Minden idők legjobb adventi vásárát ígérik idén Szombathelyen

Jön a finn mikulás, lesz óriáskerék, és lesz egy új mikuláskuckó is. Az árak a szervezők szerint nem, vagy alig emelkednek.

Minden idők legjobb adventi vásárát ígéri a szombathelyi városvezetés – hangzott el pénteken a Fő téren tartott sajtótájékoztatón, ahol Horváth Soma alpolgármester, Károlyi Ákos jegyző és Prieger Szabolcs városi nagyrendezvény koordinátor tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Az alpolgármester elmondta, idén november 24. és december 23. között rendezik meg a vásárt, ahová idén 50 kereskedő és vendéglátó érkezik, nagyrészt Szombathelyről.

Közölte, a gyertyagyújtás hagyományain nem változtatnak, az adventi koszorún a gyertyákat szombatonként gyújtják meg a Berzsenyi téren.

Mikuláskuckó, mikulásbusz, mikulás mindenhol

Horváth Soma hozzátette, idén újra lesz óriáskerék Újra lesz óriáskerék a szombathelyi adventi vásáron 2023. October 26. 13:30 is, amit hétfőtől, vagyis november 6-tól kezdenek majd építeni, használni pedig november 13. és január 21. között lehet majd. A tájékoztatón elhangzott, az önkormányzat nem fizet a kerékért, ellenben az üzemeltető céggel, akik kifizetik a városnak a parkolás miatt kieső összeget.

Mészáros D. Zsolt

A megszokott elemek mellett lesznek újdonságok is, december 4-től például lesz mikulásbusz. Ez azt jelenti, hogy a Blaguss feldíszíti az egyik helyi járatos buszt, ami minden nap más-más járat lesz, így gyakorlatilag a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd a „fénybusszal”. December 7-én délután 5 órától pedig a vásárba érkezik a finn mikulás, Joulupukki is.

Mészáros D. Zsolt

Károlyi Ákos jegyző elmondta, az idei év egyik nagy attrakciója a mikulásház lesz, ami egyrészt szelfipontként, másrészt pedig könyvcserepontként működik majd. A házban lesz

 • kandalló
 • fotel
 • „megfelelő” dekoráció
 • és egy doboz is, amibe bárki bedobhatja a mikulásnak írt levelét. A város pedig garantálja, hogy az el is jut majd a mikuláshoz.
 • Gyermekközpontú lesz a vásár

  A jegyző kiemelte, a mikuláskuckó mellett sok új látványelem is lesz, elhelyeznek 1000 folyóméternyi égőt is a Szentháromság szobor előtti téren, és ugyanitt lesz majd egy 4x2 méteres ledfal is, ahol – némi reklám mellett – délután 4 és 6 óra között meséket vetítenek majd a gyerekeknek.

  Hozzátette, idén újra lesz vidámpark is, de ezúttal új játékokkal, és indul egy kisvonat is, ami összeköti majd az óriáskereket a vásárral.

  Mészáros D. Zsolt

  A vásárnak ezúttal két színpada lesz, az egyik a megszokott helyen, míg a másik a császárkő mellett. A zenei felhozatal főként a gyermekeknek kedvez, fellép például Brand Nyúl, Kalap Jakab, Ludovicus és az Alma együttes is.

  Mellettük olyan, a városban ismert zenészek is fellépnek majd, mint Korponay Zsófi vagy Peltzer Géza.

  Azt ígérik, nem emelkednek az árak

  Prieger Szabolcs a tájékoztató végén elmondta, idén gasztronómiailag is sok újdonság lesz a vásárban. Több új kereskedő is lesz, az egyik újdonság pedig a császármorzsa lesz, amit a sajtó képviselői meg is kóstolhattak a helyszínen.

  Hozzátette, a kereskedőket arra kérték,

  a lehető legkisebb mértékben emeljék áraikat a tavalyiakhoz képest.

  Azt ígérik, az árakban nem lesz változás
  Mészáros D. Zsolt

  Ennek az egyeztetésnek köszönhetően a tea és a forralt bor ára nem változik, A szombathelyi adventi vásár fényein nem látszanak a nehézségek - de az árakon igen 2022. November 18. 18:53 utóbbi ára továbbra is 500 forint körül mozog majd.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló