Minek nevezzük? - Publicisztika

Mint kitetszik, olyan mindegy, hogy rendeleti kormányzás volt/van/lesz vagy parlamentes színjáték, a dolgok esszenciáján ez nem változat semmit.

Gulyás Gé. miniszter azt mondta, pártunk és kormányunk a jövő kedden nyújtja be az országgyűlésnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló, ámde a járványügyi készültség fenntartásáról szóló törvényjavaslatot. (Zárójelben: az alaprosseb szerint a különleges jogrend megszüntetése annak a feladata, aki kihirdette, törvényjavaslat ilyesmihez nem kell.) Zárójelen kívül azt is közölte Gulyás Gé., hogy Ceci néni is marad, aminek mi szívből örülünk, mert olyan ő már, mint Nyunyóka a polcon, továbbá, hogy egynémely, járvány ürügyén hozott intézkedések is maradnak. Persze.

Ilyképp most az van, hogy megvizsgáljuk a létállapotot, tehát azt a masszát, amiben hömbölögnünk adatik rendeleti kormányzás előtt, épp pont közben, és természetesen utána, ami kedd, amikor a legnehezebb. Volt nekünk léthelyzetünk járvány nélkül, Ceci nélkül, rendeletek nélkül – Orbánnal. Volt aztán – momentán van – járvánnyal, Cecivel, rendeletekkel, Orbánnal, és lesz a virágos jövőben járvánnyal, Cecivel, rendeletek nélkül, Orbánnal. Még távolabb, ott, ahol a Nap a Földet éri, lesz majd járvány nélkül, Ceci nélkül, rendeletek nélkül – ismét csak Orbánnal. Mint kitetszik, ezekben a képletekben egy állandó van, Orbán Vé. maga.

Szavaz, nem szavaz, szívből, igazán
MTI / Kovács Tamás

No most, Orbán Vé. mint nagyapa, elvitte a dolgozójába a kisunokáját. Ott rollerezett a gyermek a Karmeliták erkélyén, ahol bíborosok, kipcsak vezérek meg maga Nagy Feró is tapodta az aljzatot. A bájos képen, amit Orbán Vé. megosztott a hívekkel, a kisunoka rollerezik, míg a papa a sarokban tárgyal a bágyadt napsütésben, akárha Sztálin elvtárs a dácsájában. Szép a Duna szalagja is, amin, mint emlékezhetünk, oly jól lehetett koronát úsztatni… A bájos kép a cserfes kisunokával a dinasztiaalapítás képzetét kelti, s nem is szükséges hozzá erősebb képzelet, csak engedni kell, hogy a hangulatok átiramoljanak az emberen, miközben azon tűnődik, a kisunoka mennyire áll a saját rollerjén, szerencsére stabilnak tűnik a dolog.

Hogy az ország ott, a roller alatt milyen halmazállapotban van, azt firtatni olyan snassz ilyenkor, csak belezavarna az idilli képbe. Mint kitetszik, olyan mindegy, hogy rendeleti kormányzás volt/van/lesz vagy parlamentes színjáték, a dolgok esszenciáján ez nem változat semmit. A parlament csak bokréta a diktatúra kalapján, ami rendeleti kormányzással vagy anélkül, de köszöni szépen, nagyon jól van. Mindenféle visongás nélkül legyen elég annyi, hogy odáig jutottunk, ha most ez az iromány nem nyeri meg a magasságos nemzetbiztonsági grémium tetszését – mert figyelhetik –, s ha mindezért engemet a dolgozó magyar nemzet ellenségének találnak, a gépemet kikapcsolhatják.

Sőt, ha úgy tartja úri kedvük, zsandárokat küldhetnek értem. Hajnalban, fekete autóval. Viszont nem rólam és az én nyomoromról van szó, hanem az országéról. Mert, Buddhában testvéreim, amikor Gulyás Gé. miniszter azt mondotta, hogy a rendeleti kormányzás de iure megszűnik, akkor de facto mégis mi lesz? A rendeleti kormányzás, ami a névleges kihirdetés előtt, alatt és utána is működött – működik és működni fog. Éjszaka Semjén benyújt akármilyen bigyót, és délelőtt már meg is szavazzák. Úgyhogy teljesen mindegy, minek nevezik, amiben élünk. Ontológiailag.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény