Szerkesztőségi körkérdés: Mit gondoltok az óraátállítás megszüntetéséről?

Az Európai Bizottság elnöke maga jelentette be, hogy változások lesznek. Mi most elmondjuk véleményünket, és Önöket is erre biztatjuk.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken végre olyan mondott, amire szinte minden európai polgár felkapta a fejét.

„Az Európai Unióban meg kell szüntetni a téli és a nyári időszámítás kettősségét. Az emberek ezt akarják, mi pedig megcsináljuk!” – mondta Fontos: Juncker szerint át kell térni az állandó nyári időszámításra 2018. August 31. 10:19 múlt pénteken az EU első embere, kicsit emlékeztetve a magyar kormánypárt kommunikációs fordulataira.

Juncker most a bizottságot igyekszik meggyőzni arról, hogy át kell térni az állandó nyári időszámításra, utána pedig az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben.

Az óraátállításról nemrégiben az EU-ban közvélemény-kutatást is végeztek. A konzultáción 4,6 millióan nyilvánítottak véleményt, 80 százalék a kettős időszámítás megszüntetését javasolta, mi pedig – végső érv gyanánt – megkérdeztük a kollégáinkat.

Czömpöl Bianka

nyugat.hu
Bár a nyári időszámításra való átállásnál egy órával kevesebbet alhatunk, és én imádok aludni, mégis inkább erre szavaznék. Hiába mondják ezt természetellenesnek és idő kellene hozzá, de rövidesen ráállna a szervezetünk. Igen, reggel még koromsötétben kell elindulni dolgozni és iskolába, de a reggeli felkelés amúgy is egy nehéz folyamat – legalábbis nekem – szóval sokat már nem rontana a helyzeten. És ahogy már mondtam, szerintem hozzá lehet szokni.

Viszont a nappalok hosszabbak lesznek. Az, hogy nem sötétben végzünk a munkahelyen, több életkedvet is lehel az emberbe, jóval aktívabb lesz. Nem úgy fognak eltelni a napok, hogy felkelünk, mindenki elmegy a maga dolgára (iskola, munka), aztán közben lemegy a nap, hazamegyünk fáradtan és kedvtelenül, valamivel elütjük az időt, majd vacsora, esetleg egy film vagy sorozatrész és alszunk. Aztán másnap kezdődne minden előröl.

Józing Antal

Nyugat.hu
Már eddig sem nagyon értettem, mi a fene jó abban, hogy évente kétszer ide-oda tekergetjük az órát, vonatok állnak az éjszakában, műszakok rövidülnek és hosszabbodnak, a kutya hiába várja a reggelijét, mi pedig vándorlunk a lakás helyiségeiben, hogy vajon átállítottunk-e mindent, és amikor már azt hisszük, hogy igen, akkor a piros lámpánál kiderül, azt autó még mindig a régi időt mutatja, és mire eszünkbe jut, mit kell ilyenkor nyomogatni a műszerfalon, addigra pont zöld lesz. Amikor végre világos lenne a tavaszi reggel, megint sötét lesz, én meg egy-két hétig kóválygom és a felkelés után még a szokásosnál is butábban nézek ki a fejemből. Állítólag ilyenkor megszaporodnak az infarktusok és balesetek is, de bevallom, ilyen hivatalos a statisztikával még nem találkoztam.

Szóval legfőbb ideje lenne véget vetni ennek az évenkénti kétszeri cirkusznak, annál is inkább, mert korrekt számítások szerint még az sem biztos, hogy akár egyetlen watt áramot megspórolunk így.

Szóval egészen addig örültem Juncker bácsi bejelentésének, amíg csak a címet láttam, de aztán kiderült, hogy a nyári időszámítást akarják állandóra. Az még hagyján, hogy elvesznek tőlünk „örökre” egy órát a reggelből, még az is, hogy nem ez az „igazi” időszámítás, de azt átgondolta-e valaki, hogy milyenek lesznek a téli reggeleink. Hogy hónapokig fénytelenségben megyünk dolgozni, hogy gyerekeink a kinti tök sötétben ülnek majd az első órán és hogy a reggeli csúcsforgalom is a sötétre esik majd, ami nyilván segít javítani a közlekedésbiztonságot.

Könyörgöm, nem mindegy, hogy hazafelé a buszból milyen napállásban látjuk-e a lekushadt Ady teret vagy hogy nyáron 9-ig vagy 10-ig van világos? Persze majd megszokjuk ezt is, Közép-Európában megtanultunk alkalmazkodni.

Kovács Dávid

nyugat.hu
Magyarországon majdnem 40 éve nem volt példa az óraátállítás nélküli létre. Modernebb technikai rálátással megéri ismét egy próbát tenni az elhagyására, annak átgondolására, mennyi értelme is volt eddig ennek az átállásnak. Én örülök, hogy így talán elmarad azt az évenkénti párnapos fejfájós közérzetingadozásom. Néhanapján máig meglep, milyen korán/későn sötétedik éppen.

Azt vettem észre, hogy akik pártolják az átállítást, inkább a hosszabbtávú előnyökön gondolkodnak, míg az ellenzőknek inkább a rövidebb idejű, viszont érezhetőbb hátrányokat hangsúlyozzák. A hosszabb sötétségnek is meglehet a maga bája. Szerintem megoldható lenne, hogy egy idő után teljes mértékben alkalmazkodjunk a hosszabban sötét nappalokhoz akár. Igaz, napirendünkre, hangulatunkra, bioritmusunkra hatással van, hogy épp milyen fény van odakint, de hosszabb idő után talán már nem csak világostól függene, hogy épp mikor van kedvünk például sportolni.

Én mint fotós viszonylag könnyebben dolgozom egy jól megvilágított helyen, mint sokan mások egyéb szakmákban. A hosszabb ideig tartó nappali fények mellett szól, hogy a fotómasinákhoz a nagyobb fényerejű, sötétebben is alkalmazható szerkezetek a drágábbak. A sötét néha hangulatosabb tud lenni, az utcai fényekkel, de tény hogy némileg veszélyesebb is, a közbiztonságot vagy a forgalmat tekintve.

Igazából a nyári helyzettel eddig teljesen meg voltam barátkozva. És bár lehet, a félnégyes napkelte segítene egy idő után korábban felkelni, én azt hiszem, inkább a több fényt pártolom. Tehát legyen a nyári.

Pais-H Szilvia: Az eltűnt idő

Nyugat.hu
Az óraátállítgatást, úgy ahogy van, azonnal eltörölném.

Kikészülök tőle, legalábbis amikor tavasszal végre reggel nem koromsötétben ébredek, egy órával előre kell állítani az órákat.

Na, akkor sem időben felébredni, sem lefeküdni egy hétig normálisan nem tudok.

A télire való átállásnál 11-kor ebédelni akarok, és átkozom azt, aki ezt az egész téli-nyári időszámítást, mint macerát kitalálta.

Aztán eltelik egy hét, és megszokom.

Most, hogy belegondolok, a nyári időszámításra való átállást gyűlölöm jobban, viszont a téli átállás kompenzál, az jó, amikor egy órával többet lazsálhatsz reggel. Egy hétig jó, aztán megszokom.

Hogy melyik időszámítás jobb? Amelyik természetes. Apropó, melyik a természetes? Az idő fikció, amúgy meg relatív.

Papp Kata

Nyugat.hu
Ha engem kérdeztek, a nyári időszámításra szavazok. Az én életritmusomhoz jobban illik, annak ellenére, hogy imádok a hosszú téli estéken egy pohár finom bor mellett, bekuckózva egy jó könyvet olvasni.

Az óraátállítás bevezetése előtt Magyarországon a téli időszámítás volt az állandó. (A sokszor emlegetett energia-megtakarítás a nyári időszámításban keletkezik.) Ha egész évben abban élnénk, akkor nyár közepén már hajnali 3-kor világos lenne és fél 9-kor sötétedne, tehát ebben az időszakban a nyári időszámítás tényleg jobban illeszkedik a mindennapok ritmusához. Véleményem szerint az állandó nyári időszámítás jobb lenne; telente munkába induláskor nem baj, ha csak pirkad, ezzel szemben kellemesebb többé-kevésbé világosban hazaérni.

Úgy gondolom, hogy ennek az átállási megszüntetésnek akkor van értelme, ha egész Európa átáll, mert a külföldi kapcsolatokkal rendelkező cégek (és dolgozóik) életét befolyásolhatja, ha nem így történik. Persze nem biztos, hogy az egész kontinens így gondolkodik, hiszen a jelenlegi közép-európai időzóna keleti (Magyarország is) és nyugati széle között kb. 2 óra eltérés van a napkelte és napnyugta időpontjában – tehát ami nálunk élhető, az nyugat-Franciaországban már nem biztos, hogy az. Meglátjuk.

Roznár Gyöngyi

Nyugat.hu
Aki falun nő fel, annak egyszerűbb ez a kérdés, ahogy az élet ritmusa is egyszerűbb volt ott gyerekkoromban. Ha kivilágosodott, felkeltél, ha besötétedett, akkor már nem sokáig maradtál már fenn.

Később sokszor akartam ezen változtatni - különösen, mikor egy bagoly párra leleltem, aki este kezdett igazán élni -, de hiába. Mindig az lett a vége, hogy kora reggel felébredtem, aztán pár nap után félálomban bolyongtam a világban.

Szóval: nekem az órát ne állítgassák. Hagyják szépen békén egy helyben. Ha pedig választani kell, melyik legyen a kettő közül az az egy hely, hát akkor az időzóna, amelyben tőlünk nyugatabbra fekvő országok lakói is élnek. Mégis furcsa lenne, ha minden egyes osztrák határátlépésnél állítgatni kellene az óránkat.

Még a végén nem tudjuk, mikor zár a Billa Felsőőrön…

Szilágyi József

nyugat.hu
Engem különösebben nem zavart az óraállítgatás, azt az egyet utáltam viszont, amikor az őszi átállításkor egyik napról a másikra már hat órakor sötét lett.

Én az egész gyerekkoromat még az átállítgatás nélküli időszakban töltöttem, és utáltam a téli délutánokat, estéket, mert már négykor sötétedett.

Ebből adódik az is, hogy a nyári időszámítás híve vagyok. Minél tovább legyen világos télen is, a reggeli sötétség nem zavar, volt pár évem, amikor amúgy is sötétben kellett kelnem, szóval, az elmegy. De, hogy ebéd után három és fél órával már sötétedjen, az olyan, mintha elrabolnák az időnket.

De azért is a nyári időszámítás mellett vagyok, mert a hírek szerint az EU többi részének is ezt ajánlják. És ha elfogadják, az időzónában is oda akarok tartozni. Nem tudok türkül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény