.

A vasút tulajdonosa még mindig a magyar állam, akiknek olyan szent a hétvége, mert akkor mindenki legyen a családjával. Én is szeretnék a családommal lenni, de nem tehetem. A pótlékomat meg elcsalják.

A bonyolódó incidens azonban már a MÁV csoport számára is kezdett kínos lenni. Az említett szerződést visszavonták, és vállalják, hogy kiszámolják az elmaradt béreket, amiket december 31-ig ki is fizetnek minden érintettnek. Azok a vasutasok, akik aláírták a szerződést, elállhatnak tőle, és megkaphatják a visszaszámfejtett összegeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság