Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta Magyarországon

Minden olyan ember funkcionálisan analfabéta, aki ugyan el tudja olvasni a szöveget, de értelmezni már nem tudja azt.

Habár Magyarországon a lakosság számának csak egy hangyányi része analfabéta, minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta – derül ki az  atv.hu cikkéből. 

Magyarországon az analfabéták száma meglehetősen alacsony – 9 százalék – Amerikában viszont csak a  lakosság  79 százaléka tud írni, és olvasni. A tankötelezettség törvénybe foglalt kötelezettség Magyarországon, az analfabéták alacsony száma ennek is köszönhető, de a funkcionális analfabéták száma magas.

A kutatások alapján elmondható, hogy Magyarországon a népesség 25 százaléka funkcionális analfabéta. Ez feltehetően abból is fakad, hogy amíg a diákok naponta találkoznak új szövegekkel, naponta kell azokat értelmezniük, addig a felnőtt lakosság sokszor ki is tudja kerülni, hogy ez mindennapi tevékenysége legyen és csak kevés szembejövő szöveget értelmez. Ezért mondhatjuk: kijönnek a rutinból.

A folyamatos gyakorlás ugyanis elengedhetetlen a szinten tartás és a fejlődés szempontjából.

Ám nem ez az egyetlen oka a romlásnak. A kutatásokból továbbá az is kiderül, hogy a drasztikus romlás egyik legfőbb oka az internet megjelenésében keresendő. Az internet hatására kevesebb szépirodalmi művet fogyasztunk, háttérbe szorult az egykor népszerű időtöltés, az olvasás. A KSH adatai szerint az olvasás folyamatosan veszít korábbi kiemelkedő népszerűségéből.

A szövegértés okozta nehézségek, a szövegértés hiánya ugyanakkor önmagunk kifejezését is egyre nehezebbé teszi. A szövegértési nehézségek folyamatosan rontják az érvényesülési lehetőségeket, alkalmazkodási esélyeket.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra